ΑΘΗΝΑ
03:58
|
09.05.2024
Σοβαρό ένοπλο επεισόδιο στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, έναν χρόνο αφόρου ο θύλακας των Αρμενίων αυτονομιστών έγινε αντικείμενο ευρύτερης πολεμικής σύγκρουσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σοβαρό ένοπλο επεισόδιο σημειώθηκε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, έναν χρόνο αφόρου ο θύλακας αυτός των Αρμενίων αυτονομιστών έγινε αντικείμενο ευρύτερης πολεμικής σύγκρουσης.

Συγκεκριμένα, το βράδυ της Πέμπτης (14/10) υπήρξαν ανταλλαγές πυρών στη γραμμή επαφής, κοντά στο χωριό Νορ Σεν, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν από αζερικά πυρά έξι Αρμένιοι στρατιώτες της (μη αναγνωρισμένης) “Δημοκρατίας του Αρτσάχ”. Δύο από αυτούς μάλιστα τραυματίστηκαν σοβαρά, χωρίς πάντως να κινδυνεύει η ζωή τους, σύμφωνα με τον Υπουργό Επικρατείας της “Δημοκρατίας του Αρτσάχ”, Αρτάκ Μπεγκλαριάν. Αν και η επίθεση αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες παραβάσεις της συμφωνίας για παύση πυρών από πέρυσι, η κατάσταση φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί για την ώρα στη γραμμή επαφής.

Να σημειωθεί πως νωρίτερα την ίδια μέρα, το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε τον φόνο από Αρμένιο ελεύθερο σκοπευτή ενός στρατιώτη, για τον θάνατο του οποίου η αρμένικη πλευρά αρνήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη. Την ίδια μέρα επίσης το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε την επίθεση αρμένικων στρατιωτικών ομάδων σε πολιτικό κομβόι οχημάτων που μετέφεραν κατασκευαστικά υλικά, χωρίς όμως να υπάρξει οποιοσδήποτε θάνατος ή τραυματισμός, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Daily Sabah.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια ώρα που το Μπακού υποστηρίζει πως είναι έτοιμο να εκκινήσει τις διπλωματικές επαφές με την Αρμενία, στο πλαίσιο της βελτίωσης των διμερών σχέσεων. Επίσης μόλις πριν από λίγες μέρες, στις 12 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν συνάντησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο, όπου συζητήθηκε το ζήτημα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, με τον πρώτο να περιορίζεται να χαρακτηρίσει τη συζήτηση “πολύ παραγωγική”. Παρά τη θετική ρητορική των πολιτικών προσώπων, η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή φαίνεται να παραμένει κρίσιμη με τις συνεχόμενες παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Αντιφασιστική Νίκη συνεχίζει να εμπνέει τους λαούς, λέει το ΚΚΕ

Νεκροταφείο κατοικίδιων απέκτησε η Πάτρα

Τον Ιμάμογλου συνάντησε σήμερα ο Δήμαρχος Αθηναίων

Τουρκική NAVTEX στο κεντρικό Αιγαίο πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα