ΑΘΗΝΑ
07:59
|
02.12.2021
Η “Αλλαγή” που σημειώθηκε πριν από ακριβώς 40 χρόνια, στις 18 Οκτωβρίου του 1981 αποτελεί το αντικείμενο της εκδήλωσης του mέta.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το φαινόμενο της ανόδου για πρώτης φορά μιας πολιτικής δύναμης του ευρύτερου αριστερού χώρου όπως το ΠΑΣΟΚ και τον γραφειοκρατικό εκφυλισμό της προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει το Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού σε μια εκδήλωση για τα 40 χρόνια από τις εκλογές της 18ης Οκτώβρη του 1981.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα το σήμερα το απόγευμα (18/10) στον Κινηματογράφο ΤΡΙΑΝΟΝ (Κοδριγκτώνος 21, Αθήνα).

Για τις θέσεις θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, με τηλεφωνική κράτηση στα τηλέφωνα 210.8848270 – 210.8847571, Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-14:00.

Ακολουθεί το κείμενο της πρόσκλησης του Κέντρου Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια από τις εκλογές του 1981.

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021, 7μμ
Κινηματογράφος ΤΡΙΑΝΟΝ (Κοδριγκτώνος 21, Αθήνα)

Η «Αλλαγή» που σημειώθηκε πριν από ακριβώς 40 χρόνια, στις 18 Οκτωβρίου του 1981 (μόλις 7 έτη μετά την πρώτη εμφάνιση του συνθήματος «Στις 18, Σοσιαλισμό!») υπήρξε το γεγονός που σημάδεψε όσο λίγα την Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία, εξασφαλίζοντας για πρώτη φορά ομαλή δημοκρατική εναλλαγή, φέρνοντας στο προσκήνιο κοινωνικές δυνάμεις έως τότε παραγκωνισμένες και δρομολογώντας μεταρρυθμίσεις και κινήσεις αναδιανομής προ πολλού αναγκαίες. 

Τα όρια, οι αντιφάσεις, η ενσωμάτωση και ο κατοπινός εκφυλισμός του ΠΑΣΟΚ (διαδρομή που πάντως υπήρξε λιγότερο σύντομη από την αντίστοιχη του ΣΥΡΙΖΑ), και εντέλει ο πραγματικός του θάνατος στην εποχή των μνημονίων δεν αναιρούν την ανάγκη να αναστοχαστούμε συνολικά την μεταπολιτευτική περίοδο, να αναλογισθούμε την επικαιρότητα των διεκδικήσεων για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική δικαιοσύνη και βεβαίως να αναμετρηθούμε στις σημερινές τόσο διαφορετικές συνθήκες με το ερώτημα της διεκδίκησης του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού, που έθετε στις αρχές της μεταπολίτευσης ένα διαρκώς διευρυνόμενο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας.

Ιδίως η αρχική εμφάνιση του ΠΑΣΟΚ, και μάλιστα με διαδικασίες αυτοοργάνωσης, αποτελεί τμήμα μιας ριζοσπαστικής στην αντιφατικότητά της μεταπολιτευτικής ιστορίας, η οποία δεν μπορεί να παραδοθεί στην λήθη, την γραφικοποίηση ή την δαιμονοποίηση του «λαϊκισμού», παρά μας αφορά ως πηγή θετικών και ακόμα περισσότερο αρνητικών συμπερασμάτων για τις στρατηγικές μας αναζητήσεις.

Ομιλητές:

Βασίλης Ασημακόπουλος, δικηγόρος, δρ. Πολιτικής Κοινωνιολογίας, διδάσκων ΔΠΘ

Σίσσυ Βελισσαρίου, καθηγήτρια ΕΚΠΑ, αντιπρόεδρος mέta, μέλος Π.Γ. ΜΕΡΑ25

Γιάννης Μαυρής, δρ. Πολιτικής Επιστήμης, ιδρυτής Public Issue

Χρύσανθος Τάσσης, λέκτορας Πολιτικής Κοινωνιολογίας ΔΠΘ

Συντονίζει η Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου, δημοσιογράφος της ερευνητικής ομάδας The Manifold.

Ηχογραφημένη παρέμβαση από τον αγωνιστή και συγγραφέα Μίμη Λιβιεράτο.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για τις θέσεις με τηλεφωνική κράτηση στα τηλέφωνα 210.8848270 – 210.8847571, Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-14:00.”

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Προς απαγόρευση των αμβλώσεων από το Ανώτατο Δικαστήριο

mέta: «Ο αγώνας του Παλαιστινιακού λαού αφορά κάθε ελεύθερο άνθρωπο»

Έβρος: Διασώθηκαν 17 Τούρκοι – Ανάμεσά τους πέντε παιδιά

Αμυγδαλέζα: Καταγγελίες για ξυλοδαρμό μεταναστών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα