Στο “μικροσκόπιο” των αμερικανικών αρχών έχουν τεθεί πιθανά περιστατικά που παραπέμπουν στο επονομαζόμενο “σύνδρομο της Αβάνας” στην Κολομβία, όπως αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ διευκρινίζοντας ότι εντός των επόμενων ημερών αναμένεται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, να επισκεφθεί την πρωτεύουσα Μπογκοτά.
Μέλη του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στην Μπογκοτά ενδέχεται να έχουν νοσήσει με τη μυστηριώδη ασθένεια, η οποία προκαλεί επίπονο βόμβο στα αυτιά, κόπηση και ζάλη. Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμά του το BBC αυτά τα ανεξήγητα περιστατικά υγείας πρωτοεμφανίστηκαν το 2016 στην πρωτεύουσα της Κούβας, Αβάνα, σε Αμερικανούς διπλωμάτες και αξιωματικούς. Η προέλευσή τους παραμένει άγνωστη, και κάποιοι, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά, εικάζουν ότι πρόκειται για έναν τύπο όπλου.
Χθες Τρίτη, η αμερικανική εφημερίδα “Γουόλ Στριτ Τζέρναλ” (Wall Street Journal) πρώτη έγραψε ότι σε emails που στάλθηκαν στον Αμερικανό πρέσβη στην Κολομβία, Φίλιπ Γκόλντμπεργκ, επιβεβαιώνεται ένας αριθμός “ανεξήγητων περιστατικών υγείας” ή UHI – ο όρος που χρησιμοποιείται για το “σύνδρομο της Αβάνας” από την αμερικανική κυβέρνηση – από τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Ιβάν Ντούκε, δήλωσε στους “Νιου Γιορκ Τάιμς” (New York Times) ότι η χώρα του ερευνά τις αναφορές, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι οι ΗΠΑ ηγούνται της έρευνας. Πριν από τις αναφορές για την Κολομβία, υπήρξαν επίσης αναφορές για περιστατικά του συνδρόμου στην αμερικανική πρεσβεία στο Βερολίνο.
Αμερικανοί που νόσησαν με το επονομαζόμενο “σύνδρομο της Αβάνας”, έως και 200 άτομα σύμφωνα με εκτιμήσεις, έχουν δηλώσει ότι το αίσθημα της κόπωσης και της ζάλης διήρκησε για πολλούς μήνες. Σύμφωνα με τους “Τάιμς” του Λονδίνου (Times) η πλειονότητα των ατόμων που εμφάνισαν αυτά τα συμπτώματα ήταν υπάλληλοι της CIA.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέδωσε δήλωση με την οποία δεσμεύτηκε να βρει “την αιτία και το ποιος ευθύνεται”. Η δήλωση Μπάιντεν έγινε λίγες ώρες μετά την υπογραφή ενός νέου νόμου που δίνει δικαίωμα στους επικεφαλής της CIA και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να παρέχουν οικονομική αποζημίωση σε όσους υπαλλήλους της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν πληγεί από το σύνδρομο.
Με πληροφορίες από το BBC