ΑΘΗΝΑ
23:26
|
01.05.2024
Ξεκαθάρισε πως ο σημερινός σεισμός 6,3 Ρίχτερ ανατολικά της Ζάκρου δεν συνδέεται με τον πρόσφατο σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την εκτίμηση ότι ήταν ο κύριος σεισμός η δόνηση των 6,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι νότια της Ιεράπετρας στο νομό Λασιθίου Κρήτης εξ΄έφρασε απόψε ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.

Ο καθηγητής συνέστησε υπομονή και ψυχραιμία μέχρι Πέμπτη προκειμένου να δούμε τη μετασεισμική ακολουθία στην περιοχή, ξεκαθαρίζοντας πως ο σημερινός σεισμός 6,3 Ρίχτερ ανατολικά της Ζάκρου δεν συνδέεται με τον πρόσφατο σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι επειδή προέρχονται από δύο διαφορετικά κέντρα.

Ο Λέκκας εξήγησε επίσης ότι πρόκειται για έναν επιφανειακό και αβαθή σεισμό, που έγινε αισθητός σε μεγάλη έκταση στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και την ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ , την ίδια εκτίμηση έκανε νωρίτερα και ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας προσθέτοντας πως θεωρεί πολύ πιθανό έναν παρόμοιο σεισμό του ίδιου μεγέθους ή λίγο μικρότερο.

Αναστάτωση από τα 6,3 Ρίχτερ στη Ζάκρο Λασιθίου

Όπως είναι γνωστό, η ισχυρή σεισμική δόνηση 6,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12.24 με επίκεντρο 23 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζάκρου Λασιθίου, σύμφωνα με ηλεκτρονική καταγραφή του γεωδυναμικού Ινστιτούτου στην Αθήνα. 

Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 8,2 χιλιόμετρα με επίκεντρο την υποθαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας. Στις 12:36 σημειώθηκε μετασεισμός 4 Ρίχτερ από τον μεγάλο σεισμό ανατολικά της Ζάκρου. 

Η σεισμική δόνηση προκάλεσε την κατάρρευση ενός μικρού νέου στον Ξερόκαμπο Σητείας. Ο ναός του Αγίου Νικολάου ήταν στη θέση Φαρμακοκέφαλο, όπου βρίσκεται και ο αρχαιολογικός χώρος της Ζήρου. Ο σεισμός που έγινε έντονα αισθητός και είχε διάρκεια, προκάλεσε ζημιές σε καταστήματα του Ξηρόκαμπου, καθώς έπεσαν ράφια και προϊόντα, ενώ σύμφωνα με την πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ζήρου Αλεξάνδρα Παπαθανασάκη, έχουν υπάρξει αναφορές για κατολισθήσεις βράχων σε διάφορα σημεία της περιοχής.

Ιδιαίτερα αισθητή σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου και κυρίως σε Κάσο, Κάρπαθο και Ρόδο έγινε η σεισμική δόνηση.  Λίγα λεπτά μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ ανατολικά της Ζάκρου στην Κρήτη, σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση 4,5 Ρίχτερ με επίκεντρο 9 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Καρπάθου και συγκεκριμένα στις 12:32. Είχε εστιακό βάθος 12,5 χιλιόμετρα.

Οι αρχές της περιοχής είναι σε ετοιμότητα ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, Γιάννης Γουλιδάκης, ανέφερε πως μηχανήματα του Δήμου ξεκίνησαν από νωρίς το απόγευμα να απομακρύνουν βράχους που έχουν πέσει σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου κυρίως σε χωριά της Σητείας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η απρόσμενη σχέση της βιταμίνης D με το εντερικό μικροβίωμα απέναντι στον καρκίνο

Διαμαρτυρία vegans στο Σύνταγμα: «Η σφαγή δεν είναι αγάπη»

Ο καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές και βοριάδες στο Αιγαίο

Πράσινο φως από τη Νορβηγία σε υποθαλάσσια εξόρρυξη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα