ΑΘΗΝΑ
08:05
|
02.12.2021
Το Μνημείο στο Μεζούρλο εντάσσεται σε δίκτυο ιστορικών χώρων και μνημείων που φιλοτέχνησε το ΚΚΕ, συμβάλλοντας στην καταγραφή της Ιστορίας της χώρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις 11.00 το πρωί της ερχόμενης Κυριακής, 17 Οκτωβρίου, γίνονται τα αποκαλυπτήρια του μνημείου εκτελεσθέντων στον λόφο Μεζούρλου της Λάρισας, τόπο εκτέλεσης αγωνιστών από την περίοδο της Κατοχής και έπειτα, όπου εκτελέστηκαν τουλάχιστον 450 κομμουνιστές, μαχητές του ΔΣΕ και άλλοι αγωνιστές.

Στο χώρο του μνημείου προγραμματίζεται εκδήλωση που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλίας του ΚΚΕ, για τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Εκτελεσθέντων της περιόδου 1941-1950. Θα ακολουθήσει ομιλία του Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί μουσικό πρόγραμμα με τη Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Μανόλη Ανδρουλιδάκη.

Στον χώρο του μνημείου εκτελεσθέντων Μεζούρλου, που κατασκευάστηκε με απόφαση του ΚΚΕ έπειτα από αρχιτεκτονική και τοπογραφική μελέτη, έγιναν εκτελέσεις 41 τουλάχιστον αγωνιστών κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής (1941-1944). Ηταν νεολαίοι, φαντάροι, άνδρες και γυναίκες, ακόμη και έγκυες και μικρά κορίτσια. Μετά την απελευθέρωση της χώρας από το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, ξεκίνησε το βίαιο πογκρόμ διώξεων ΕΑΜιτών και αγωνιστών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Προς απαγόρευση των αμβλώσεων από το Ανώτατο Δικαστήριο

mέta: «Ο αγώνας του Παλαιστινιακού λαού αφορά κάθε ελεύθερο άνθρωπο»

Έβρος: Διασώθηκαν 17 Τούρκοι – Ανάμεσά τους πέντε παιδιά

Αμυγδαλέζα: Καταγγελίες για ξυλοδαρμό μεταναστών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα