ΑΘΗΝΑ
09:09
|
02.12.2021
Η πρακτική αυτή “σκλαβώνει” τις γυναίκες, όπως δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός στο τριήμερο συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, δεσμεύτηκε να καταργήσει την πορνεία στη χώρα του. Σε ομιλία του κατά το τέλος των τριήμερων εργασιών του συνεδρίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) στη Βαλένθια, ο κ. Σάντσεθ τόνισε ότι η πορνεία είναι μια πρακτική που “σκλαβώνει” τις γυναίκες.

Η πορνεία, όπως αναφέρει το BBC, αποποινικοποιήθηκε στην Ισπανία το 1995 ενώ σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η βιομηχανία του σεξ στην Ιβηρική άγγιζε σε αξία τα 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, σε έρευνα του 2009 διαπιστώθηκε ότι ένας στους τρεις Ισπανούς πληρώνει για τις σεξουαλικές του συνευρέσεις. Ωστόσο, μια άλλη έκθεση που δημοσιεύθηκε επίσης το 2009 πρότεινε ότι ο αριθμός μπορεί να είναι τόσο υψηλός όσο το 39% και μια μελέτη του ΟΗΕ το 2011 ανέφερε την Ισπανία ως το τρίτο μεγαλύτερο κέντρο πορνείας στον κόσμο, πίσω από την Ταϊλάνδη και το Πουέρτο Ρίκο.

Η πορνεία στην Ισπανία παραμένει μια αγορά ανεξέλεγκτη και δεν προβλέπονται ποινές για όσους προσφέρουν σεξουαλικές υπηρεσίες επί πληρωμή με τη θέλησή τους, εφόσον δεν πραγματοποιείται σε δημόσιους χώρους. Ωστόσο, η μαστροπεία ή η δράση ως πληρεξούσιου μεταξύ σεξουαλικής εργαζόμενης και ενός πιθανού πελάτη είναι παράνομη.

Η βιομηχανία έχει γνωρίσει άνθηση από την αποποινικοποίησή της και εκτιμάται ότι περίπου 300.000 γυναίκες εργάζονται ως ιερόδουλες στην Ισπανία.

Το 2019, το κόμμα του Σάντσεθ δημοσίευσε μια δέσμευση στο προεκλογικό του μανιφέστο ότι θα απαγορεύσει την πορνεία, σε αυτό που θεωρήθηκε ως μια κίνηση για να προσελκύσει περισσότερες γυναίκες ψηφοφόρους. Το μανιφέστο αποκαλούσε την πορνεία “μια από τις πιο σκληρές πτυχές της θηλυκοποίησης της φτώχειας και μια από τις χειρότερες μορφές βίας κατά των γυναικών”. Δύο χρόνια μετά τις εκλογές, το μανιφέστο δεν μετουσιώθηκε σε σχέδιο νόμου.

Οι υποστηρικτές του υφιστάμενου συστήματος υποστηρίζουν ότι η πορνεία έχει αποφέρει τεράστια οφέλη στις γυναίκες που εργάζονται στον χώρο και έκανε τη ζωή τους ασφαλέστερη. Ωστόσο, σημειώνει το BBC στο δημοσίευμά του, ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σημαντικές ανησυχίες σχετικά με τις δυνατότητες εμπορίας γυναικών για σεξουαλική εργασία. Το 2017, η ισπανική αστυνομία εντόπισε 13.000 θύματα επιθέσεων, δηλώνοντας ότι τουλάχιστον το 80% από αυτές ήταν θύμα εκμετάλλευσης από τρίτο μέρος.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κρεμλίνο: Χαιρετίζει την αναγνώριση της Κριμαίας από τον Λουκασένκο

Νέος υπουργός Οικονομικών στην Τουρκία με εντολή Ερντογάν

Παγκόσμια Τράπεζα: Βοήθεια 280 εκατ. δολαρίων στο Αφγανιστάν

ΟΗΕ: Άδικο και αναποτελεσματικό το κλείσιμο των συνόρων για την Όμικρον

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα