ΑΘΗΝΑ
09:20
|
02.05.2024
Το κοινοβούλιο υπερψήφισε τη διενέργεια της έρευνας μετά τις αποκαλύψεις των Pandora Papers σε βάρος του Προέδρου της χώρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με 105 ψήφους σε σύνολο 137 βουλευτών το Κοινοβούλιο του Ισημερινού τάχθηκε υπέρ της έναρξης έρευνας από ανεξάρτητη κοινοβουλευτική επιτροπή σε βάρος του προέδρου Γκιγιέρμο Λάσο, ο οποίος εμπλέκεται στο σκάνδαλο των κρυφών περιουσιακών στοιχείων δεκάδων επωνύμων σε φορολογικούς παραδείσους. Ένα σκάνδαλο που έφερε στο φως τη δημοσιότητα διεθνής μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα, γνωστή ως Pandora Papers.

Ο Γκιγιέρμο Λάσο είναι ο πρώτος συντηρητικός, δεξιός πρόεδρος του Ισημερινού μετά από 14 χρόνια. Το Κοινοβούλιο της χώρας απεφάνθη ότι σκοπός της έρευνας είναι “να διευκρινιστεί” αν ο κ. Λάσο παραβίασε τη εντολή του από “δεοντολογική” άποψη, αφού η νομοθεσία στη χώρα της Λατινικής Αμερικής “απαγορεύει σε υποψήφιους και δημόσιους λειτουργούς να αποταμιεύουν περιουσιακά τους στοιχεία σε φορολογικούς παραδείσους”.

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), ο Γκιγιέρμο Λάσο έλεγχε 14 υπεράκτιες εταιρείες -στην πλειονότητά τους είχαν έδρα τον Παναμά-, οι οποίες πάντως έκλεισαν αφού ο πρώην πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα (2007-2017) προώθησε νόμο ο οποίος απαγόρευσε στους υποψήφιους για την προεδρία να κατέχουν υπεράκτιες εταιρείες (offshore) σε φορολογικούς παραδείσους.

Από την πλευρά του, ο 65χρονος Λάσο, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον Μάιο, προσκάλεσε το Ελεγκτικό Συνέδριο του Ισημερινού να εξετάσει τα περιουσιακά του στοιχεία και δέχθηκε να αρθεί το τραπεζικό του απόρρητο.

Πηγή: France24

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Ρωσία καλεί έρευνα για τους μαζικούς τάφους στη Γάζα

Τέλος οι διπλωματικές σχέσεις της Κολομβίας με το Ισραήλ

Μαζική αστυνομική παρουσία στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια

ΗΠΑ: Νομοσχέδιο για την πάταξη του φερόμενου αντισημιτισμού στα πανεπιστήμια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα