ΑΘΗΝΑ
01:31
|
27.04.2024
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα ανακοινώσει δέσμη μέτρων στήριξης ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ για τον αφγανικό λαό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κατά τη σύνοδο της G20 για το Αφγανιστάν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα ανακοινώσει δέσμη μέτρων στήριξης ύψους περίπου 1 δισεκατομμυρίου (δισ.) ευρώ για τον αφγανικό λαό και τις γειτονικές χώρες, προς αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών στη χώρα και την περιοχή.

“Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση στο Αφγανιστάν επιδεινώνεται, θέτοντας εκατοντάδες χιλιάδες Αφγανούς σε κίνδυνο ενόψει της έλευσης του χειμώνα”, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν.

“Η ανθρωπιστική βοήθεια από μόνη της δεν θα είναι αρκετή για την αποτροπή του λιμού και της σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης” σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

“Η συνολική αναπτυξιακή βοήθεια της ΕΕ προς το Αφγανιστάν παραμένει δεσμευμένη. Τα πέντε κριτήρια αναφοράς που συμφωνήθηκαν από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ εξακολουθούν να ισχύουν. Πρέπει να πληρωθούν πριν από την επανέναρξη της τακτικής συνεργασίας για την ανάπτυξη” αναφέρεται επίσης.

Η ανακοίνωση έπεται της συζήτησης των υπουργών Ανάπτυξης της ΕΕ σχετικά με σταθμισμένη προσέγγιση για την παροχή άμεσης στήριξης στον αφγανικό πληθυσμό, προκειμένου να αποτραπεί η ανθρωπιστική καταστροφή χωρίς να νομιμοποιηθεί η μεταβατική κυβέρνηση των Ταλιμπάν.

Δέσμη μέτρων στήριξης του Αφγανιστάν

Η χθεσινή δέσμη μέτρων στήριξης του Αφγανιστάν περιλαμβάνει τα 300 εκατ. ευρώ για ανθρωπιστικούς σκοπούς που έχουν ήδη συμφωνηθεί. Η ανθρωπιστική αυτή στήριξη συνοδεύεται από πρόσθετη, εξειδικευμένη στήριξη για εμβολιασμούς, καταλύματα, καθώς και για την προστασία των αμάχων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η χρηματοδότηση αυτή θα χρησιμοποιηθεί -σύμφωνα πάντα με την Κομισιόν- για την άμεση στήριξη του τοπικού πληθυσμού και θα διοχετευθεί σε διεθνείς οργανισμούς επί τόπου, με παράλληλη τήρηση των αρχών συνεργασίας που συμφωνήθηκαν από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 21ης Σεπτεμβρίου.

Συνολικά, τα διάφορα σκέλη της στήριξης προς τον αφγανικό λαό θα ανέλθουν σε περίπου 1 δισ. ευρώ.

Όπως τονίστηκε τέλος στο φόρουμ της ΕΕ για την παροχή προστασίας σε Αφγανούς που διατρέχουν κίνδυνο, οι ασφαλείς και νόμιμες οδοί προστασίας στην ΕΕ περιλαμβάνουν βραχυπρόθεσμα την ασφαλή διέλευση Αφγανών που συνδέονται με την ΕΕ και τα κράτη μέλη της, και ευάλωτων ομάδων, όπως οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι γυναίκες, οι δημοσιογράφοι, οι ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών, οι αστυνομικοί υπάλληλοι και οι υπάλληλοι επιβολής του νόμου, οι δικαστές και οι επαγγελματίες του δικαστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών τους.

Πηγές: Euronews

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα