ΑΘΗΝΑ
13:55
|
25.04.2024
Σε διαμαρτυρία για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα προχώρησαν τρεις ακτιβιστές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε διαμαρτυρία για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα προχώρησαν τρεις ακτιβιστές, μπαίνοντας στον αρχαιολογικό χώρο της τελετής αφής της Φλόγας για τους 24ους Χειμερινούς Αγώνες, στην Αρχαία Ολυμπία.

Ωστόσο, οι αστυνομικοί δεν τους άφησαν, καθώς τους πέταξαν στο έδαφος και τους συνέλαβαν. “Πώς μπορεί να επιτραπεί στο Πεκίνο να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεδομένου ότι διαπράττουν γενοκτονία κατά των Ουιγούρων;” είπε νωρίτερα ένας από τους διαδηλωτές.

Νωρίτερα, άλλοι διαδηλωτές συνελήφθησαν από την ελληνική αστυνομία πριν καταφέρουν να φτάσουν στο σημείο, ενώ χθες συνελήφθησαν τρεις ακτιβιστές στην Ακρόπολη, επειδή προσπάθησαν να σηκώσουν ένα πανό και φώναζαν συνθήματα όπως “Μποϊκοτάζ στο Πεκίνο 2022”, “Όχι στα παιχνίδια, χωρίς ελευθερία» και “Ελευθερώστε το Θιβέτ”.

Παρά την εκτεταμένη κριτική για τις πρακτικές της Κίνας σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή απέφυγε να τοποθετηθεί για το θέμα λέγοντας ότι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της.

Στην ομιλία του από την Ολυμπία, όπου στην αρχαιότητα αθλητές αγωνίζονταν κατά τη διάρκεια εκεχειρίας μεταξύ των συχνά εμπόλεμων πόλεών τους, ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, έκανε λόγο σήμερα για την ανάγκη να υπάρχει ένα “πολιτικά ουδέτερο έδαφος”.

“Μόνο αυτή η πολιτική ουδετερότητα διασφαλίζει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορούν να σταθούν πάνω και πέρα ​​από τις πολιτικές διαφορές που υπάρχουν στην εποχή μας. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν όλες τις προκλήσεις στον κόσμο μας. Αλλά δίνουν το παράδειγμα για έναν κόσμο, όπου όλοι σέβονται τους ίδιους κανόνες και ο ένας τον άλλον”.

Η φλόγα άναψε στη συνέχεια στη χώρα μας, υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία και χωρίς κοινό λόγω των μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας, όταν η ηθοποιός Ξανθή Γεωργίου, ως Ελληνίδα ιέρεια, χρησιμοποίησε ως είθισται τις ακτίνες του ήλιου που περνούσαν από ένα κάτοπτρο μπροστά στο ναό της Ήρας, ηλικίας 2.600 ετών.

Ο αντιπρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Πεκίνου, υποστήριξε πως οι Αγώνες έφεραν “εμπιστοσύνη, ζεστασιά και ελπίδα” κατά τη διάρκεια της πανδημίας και πως οι Αγώνες θα είναι “εξορθολογισμένοι και ασφαλείς”.

Σημειώνεται πως το Πεκίνο θα γίνει η πρώτη πόλη, που φιλοξενεί τόσο Χειμερινούς όσο και Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Παρούσα στην τελετή ήταν και η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Πηγές: ΕΡΤ, The Associated Press

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στα δικαστήρια ο Κωνσταντίνος Φλώρος για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή – Αρνείται τις κατηγορίες

Ξεκίνησε η δίκη 3 χρόνια μετά τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Celebrities στα εστιατόρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα