ΑΘΗΝΑ
01:18
|
04.05.2024
Σημειώθηκε σε θαλάσσιο χώρο στη Σητεία. Ταρακονούθηκαν Κάσος, Κάρπαθος και Ρόδος. Κατέρρευσε εκκλησάκι. Προειδοποίηση για τσουνάμι από το Ευρωμεσογειακό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12.24 με επίκεντρο 23 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζάκρου Λασιθίου, σύμφωνα με ηλεκτρονική καταγραφή του γεωδυναμικού Ινστιτούτου στην Αθήνα.

Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 8,2 χιλιόμετρα με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας. Σύμφωνα με πληροφορίες η δόνηση είχε μεγάλη διάρκεια.

Λίγα λεπτά μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ ανατολικά της Ζάκρου στην Κρήτη, σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση 4,5 Ρίχτερ με επίκεντρο 9 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Καρπάθου και συγκεκριμένα στις 12:32. Είχε εστιακό βάθος 12,5 χιλιόμετρα.

Όπως έγινε γνωστό από το κέντρο της Πυροσβεστικής δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής ζημιές. Ωστόσο με εντολή του αρχηγού αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη όλες οι δυνάμεις στην Κρήτη είναι έτοιμες για να παρέμβουν εάν και όπου χρειαστεί.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, ο σεισμός ήταν εντάσεως 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι μετά το σεισμό 6,3 Ρίχτερ που ταρακούνησε την Κρήτη. Ωστόσο, πρόκειται για μια πάγια προειδοποίηση του σεισμολογικού κέντρου.

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου και κυρίως σε Κάσο, Κάρπαθο και Ρόδο. 

Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Σεπτεμβρίου σεισμός 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είχε σημειωθεί στο Ηράκλειο της Κρήτης και συγκεκριμένα στο Αρκαλοχώρι. Σεισμός, ο οποίος στοίχισε τη ζωή ενός ανθρώπου και προκάλεσε τεράστιες ζημιές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών έχουν γίνει μέχρι στιγμής αυτοψίες σε 2.185 κτίρια, από τις οποίες οι 1.844 ήταν κατοικίες. Από τις 1.844 κατοικίες που ελέχθησανοι οι 1.331 κρίθηκαν μη κατοικήσιμες.

Δεν συνδέονται τα δύο ρήγματα, τόνισε στην ΕΡΤ πριν από λίγο ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας. “Διερευνούμε την πιθανότητα να έχει σύνδεση με το σεισμό του Αρκαλοχωριού, αλλά μάλλον δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο”, είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, Ευθύμιος Λέκκας στην κρατική τηλεόραση.  

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, το επίκεντρο του σημερινού σεισμού είναι 80 χιλιόμετρα μακριά από αυτόν του Αρκαλοχωρίου και προέρχεται από διαφορετικό κέντρο.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο “neakriti.gr” ο σεισμός έγινε αισθητός και στο Ηράκλειο και σε ολόκληρη την Ανατολική Κρήτη. Μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ, ακολούθησαν δονήσεις 4,5 Ρίχτερ στην Κάρπαθο και 4 Ρίχτερ ανοιχτά της Ζάκρου.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Σητείας, Γιώργο Ζερβάκη, μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές και φθορές σε κτίρια.

Ωστόσο, στον Ξερόκαμπο Σητείας, όπως αναφέρει το cretalive κατέρρευσε το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.

Τι δηλώνουν οι κάτοικοι

Κάτοικοι στο Γούδουρα, τις Σητείες, και τον Μακρύ Γυαλό, δήλωσαν στον ιστότοπο “neakriti.gr” ότι ήταν η πιο έντονη σεισμική δόνηση που έχουν νιώσει ποτέ. Υπάρχουν φθορές στην οικοσκευή των σπιτιών, αλλά δεν εντοπίζονται ζημιές σε κτίρια και υποδομές.

Στο Σταυροχώρι όπου εντοπίζονται τα περισσότερα παλαιά πετρόκτιστα κτίρια, δεν καταγράφονται μέχρι τώρα σημαντικές ζημιές. Μιλώντας στην neakriti.gr, ο  αντιδήμαρχος, Αϊλαμάκης Γιώργος, είπε ότι έπεσαν πράγματα από ράφια και βιβλιοθήκες, άλλα δεν έχουν σημειωθεί σημαντικές ζημιές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Neakriti.gr, Zarpanews.gr, Cretalive.gr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Λευκάδα: Στο νοσοκομείο 35χρονος από τσίμπημα αράχνης «μαύρη χήρα»

Επιτάφιος Θρήνος: Η Ακολουθία και η περιφορά [live]

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα