ΑΘΗΝΑ
15:40
|
23.04.2024
Ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου αναφέρθηκε σε αβεβαιότητες του παρελθόντος και του μέλλοντος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε πάνελ συζήτησης εκδηλώσεων του ετήσιου συνεδρίου “Η Ελλάδα μετά” που ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο ο “Κύκλος Ιδεών” του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, υπουργού και αντιπροέδρου κυβερνήσεων Ευάγγελου Βενιζέλου συμμετείχε σήμερα ο γνωστός λοιμωξιολόγος Ηλίας Μόσσιαλος.

Η εκδήλωση είχε θέμα: «Μετά την πανδημία τι; Η ανάγκη για αλλαγή παραδείγματος».

Ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου αναφέρθηκε σε τρεις μεγάλες αβεβαιότητες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε πριν δύο χρόνια εν σχέση αφενός με τη μεταδοτικότητα του ιού, την επικινδυνότητά του και το πόσο γρήγορα θα είχαμε εμβόλια και φάρμακα.

Τ¨ονισε ότι τα πρώτα λοκντάουν έδωσαν χρόνο σε υγειονομικούς και αρμόδιες αρχές να ποσοτικοποιήσουν το ρίσκο”. Ξεκαθάρισε πως δεν έχει ολοκληρωθεί η διαχείριση της πανδημίας για να μιλήσουμε για την επόμενη φάση. Διέκρινε ωστόσο τα ακόλουθα τέσσερα καίρια ζητήματα:

  • Πώς μπορούμε να προβλέψουμε πού και πώς θα εμφανιστούν εκ νέου απειλές μολυσματικών ασθενειών τις επόμενες δεκαετίες.
  • Την κοινωνική και συμπεριφορική αλλαγή.
  • Τις υγειονομικές παρεμβάσεις καθώς στις περισσότερες χώρες του κόσμου η έννοια της Δημόσιας Υγείας αντιμετωπίζεται με πολύ στενό περιεχόμενο.
  • Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η ταχέως εξελισσόμενη πανδημία μπορεί να αξιολογηθεί κατάλληλα και να εκτιμηθεί από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σε επόμενο σημείο αναφέρθηκε στην ανάγκη συγκρότησης ενός παγκόσμιου δικτύου επιδημιολογικής παρακολούθησης και μίας διεθνούς διαχείρισης σε επίπεδο μεγάλων κυβερνήσεων. Και διερωτήθηκε:

“Μήπως θα χρειαστούμε ένα παγκόσμιο καταστατικό χάρτη που θα δεσμεύει όλες τις χώρες, έτσι ώστε, αν υπάρχουν επιδημικά φαινόμενα τα οποία μπορεί να εξελιχθούν σε επίπεδο πανδημίας, να μπορεί να υπάρχει επέμβαση της παγκόσμιας κοινότητας σε τοπικό επίπεδο, εάν δεν υπάρχει τοπικός προληπτικός έλεγχος;

Ο ΄Μόσιαλος πρότεινε δε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας εκτιμώντας πως σήμερα δεν μπορεί ούτε να κατατάξει τις χώρες σε σχέση με την επάρκειά τους στο σύστημα Δημόσιας Υγείας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κορυφώνεται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης

EINAΠ: Κινητοποίηση στο νοσοκομείο Γεννηματάς την Τετάρτη

Θεραπεύτηκε από τη Μεσογειακή Αναιμία 39χρονος εκπαιδευτικός στο Παπανικολάου

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα