Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δύο τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επιθέσεων με τόξο και βέλη στην πόλη Κόνγκσμπεργκ, στη νοτιοδυτική Νορβηγία.
Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο δράστης των επιθέσεων είναι 37χρονος Δανός, μόνιμος κάτοικος του Κόνγκσμπεργκ. Αποφασίστηκε να δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία της ταυτότητάς του “εξαιτίας των φημών στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για ανθρώπους που δεν συνδέονται” με τις επιθέσεις στη μικρή πόλη των περίπου 28.000 κατοίκων, η οποία απέχει 68 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, το Όσλο. Πάντως δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα άλλα στοιχεία της ταυτότητας του άνδρα. Δεν έχει επίσης ανακοινωθεί κάτι για τα κίνητρα του δράστη ως αυτό το στάδιο.
Όπως αναφέρει το BBC σε δημοσίευμα ο ύποπτος κρατείται στο αστυνομικό τμήμα της πόλης Ντράμεν. Ο δικηγόρος στον οποίο ανατέθηκε η εκπροσώπηση του υπόπτου δήλωσε ότι ο εντολέας του συνεργάζεται με τις αστυνομικές αρχές.
“Συνεργάζεται, δίνει λεπτομερή κατάθεση”, είπε ο δικηγόρος Φρέντρικ Νόιμαν στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NRK.
Εκπρόσωπος της αστυνομίας διευκρίνισε ότι εξετάζεται ακόμα το ενδεχόμενο της τρομοκρατικής επίθεσης. Πρόσθεσε ότι όλα δείχνουν πως ο δράστης ενήργησε μόνος του και ότι δεν είχε κάποιο συνεργό.
Οι δύο τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομείο και εισήχθησαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), πάντως, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας της Κόνγκσμπεργκ Εϊβίντ Ος, δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους. Ο ένας είναι αστυνομικός εκτός υπηρεσίας που βρισκόταν σε σούπερ μάρκετ, μια από τις αρκετές τοποθεσίες όπου έγιναν οι επιθέσεις του άνδρα με το τόξο.
Η πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Έρνα Σόλμπεργκ, δήλωσε ότι οι πληροφορίες από τις περιοχές των επιθέσεων είναι “τρομακτικές”. “Κατανοώ τον φόβο όλων, αλλά θα ήθελα να τονίσω ότι η Αστυνομία έχει πλέον τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης”, πρόσθεσε η Νορβηγίδα πρωθυπουργός.
Η επίθεση είναι η πιο πολύνεκρη που έχει υποστεί η Νορβηγία από τον Ιούλιο του 2011, όταν ο ακροδεξιός Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ δολοφόνησε 77 ανθρώπους σε δύο επιθέσεις στο Όσλο και στο μικρό νησάκι Ούτεγια. Τα περισσότερα θύματά του ήταν παιδιά στην εφηβεία.
Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ