ΑΘΗΝΑ
00:54
|
24.04.2024
Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών διαπίστωσε πως δεν καταγράφηκε πρόοδος στην ομαλοποίηση της δουλειάς των διπλωματικών αποστολών ΗΠΑ και Ρωσίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την άρση ορισμένων κυρώσεων που εμποδίζουν τις δραστηριότητες των διπλωματικών αποστολών ΗΠΑ και Ρωσίας προτάσσοντας, σε κάθε περίπτωση, την έντονη αντίδραση της Μόσχας σε οιαδήποτε αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Κεντρική Ασία πρότεινε σήμερα κατά την συνάντησή τους στη Μόσχα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ συναντώντας την Αμερικανίδα ομόλογό του, Βικτώρια Νούλαντ η οποία ξεκίνησε την Δευτέρα τριήμερη επίσκεψη στη Ρωσία.

Ο Ριάμπκοφ παραδέχθηκε πως, ως σήμερα, στις συνομιλίες που είχε με την Νούλαντ δεν καταγράφηκε πρόοδος στην ομαλοποίηση της δουλειάς των διπλωματικών αποστολών ΗΠΑ και Ρωσίας που παρεμποδίζεται από διάφορες κυρώσεις με αποτέλεσμα να περιπλέκεται το έργο τους. Παρόλα αυτά, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε έτοιμο να απαντήσει σε οιεσδήποτε “μη φιλικές” ενέργιες των ΗΠΑ, επιμένοντας στην πρόταση για άρση κάποιων κυρώσεων που αφορούν το έργο των διπλωματών αμφοτέρων χωρών. Σε σχετική ανακοίνωση που επικαλείται το πρακτορείο ΑΡ αναφέρεται συγκεκριμένα πως “οποιαδήποτε αντιρωσική ενέργεια δεν θα μείνει αναπάντητη”.

Ξεκαθαρίζεται εντούτοις πως η Μόσχα δεν επιθυμεί περαιτέρω κλιμάκωση στις διμερείς σχέσεις αλλά προτείνει “άρση όλων των περιορισμών” που επιβλήθηκαν από τις δύο πλευρές τα τελευταία λίγα χρόνια. Προειδοποιεί ακόμη πως πιθανή συνέχιση της συγκρουσιακής τακτικής των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας θα επιδεινώσει και άλλο τις διμερείς σχέσεις προτείνοντας αντ’αυτού μία “ρεαλιστική προσέγγιση στη βάση ισότητας” και αμοιβαίων συμφερόντων.

Ο Ριάκμπκοφ πρόσθεσε ακόμη πως στη διάρκεια της συνάντησής του με την Νούλαντ συζήτησαν ζητήματα που αφορούν διαπραγματεύσεις για τον έλεγχο των όπλων και την κατάσταση στο Αφγανιστάν σημειώνοντας πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους φέρουν την κύρια ευθύνη για την ομαλοποίηση της κατάστασης εκεί.

Επισήμανε επίσης πως για τη Ρωσία είναι “απαράδεκτη οποιαδήποτε αμερικανική στρατιωτική παρουσία σε χώρες της Κεντρικής Ασίας”. Εξέφρασε επίσης “ανησυχία” για την τριμερή συμφωνία ασφαλείας ΗΠΑ-Βρετανίας-Αυστραλίας (AUKUS).

Η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα απέφυγε να απαντήσει άμεσα στην πρόταση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ας σημειωθεί πως η επίσκεψη της Νούλαντ στη Μόσχα κατέστη εφικτή μόνον αφότου το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών (σε ένδειξη καλής θέλησης) ήρε τις κυρώσεις σε βάρος της. Ανταποδίδοντας την κίνηση αυτή το Στέιτ Ντηπάρτμεντ απάντησε εκδίδοντας βίζα στον Ρώσο διπλωμάτη Κονσταντίν Βορόντσοφ που αχολείται με ζητήματα ελέγχου όπλων ώστε να συμμετάσχει σε συνάντηση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη που πραγματοποιείται αυτή τη βδομάδα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Η ψευδαίσθηση των ΗΠΑ και το πλάνο του Ισραήλ για ρατσιστικό εβραϊκό κράτος

Γιγάντια αεροπορική άσκηση ΗΠΑ-Νότιας Κορέας

Κλείνουν το ιστορικό Μουσείο Λένιν στη Φινλανδία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα