ΑΘΗΝΑ
03:47
|
18.01.2022
Απεσταλμένος της ΕΕ εξέφρασε από την άλλη "ετοιμότητα" για συνεργασία με το Ιράν και τις άλλες πλευρές ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ιράν ανακοίνωσε απόψε ότι αποφάσισε με την ΕΕ να συνεχίσει στις Βρυξέλλες “τις επόμενες ημέρες” τις συνομιλίες τους σε μια προσπάθεια επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων για τη διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η εξέλιξη ανακοινώνεται λίγες ώρες μετά τις επαφές που είχε σήμερα στην Τεχεράνη ο αρμόδιος διαπραγματευτής της ΕΕ Ενρίκε Μόρα και ένα 24ωρο μετά την συνάντηση που είχαν στην Ουάσιγκτον οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ Άντονι Μπλίννκεν και Ισραήλ, Γιαίρ Λαπίντ με τον δεύτερο να εκτοξεύει ξανά απροκάλυπτα απειλές για επίθεση κατά του Ιράν.

Ο Μόρα είχε πολύωρη συνάντηση μεταξύ άλλων με τον Ιρανό υφυπουργό Εξωτερικών Αλί Μπαγερί, εξηγώντας (σύμφωνα με ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών) πως η ΕΕ “είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Ιράν και τις άλλες πλευρές ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ενός αποτελέσματος αποδεκτού από όλες τις πλευρές”.

“Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος τις επόμενες ημέρες στις Βρυξέλλες” πρόσθεσε ο Μόρα δίχως να είναι ξεκάθαρο εάν σε αυτές θα συμμετάσχουν παράλληλα και οι ΗΠΑ.

Τις ώρες που ο Μόρα ήταν στην Τεχεράνη, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ ήταν στην Ουάσιγκτον συναντώντας μεταξύ άλλων και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών.

Εικόνα

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Μπορέλ, η ΕΕ θα συγκαλέσει συνεδρίαση των διαπραγματευτών της συμφωνίας μόλις συμφωνήσουν όλες οι πλευρές, και αναμένει τις απαντήσεις της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης για το θέμα.

Στην Τεχεράνη πάντως υπάρχει δυσπιστία. “Για το Ιράν, το θέμα είναι να καταλήξουμε σε απτά αποτελέσματα. Πρέπει να καταλήξουμε σε μια συγκεκριμένη συμφωνία, αλλά υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για τη βούληση των Αμερικανών να τηρούν τις δεσμεύσεις τους”, ανέφερε σχετική η ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επτά συμφωνίες υπέγραψε ο Ερντογάν στα Τίρανα

Κεφάλαια 14,3 εκ. ευρώ για το πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου διαθέτει το υπουργείο Πολιτισμού

Με αντίποινα απειλούν τα Εμιράτα τους Χούθι

«Τουφεκιά» Μητσοτάκη για «μέτρα» κατά Τουρκίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα