ΑΘΗΝΑ
00:27
|
20.04.2024
Σκληρή απάντηση στο Πεκίνο έδωσε η Πρόεδρος της Ταϊβάν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Η Ταϊβάν θα συνεχίσει να ενισχύει την άμυνά της για να διασφαλίσει πως κανένας δεν θα την αναγκάσει να ακολουθήσει το μονοπάτι που της έχει στρώσει η Κίνα, το οποίο δεν οδηγεί ούτε στην ελευθερία, ούτε στη δημοκρατία”, δήλωσε σήμερα η Πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ίνγκ-γουεν, απαντώντας έντονα στις αιτιάσεις του Πεκίνου.

Η Ταϊβάν θεωρείται από την Κίνα εθνικό της έδαφος, και τις τελευταίες μέρες δέχεται συνεχείς πιέσεις, πολιτικές αλλά και στρατιωτικές, για να αποδεχθεί την κυριαρχία του Πεκίνου. Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υπογράμμισε χθες σε δήλωσή του την πρόθεση της χώρας του για μια “ειρηνική ενοποίηση” με την Ταϊβάν, ενώ από την πλευρά της Ταϊπέι διαμηνύθηκε πως “μόνο οι πολίτες της Ταϊβάν μπορούν να αποφασίσουν για το μέλλον της”.

Σε ομιλία της στις εκδηλώσεις για την εθνική εορτή της χώρας της έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στην Ταϊπέι, η Τσάι εξέφρασε την ελπίδα της για την άμβλυνση των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών, προσθέτοντας όμως πως “οι πολίτες της Ταϊβάν δεν θα υποκύψουν σε πιέσεις”. Επανέλαβε δε την πρότασή της για έναρξη συνομιλιών με τη γείτονα χώρα στο πλαίσιο της ισοτιμίας των δύο πλευρών, πρόταση η οποία δεν γίνεται δεκτή από το Πεκίνο, καθώς η Κίνα δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση της Τσάι.

Η Πρόεδρος τόνισε επίσης σε ψυχροπολεμικό κλίμα πως “η Ταϊβάν στέκεται στα σύνορα της δημοκρατίας, υπερασπιζόμενη της αξίες της” προσθέτοντας απευθυνόμενη στους συμπολίτες της πως “Όσα περισσότερα πετυχαίνουμε, τόσο περισσότερο η Κίνα θα μας πιέζει. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αμελήσουμε την άμυνα και την ασφάλειά μας απέναντι της.”

ΠΗΓΗ: France24

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα