ΑΘΗΝΑ
10:21
|
19.04.2024
Ρεπορτάζ με αφορμή τα επεισόδια στα ΕΠΑΛ με αιχμές για “στραβά μάτια” από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην επανεμφάνιση ακροδεξιών τάσεων στην ελληνική κοινωνία αναφέρεται ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του Politico με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια σε Επαγγελματικά Λύκεια της Θεσσαλονίκης από φασιστικές ομάδες. “Τον Οκτώβριο του 2020 οι ηγέτες της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής καταδικάστηκαν σε φυλάκιση, με τη δικαστική απόφαση να δίνει ένα ισχυρό χτύπημα στην άνοδο του ριζοσπαστικού, ακραία βίαιου εθνικισμού. Αλλά έναν χρόνο μετά η βιαιότητα και οι εξτρεμιστικές θέσεις επανεμφανίστηκαν”, αναφέρει το ρεπορτάζ στην εισαγωγή του και συνεχίζει με τα επεισόδια στα ΕΠΑΛ της Θεσσαλονίκης, τους ναζιστικούς χαιρετισμούς και την επίθεση που δέχθηκαν τα μέλη της αντιφασιστικής ΚΕΕΡΦΑ στο Νέο Ηράκλειο της Αθήνας από άτομα που κρατούσαν μαχαίρια και λοστάρια ενώ ένας εκ των συλληφθέντων είχε χτυπημένο στο χέρι του τατουάζ με τη σβάστικα . “Και σε όλη τη χώρα υπερεθνικιστές και φανατικοί οπαδοί παραθρησκευτικών ομάδων πραγματοποιούν διαμαρτυρίες κατά του εμβολίου, ενώ οι συγκεντρώσεις αυτές αυξάνονται”, επισημαίνει το ρεπορτάζ.

Σύμφωνα με το Politico, οι ηγέτες της Χρυσής Αυγής συνεχίζουν να έχουν ακροατήριο μέσα από τη φυλακή, την ώρα που νέα ακροδεξιά κόμματα κερδίζουν υποστήριξη και οι παρατηρητές επισημαίνουν ότι οι απόψεις αυτές βγαίνουν όλο και περισσότερο στην επιφάνεια, υπενθυμίζοντας την ανοιχτή επιστολή ακαδημαϊκών και στρατιωτικών οι οποίοι επέκριναν την διάβρωση της ελληνικής ταυτότητας, κατηγορώντας την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

“Εν τω μεταξύ ο συντηρητικός πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγορείται πως κάνει τα στραβά μάτια ελπίζοντας να κρατήσει με το μέρος του τους ακραίους ψηφοφόρους που τον στηρίζουν”, σημειώνει το ρεπορτάζ και παραθέτει δήλωση του καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης, Νίκο Μαραντζίδη: “Υπάρχει μια υπερσυντηρητική δεξιά στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κεντρική Μακεδονία, η οποία στηρίζεται και τρέφεται από την εκκλησία και συμμετέχει στα μεγάλα ζητήματα της πολιτικής σκηνής”.

Στη συνέχεια το ρεπορτάζ αναφέρεται σε κάποια από τα πρώην ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης, της Χρυσής Αυγής, που βρίσκουν τρόπους να περνούν τα μηνύματά τους ακόμα και μέσα από τη φυλακή. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Ηλία Κασιδιάρη, σύμφωνα με το Politico. “Ο πρώην βουλευτής Ηλίας Κασιδιάρης δημιούργησε δικό του κόμμα και κατάφερε να διοργανώσει ακόμη και πορείες διαμαρτυρίας. Χρησιμοποίησε, μάλιστα, το κανάλι του στο youtube και το κινητό του τηλέφωνο για να κάνει παρεμβάσεις μέσα από τη φυλακή. Οι ενέργειές του σταμάτησαν όταν η γενική γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής, Σοφία Νικολάου, έδωσε εντολή να του πάρουν το κινητό τηλέφωνο”, αναφέρει το άρθρο και υπενθυμίζει τη συγχαρητήρια ανακοίνωση της νεολαίας της Χρυσής Αυγής μετά τις επιθέσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα κατά αντιφασιστικών ομάδων.

Το ρεπορτάζ τονίζει ότι τα κόμματα και οι πολιτικοί της Αριστεράς στην Ελλάδα κατηγορούν τον κ. Μητσοτάκη ότι είναι διστακτικός στο να δώσει μια ηχηρή απάντηση στον ακροδεξιό εξτρεμισμό, “επειδή φοβάται πως θα απομακρύνει τους ακραίους ψηφοφόρους του”.

“Σε ορισμένες περιστάσεις η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει βήματα για να ‘καθαρίσει’ στο στρατόπεδό της και στις αρχές του μήνα ο βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος διεγράφη αφού επιτέθηκε στο κομμουνιστικό κόμμα. Ο πρώην τηλεπαρουσιαστής είναι γνωστός για την εμπρηστική αντιμεταναστευτική ρητορική του. Πρόσφατα  ο Μπογδάνος πρότεινε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι να πάρει Αφγανούς πρόσφυγες στο σπίτι του, όταν ο Ιταλός πολιτικός ζήτησε από τις χώρες της Ε.Ε. να προσφέρουν άσυλο σε πρόσφυγες.  Πολλοί ωστόσο επισημαίνουν ότι η τιμωρία ήρθε πολύ αργά ή ότι ο Μπογδάνος δεν θα έπρεπε καν να είχε συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια του κόμματος από την αρχή, καθώς οι απόψεις του ήταν γνωστές στη χώρα”, συνεχίζει το Politico.

“Το θέμα είναι να μην αντικαταστήσουμε την εγκληματική Χρυσή Αυγή με μια νομιμόφρονα Χρυσή Αυγή. Στο όνομα της ενσωμάτωσης της ακροδεξιάς στη Νέα Δημοκρατία ρισκάρουμε να κάνουμε κυρίαρχη την ακροδεξιά ατζέντα. Σε μια τέτοια περίπτωση θα έχουμε  ξεχάσει τις βασικές αρχές μιας σύγχρονης φιλελεύθερης δημοκρατίας και θα υπάρχει ο κίνδυνος για επιστροφή κάθε λογής ακροδεξιού λαϊκισμού και εξτρεμισμού”, σχολίασε ο κ. Μαραντζίδης στο Politico. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο ιδιωτικό οικόπεδο

Από σήμερα η πληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα από τη ΔΥΠΑ

Η Μάρω Δουκα υποψήφια με την Νέα Αριστερά στις Ευρωεκλογές

ΣΥΡΙΖΑ: Το απόγευμα, παρουσία Τσίπρα, ανακοινώνεται το ευρωψηφοδέλτιο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα