ΑΘΗΝΑ
08:30
|
02.12.2021
Σε βάρος του 53χρονου Ντεριπάσκα είχαν επιβληθεί το 2018 κυρώσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πράκτορες του FBI ερεύνησαν σήμερα σπίτια σε Ουάσινγκτον και Νέα Υόρκη που συνδέονται με τον Ολέγκ Ντεριπάσκα, τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο που φέρεται να έχει δεσμούς με το Κρεμλίνο και με τον Πολ Μάναφορτ, τον πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, το 2016.

Οι πράκτορες έβγαλαν από μια έπαυλη, σε μια από τις ακριβότερες συνοικίες της Ουάσινγκτον, διάφορα κουτιά. Γύρω από το κτίριο είχαν τοποθετήσει κίτρινες ταινίες με την ένδειξη «Τόπος εγκλήματος, μην εισέρχεστε» ενώ σήκωσαν με τον γερανό και ένα όχημα.

Έφοδος του FBI στο σπίτι του Ρώσου ολιγάρχη Ντεριπάσκα στην Ουάσινγκτον

Εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής αστυνομίας επιβεβαίωσε ότι γίνεται έρευνα, κατόπιν εντολής δικαστηρίου.

Η εφημερίδα Washington Post ανέφερε νωρίτερα ότι η έπαυλη ανήκει στον Ρώσο επιχειρηματία.

Ο ακριβής λόγος της έρευνας δεν έχει αποσαφηνιστεί και ο εκπρόσωπος του FBI δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις.

Από την άλλη, εκπρόσωπος του δισεκατομμυριούχου Ντεριπάσκα είπε ότι και τα δύο σπίτια, στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον, ανήκουν σε συγγενείς του. Είναι άγνωστο πού βρίσκεται ο επιχειρηματίας.

Γιατί κυνηγούν τον Ντεριπάσκα

Από τη Νέα Υόρκη, ένας εκπρόσωπος του FBI επιβεβαίωσε την έρευνα στο σπίτι που βρίσκεται στο Γκρίνουιτς Βίλατζ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσειςΣε βκαι σε άλλους σημαίνοντες Ρώσους το 2018, λόγω των δεσμών του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, με αφορμή την καταγγελλόμενη παρέμβαση της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Παλαιότερα ο Ντεριπάσκα είχε προσλάβει τον Μάναφορτ, ο οποίος το 2018 καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή και τραπεζική απάτη. Ο Μάναφορτ ήταν από τα κεντρικά πρόσωπα στην έρευνα των αμερικανικών αρχών για την ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές. Σύμφωνα με μια έκθεση της Γερουσίας, πέρσι, η Ρωσία χρησιμοποίησε τον Μάναφορτ και τον ιστότοπο WikiLeaks για να βοηθήσει τον Τραμπ στις εκλογές. Τον Δεκέμβριο, ο Τραμπ, όντας ακόμη πρόεδρος των ΗΠΑ, έδωσε χάρη στον Μάναφορτ.

Η έκθεση της Γερουσίας, που τότε ελεγχόταν από τους Ρεπουμπλικάνους, αναφέρει ότι ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος κατεύθυνε τις προσπάθειες ηλεκτρονικής παρείσφρησης στα δίκτυα και τους λογαριασμούς που συνδέονταν με το Δημοκρατικό κόμμα και τη διαρροή πληροφοριών που θα έβλαπταν την αντίπαλο του Τραμπ στις εκλογές, τη Χίλαρι Κλίντον.

Ανέφερε επίσης ότι ο Μάναφορτ συνεργαζόταν με τους Ρώσους, συμπεριλαμβανομένου του Ντεριπάσκα και ενός στελέχους της υπηρεσίας πληροφοριών, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις εκλογές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συμβόλαιο φτώχειας με ρήτρα «κορονοπληθωρισμού»

Kαιρός: Τοπικές βροχές με καταιγίδες στα δυτικά

ΗΠΑ: Προς απαγόρευση των αμβλώσεων από το Ανώτατο Δικαστήριο

mέta: «Ο αγώνας του Παλαιστινιακού λαού αφορά κάθε ελεύθερο άνθρωπο»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα