ΑΘΗΝΑ
08:20
|
10.05.2024
Το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε για εξηγήσεις τους πρέσβεις δέκα χωρών για την κοινή δήλωσή τους υπέρ της απελευθέρωσης του Οσμάν Καβαλά.
This undated handout photograph released on October 15, 2021, by the Anadolu Culture Center shows Parisian-born Turkish philanthropist Osman Kavala speaking during an event in Istanbul. - Jailed without a conviction since 2017, Turkish philanthropist Osman Kavala says he feels like a tool in President Recep Tayyip Erdogan's attempts to blame a foreign plot for domestic dissent against his mercurial rule. (Photo by Handout / Anadolu Culture Center / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / ANADOLU CULTURE CENTER" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε για εξηγήσεις τους πρέσβεις δέκα χωρών, μεταξύ των οποίων και τον πρέσβη των ΗΠΑ, στην Άγκυρα, διότι υπέγραψαν από κοινού δήλωση με την οποία ζητούν την απελευθέρωση του ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά, ο οποίος κρατείται επί τέσσερα χωρίς δικαστική απόφαση

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ενημέρωσε τους ξένους διπλωμάτες πως “είναι απαράδεκτη η διακίνηση της αυθάδους κοινής δήλωσής τους από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης”, ενώ τους κατηγόρησε ότι “πολιτικοποιούν μια διαδικασία της ανεξάρτητης τουρκικής δικαιοσύνης”.

“Η Τουρκία είναι μια δημοκρατική χώρα, που κυβερνάται με βάση το κράτος δικαίου, σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το τουρκικό δικαστικό σύστημα δεν επηρεάζεται από τέτοιες ανεύθυνες παρεμβάσεις», προσθέτει στην ανακοίνωσή του.

Το κείμενο των δέκα πρέσβεων είναι σε πλήρη συμφωνία με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 2019, που αναφέρει ότι αν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί, τότε κινδυνεύει με κυρώσεις. 

Χθες, Δευτέρα (18/10), οι πρεσβευτές ΗΠΑ, Καναδά, Γαλλίας, Φινλανδίας, Δανίας, Γερμανίας, Ολλανδίας, Νέας Ζηλανδίας, Νορβηγίας και Σουηδίας σημείωναν ότι οι καθυστερήσεις στη δίκη του Καβαλά, η συγχώνευση διάφορων υποθέσεων και το άνοιγμα νέας δικαστικής έρευνας, παρά το γεγονός ότι ο Καβαλά έχει ήδη απαλλαγεί, “ρίχνουν σκιές στη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τη διαφάνεια”. 

Επικαλούμενοι δε τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το θέμα, καλούσαν την Τουρκία «να φροντίσει για την επείγουσα αποφυλάκισή του”, προκαλώντας την αντίδραση Τούρκων αξιωματούχων που τους εγκάλεσαν για προσπάθεια παρέμβασης στο έργο της δικαιοσύνης.

Ο Οσμάν Καβαλά κατηγορείται ότι έχει προσπαθήσει να ανατρέψει την τουρκική κυβέρνηση το 2013, με αφορμή τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης, ενώ του αποδίδονται και τα αδικήματα της κατασκοπίας και της συνέργειας στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Στις αρχές Οκτώβρη δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε την παράταση της κράτησης του, ενώ ο Καβαλά θα παρουσιαστεί εκ νέου ενώπιον της Δικαιοσύνης στις 26 Νοεμβρίου.

Τον περασμένο μήνα, το Συμβούλιο της Ευρώπης, του οποίου η Τουρκία είναι μέλος, ανακοίνωσε ότι θα εκκινήσει τη διαδικασία επί παραβάσει των αρχών του εναντίον της Άγκυρας, εκτός και αν ο Καβαλά αποφυλακιστεί πριν από τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών τον Νοέμβριο. Αν η διαδικασία προχωρήσει, μπορεί να ληφθούν τιμωρητικά μέτρα εναντίον της Τουρκίας, ακόμη και αναστολή της συμμετοχή της στον διεθνή οργανισμό που προωθεί τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πηγές: Ahval, Euronews

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκροί σε διαδηλώσεις στο Αφγανιστάν

Στο Σύνταγμα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ

Ο καιρός σήμερα: Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες

Να διεθνοποιήσουμε τα ελληνικά πανεπιστήμια: Η άλλη πλευρά του Ατλαντικού μας περιμένει

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα