ΑΘΗΝΑ
03:36
|
27.04.2024
Τη διενέργεια έρευνας από ανεξάρτητο όργανο ανακοίνωσε η Facebook μετά την έκθεση του Συμβουλίου Εποπτείας για λογοκρισία αναρτήσεων με φιλοπαλαιστινιακό περιεχόμενο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Να προχωρήσει στη διερεύνηση των ισχυρισμών περί λογοκρισίας αναρτήσεων με φιλοπαλαιστινιακό περιεχόμενο αναγκάστηκε ο αμερικανικός κολοσσός της Facebook, μετά τη σωρεία κατηγοριών για αφαίρεση δημοσιεύσεων με αντίστοιχο περιεχόμενο, ιδιαίτερα κατά την περίοδο των συνεχιζόμενων επιθέσεων του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη.

«Σε συνεργασία με την BSR, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ειδικεύεται σε ζητήματα επιχειρήσεων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα διενεργηθεί έρευνα, με τη δέουσα επιμέλεια σχετικά με τα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον αντίκτυπο των κινήσεων της Facebook κατά τη διάρκεια της αυξανόμενης βίας του Μαΐου-Ιουνίου στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη» ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή, συμπληρώνοντας πως «η BSR θα εξετάσει τις σχετικές εσωτερικές πηγές του Facebook και θα συνεργαστεί με τα ενδιαφερόμενα μέρη. Θα ενσωματώσουμε τις συστάσεις του διοικητικού συμβουλίου πράττοντας τα δέοντα, καθορίζοντας και δίνοντας προτεραιότητα σε όλα τα σημαντικά ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σύμφωνα με τις κατευθυντήριες αρχές του ΟΗΕ για τις επιχειρήσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Η εταιρεία προσέθεσε ότι σκοπεύει να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία θα είναι διαθέσιμα το 2022, με την παραπάνω ανακοίνωση να έρχεται μετά την δημοσίευση μιας έκθεσης από το Συμβούλιο Εποπτείας του Facebook, καλώντας παράλληλα έναν ανεξάρτητο φορέα να διερευνήσει τους ισχυρισμούς καταστολής περιεχομένου που σχετίζονται με την ένταση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την έκθεση του Συμβουλίου Εποπτείας:

Μετά την αφαίρεση των φιλοπαλαιστινιακών αναρτήσεων, ακτιβιστές και ομάδες υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησαν τον κολοσσό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στην κατοχή του οποίου είναι επίσης το Instagram και το WhatsApp, για λογοκρισία του παλαιστινιακού λαού και των υποστηρικτών του. Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει δημοσίευμα του Middle East Eye, σχεδόν 200 μέλη του προσωπικού της εταιρείας κατηγόρησαν επίσης τα συστήματά του για αθέμιτη κατάργηση ή υποβάθμιση του φιλοπαλαιστινιακού περιεχομένου πριν και κατά την τελευταία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας δήλωσε πως ο ανεξάρτητος φορέας που θα κληθεί να ελέγξει τους παραπάνω ισχυρισμούς δεν πρέπει να «σχετίζεται με καμία από τις πλευρές της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης» και υποχρεούται να εξετάσει τόσο τον αυτοματοποιημένο όσο και τον μη αυτοματοποιημένο έλεγχο του περιεχομένου στα αραβικά και τα εβραϊκά.

Ερωτήματα εγείρονται, επίσης, σχετικά με τον βαθμό στον οποίο το Facebook αφαιρεί το φιλοπαλαιστινιακό περιεχόμενο κατόπιν αιτήματος της ισραηλινής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της κυβερνοχώρας του υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά και ενός εξαιρετικά οργανωμένου δικτύου εθελοντών που προβαίνουν σε μαζικές αναφορές. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του διοικητικού της συμβουλίου, η εταιρεία απάντησε ότι δεν είχε λάβει «έγκυρο νομικό αίτημα» από κυβερνητική αρχή, ωστόσο «αρνήθηκε να παράσχει τις υπόλοιπες πληροφορίες που ζήτησε το διοικητικό συμβούλιο».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα