ΑΘΗΝΑ
03:12
|
20.04.2024
«Η Γαλλία θα πρωτοστατήσει για τον τερματισμό της θανατικής ποινής παγκοσμίως» δήλωσε ο Μακρόν κατά την ομιλία του στην 40η επέτειο από την κατάργησή της.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκστρατεία για την κατάργηση της θανατικής ποινής παγκοσμίως σκοπεύει να πραγματοποιήσει η Γαλλία, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε το Σάββατο ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την 40η επέτειο από την κατάργησή της στη Γαλλία. 

Δίπλα στον Ρομπέρτ Μαντιντέρ, υπουργό δικαιοσύνης στην κυβέρνηση του πρώην προέδρου Φρανσουά Μιτεράν, ο οποίος κατήργησε την θανατική ποινή μέσω του γαλλικού κοινοβουλίου το 1981, ο Μακρόν διαμήνυσε πως πρόκειται να πραγματοποιηθεί διάσκεψη στο Παρίσι  με συμμετοχή ομάδων της Κοινωνίας των Πολιτών από χώρες στις οποίες υφίσταται ακόμη η ποινή, αλλά και από χώρες στις οποίες έχει ανασταλεί. 

Σημειώνεται πως οι παραπάνω δηλώσεις έρχονται ενόψει της ανάληψης της εκ περιτροπής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Γαλλία για το πρώτο εξάμηνο του 2022. Η χώρα, σύμφωνα με τα όσα εξήγγειλε ο Γάλλος Πρόεδρος, πρόκειται να συνεργαστεί με άλλα κράτη μέλη στο πλαίσιο ενός ψηφίσματος του ΟΗΕ, σχετικά με την υποχρέωση των χωρών να αναφέρουν τον αριθμό των θανατικών ποινών που επιβάλλονται ετησίως και τον τελικό αριθμό των εκτελέσεων. 

Η Γαλλία αποτελεί την 35η χώρα στην παγκόσμια κατάταξη που προχώρησε στην κατάργηση της θανατικής ποινής, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλες χώρες, οι οποίες είτε την κατήργησαν είται επέβαλαν μορατόριουμ στις εκτελέσεις. Ωστόσο σε ορισμένες μεγάλες χώρες, όπως η Κίνα, το Ιράν και οι ΗΠΑ, εξακολουθεί να εφαρμόζεται. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που επικαλείται δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, ο γαλλικός πληθυσμός φέρεται να παραμένει διχασμένος για το συγκεκριμένο ζήτημα, με τον ακροδεξιό σχολιαστή Ερίκ Ζεμούρ να δηλώνει ότι υποστηρίζει κατ’ αρχήν την θανατική ποινή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα