ΑΘΗΝΑ
11:06
|
18.05.2022
Είναι η δεύτερη κινητοποίηση που πραγματοποιείται σε τρεις μέρες με αίτημα την διάλυση της σουδανικής μεταβατικής κυβέρνησης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες υποστηρικτές φράξιας του στρατού πραγματοποιούν από το μεσημέρι καθιστική διαμαρτυρία στο κέντρο του Χαρτούμ, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, ζητώντας από τον στρατό να διαλύσει την μεταβατική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμπντάλα Χαμντόκ και να την αντικαταστήσει με άλλη.

Οι διαδηλωτές, πολλοί εκ των οποίων έφτασαν με λεωφορεία από την επαρχία, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των “Δυνάμεων για την Ελευθερία και την Αλλαγή” (“Forces for Freedom and Change¨” (FFC)) που απαρτίζεται κυρίως από στρατιωτικούς αξιωματούχους κατηγορώντας τη μεταβατική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμπντάλα Χαμντόκ για κακοδιαχείριση και μονοπώληση της εξουσίας.

Ένα από τα βασικά αιτήματα που φώναξε το πλήθος των περίπου 2.000 με 3000 διαδηλωτών ήταν το “Κάτω η κυβέρνηση της πείνας”.

Military-aligned demonstrators gathered in numbers, chant "Down with the government of hunger" in front of the Presidential palace in Khartoum, Sudan, October 16, 2021. REUTERS/El Tayeb Siddig/File Photo

Οι διαδηλωτές έστησαν σκηνές στη διασταύρωση δύο κεντρικών αρτηριών της πόλης και μια σκηνή για τους ομιλητές που ζητούν την ανατροπή της μεταβατικής κυβέρνησης.

Είναι η δεύτερη κινητοποίηση αυτού του είδους που πραγματοποιείται από το περασμένο Σάββατο με αίτημα την διάλυση της σουδανικής μεταβατικής κυβέρνησης ενότητας που συγκροτήθηκε το Φεβρουάριο του 2020.

Οι στρατιωτικοί μοιράζονται την εξουσία με τους πολιτικούς στο πλαίσιο της μεταβατικής κυβέρνησης μετά την ανατροπή του προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ, το 2019, έπειτα από τρεις δεκαετίες αυταρχικής διακυβέρνησης.

Οι πολιτικοί κατηγορούν τον στρατό ότι επιδιώκει να κάνει πραξικόπημα και οι δύο πλευρές επιδίδονται σε πόλεμο λέξεων μετά την απόπειρα πραξικοπήματος από υποστηρικτές του Μπασίρ, στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Οι κινήσεις του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός Χάμντοκ συγκάλεσε νωρίτερα εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο SUNA.

Την Παρασκευή χαρακτήρισε την αντιπαράθεση ως «τη χειρότερη και πιο επικίνδυνη κρίση» της μεταβατικής περιόδου, συζητώντας με τους κυβερνητικούς εταίρους ένα σχέδιο δράσης 10 σημείων το οποίο δεν αποκάλυψε άμεσα. Προκάλεσε ωστόσο την θετική αντίδραση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών ¨Αντονι Μπλίνκεν.

Το πολιτικό θερμόμετρο στο Χαρτούμ αναμένεται να ανέβει εκ νέου την ερχόμενη Πέμπτη, καθώς τα περισσότερα πολιτικά κόμματα σχεδιάζουν διαδήλωση με αφορμή εθνική επέτειο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σρι Λάνκα: Συλλήψεις βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος

Φινλανδία και Σουηδία ανοίγουν συζήτηση για την ουδετερότητα της Αυστρίας

Μητσοτάκης σε ομογενείς: «Η Ελλάδα να γίνει το μοντέρνο κράτος που μας αξίζει»

Φοιτητικές εκλογές ξανά, μετά από τρία χρόνια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα