ΑΘΗΝΑ
06:03
|
20.04.2024
Η δήλωση γίνεται πριν την τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ,Ισραήλ και Εμιράτων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ΗΠΑ διαβεβαίωσαν πως εργάζονται για την επέκταση των συμφωνιών εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών χωρών, που είναι γνωστές ως Συμφωνίες του Αβραάμ, με την ελπίδα πως θα συμβάλλουν στην προώθηση προόδου στις σχέσεις του Ισραήλ με τους Παλαιστίνιους.

Αυτό δήλωσαν αργά το βράδυ της Τρίτης υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ενόψη της σημερινής συνάντησης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών ’Aντονι Μπλίνκεν με τους ομολόγους του από το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

«Συνεχίζουμε να καλωσορίζουμε την οικονομική συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ και όλων των χωρών στην περιοχή. Ελπίζουμε ότι η εξομάλυνση μπορεί να αξιοποιηθεί για την προώθηση της προόδου στις γραμμές Ισραηλινών και Παλαιστινίων» δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών μιλώντας ανώνυμα.

Οι συναντήσεις του Μπλίνκεν

Ο Μπλίνκεν θα συναντηθεί για πρώτη φορά σε ξεχωριστές συναντήσεις στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ και τον ομόλογό του των ΗΑΕ σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχγιάν. Αμέσως μετά, ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών θα φιλοξενήσει μία τριμερή συνάντηση με τη συμμετοχή και των δύο υπουργών Εξωτερικών.

Πρόκειται για την πραγματοποίηση της πρώτης συνάντησης με τέτοια υπουργική σύνθεση.

Οι τρεις χώρες θα οργανώσουν επίσης δύο νέες ομάδες εργασίας στη συνάντηση, σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, με τη μία ομάδα να επικεντρώνεται στη θρησκευτική συνύπαρξη και την άλλη σε ζητήματα που είναι σχετικά με θέματα υδάτων και ενέργειας.

«Αυτές οι ομάδες εργασίας θα επιδιώξουν να πραγματοποιήσουν αυτή την υπόσχεση και να συνδεθούν με σημαντικούς συνεργάτες των ΗΠΑ στην περιοχή και να βρουν τρόπους επίλυσης παλιών προβλημάτων από κοινού στο Ισραήλ και στα ΗΑΕ, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή», όπως δήλωσε ένας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Οι ηγέτες του Ισραήλ, των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν υπέγραψαν τις Συμφωνίες του Αβραάμ στο Λευκό Οίκο τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. Τον επόμενο μήνα, το Ισραήλ και το Σουδάν ανακοίνωσαν ότι θα εξομαλύνουν τις σχέσεις τους, ενώ το Μαρόκο απέκτησε διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ τον Δεκέμβριο, μετά τη νίκη του Τζο Μπάιντεν επί του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2020.

Η προδοσία των Παλαιστινίων

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αισθάνθηκαν προδομένοι από τους ΄Άραβες αδερφούς τους για την επίτευξη συμφωνιών με το Ισραήλ χωρίς να απαιτηθεί πρώτα η πρόοδος προς την κατεύθυνση δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους. Μέχρι την προηγούμενη χρονιά, μόλις δύο αραβικές χώρες, η Αίγυπτος και η Ιορδανία, είχαν αποκαταστήσει πλήρως τις σχέσεις τους με το Ισραήλ.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν εξήγησαν με ακρίβεια πώς ακριβώς η Ουάσινγκτον στοχεύει να χρησιμοποιήσει την εξομάλυνση των σχέσεων ως ένα εργαλείο για την πρόοδο στο ζήτημα μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

«Καθαρή επιθετικότητα»: Αντιδράσεις στο βέτο των ΗΠΑ για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα