ΑΘΗΝΑ
02:32
|
18.01.2022
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Νορβηγίας αποφάσισε την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας δύο αιολικών πάρκων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Νορβηγίας αποφάσισε χθες (Δευτέρα, 11/10) την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας δύο αιολικών πάρκων σε μια υπόθεση που θα μπορούσε να ενισχύσει τα νομικά δικαιώματα των ιθαγενών Σάμι της χώρας.

H απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου επικεντρώθηκε στο αν η κατασκευή στροβίλων στο Storheia και το Roan στην περιοχή Fosen της κεντρικής Νορβηγίας, μέρος ενός επενδυτικού σχεδίου 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που είναι το μεγαλύτερο χερσαίο αιολικό πάρκο της Ευρώπης, έχει επηρεάσει τα πολιτιστικά δικαιώματα των ιθαγενών βοσκών Σάμι βάσει των διεθνών συμβάσεων.

Οι απασχολούμενοι κυρίως με την εκτροφή ταράνδων Σάμι υποστηρίζουν ότι η θέα και ο ήχος των ανεμογεννητριών φοβίζουν τα ζώα που βόσκουν κοντά και έτσι θέτουν σε κίνδυνο τις παλιές παραδόσεις και ότι η γη δεν πρέπει να απαλλοτριωθεί για τέτοια έργα.

Από την πλευρά της η εταιρία Fosen Vind, η οποία διαχειρίζεται το συγκρότημα των αιολικών πάρκων, δήλωσε μέσω του εκπροσώπου της πως δεν περίμενε αυτή την έκβαση και θα περιμένει την τοποθέτηση του αρμόδιου υπουργού Ενέργειας.

Με την απόφασή του το δικαστήριο έκρινε άκυρες τις άδειες των δύο αιολικών πάρκων, δίχως ωστόσο να λέει τι πρέπει να γίνει με τις εγκαταστάσεις. Ο δικηγόρος Κνουτ Χέλγκε Χούρουμ, που εκπροσωπεί τους ιθαγενείς, δήλωσε ωστόσο στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters πως ανοίγει με την συγκεκριμένη απόφαση ο δρόμος για την απομάκρυνση των συνολικά 151 ανεμογεννητριών αλλά και για την επανεξέταση παρόμοιων επενδυτικών παρεμβάσεων πέραν της Νορβηγίας.

Πηγές: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κεφάλαια 14,3 εκ. ευρώ για το πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου διαθέτει το υπουργείο Πολιτισμού

22 ΓΕΝΑΡΗ – Πανελλαδική Μέρα Δράσης για την υγεία και την Αξιοπρέπεια του Λαού

Χωρίς τέλος το λουτρό αίματος σε βάρος διαδηλωτών στο Σουδάν

Χωρίς ρεύμα,λόγω χιονοθυέλλας,εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά στις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα