ΑΘΗΝΑ
16:35
|
21.06.2024
Ο πρωθυπουργός δημοσιοποίησε στρατηγικό σχέδιο για "πράσινη" ανάπτυξη...συνοδεύοντάς το με σχέδια για "πράσινους" φόρους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη στενότερη συνεργασία ανάμεσα στο βρετανικό δημόσιο τομέα και μεγαλοεπενδυτές με στόχο την προώθηση “πράσινης” πολιτικής που θα μειώσει τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης μέσα στις επόμενες δεκαετίες ανακοίνωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, δίνοντας στη δημοσιότητα ένα στρατηγικό σχέδιο 368 σελίδων για καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Στόχος του Βρετανού πρωθυπουργού να θέσει το Ηνωμένο Βασίλειο στην εμπροσθοφυλακή των ΄”πράσινων” οικονομιών του πλανήτη αυξάνοντας παράλληλα την πίεση σε ανταγωνιστικές χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία να ακολουθήσουν το προβάδισμα του Λονδίνου.

“Το ΗΒ ηγείται του κόσμου στην κούρσα για καθαρές μηδενικές εκπομπές”, δήλωσε ο Τζόνσον προλογίζοντας το “Net Zero Strategy: Bulid Back Greener” σημειώνοντας:

“Η Κίνα και η Ρωσία ακολουθούν το προβάδισμά μας με τους δικούς τους στόχους καθαρών μηδενικών εκπομπών, καθώς οι τιμές (θα) κατρακυλούν και η πράσινη τεχνολογία (θα) γίνεται ο παγκόσμιος κανόνας”.

Το έγγραφο είναι ουσιαστικά μια σειρά μακροπρόθεσμων υποσχέσεων για τη στροφή της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο προς πράσινες τεχνολογίες — από τη στροφή προς τον καθαρό ηλεκτρισμό “υποκείμενο στην ασφάλεια και την προσφορά” στη “δημιουργία ενός μονοπατιού” προς τη θέρμανση με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στα βρετανικά σπίτια.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα εξασφαλίσει σχέδιο επενδύσεων για την ανέγερση ενός μεγάλου πυρηνικού σταθμού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, επιδιώκοντας παράλληλα την παραγωγή 40 γιγαβάτ από την αιολική ενέργεια έως το 2030 καθώς και ένα γιγαβάτ από πλωτή αιολική ενέργεια.

Η Βρετανία θα έχει ικανότητα παραγωγής υδρογόνου πέντε γιγαβάτ παράλληλα με τη μείωση στο μισό των εκπομπών από το πετρέλαιο και το αέριο. Η κυβέρνηση φιλοδοξεί να παράγει τουλάχιστον πέντε μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα τον χρόνο από απομάκρυνση αερίων του θερμοκηπίου που προέρχονται από κινητήρες έως το 2030.

Σχέδιο για…νέους “πράσινους” φόρους

Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε σήμερα ότι η Βρετανία θα χρειαστεί πιθανόν να εισαγάγει νέους φόρους προκειμένου να αντισταθμίσει την απώλεια εσόδων από την εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων.

“Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος της μετάβασης στα δημόσια οικονομικά θα προέλθει από μόνιμες αλλαγές στη συμπεριφορά που τροφοδοτούν το φορολογικό σύστημα” ανέφερε το υπουργείο. “Πρωταρχικό μεταξύ αυτών είναι η απώλεια σημαντικών ποσών από φορολογικά έσοδα καθώς η οικονομία απομακρύνεται από τη χρήση ορυκτών καυσίμων”.

Τα έσοδα από τον φόρο στα καύσιμα και τον ειδικό φόρο στα οχήματα ανέρχονταν σε 37 δισεκ. στερλίνες το οικονομικό έτος 2019-2020, ποσό που ισοδυναμεί με το 1,7% του οικονομικού προϊόντος.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δημοσιοποίησε τα σχέδιά του για την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής με την εξεύρεση εναλλακτικών στον άνθρακα σε κάθε τομέα της οικονομίας, από τη θέρμανση μέχρι τις μεταφορές και τη βιομηχανία.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις για τον κρατικό προϋπολογισμό τον Ιούλιο, το δημόσιο χρέος της Βρετανίας ύψους 2 τρισεκ. στερλινών θα αυξηθεί καθώς η χώρα επενδύει στο να καταστήσει την οικονομία της μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050. Αν όμως υπάρξει γρήγορη παγκόσμια δράση προκειμένου να περιοριστεί η κλιματική αλλαγή, οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι λιγότερο σοβαρές από εκείνες της πανδημίας του κορονοϊού.

Το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε πως οποιαδήποτε προσωρινά έσοδα από αύξηση των τιμών άνθρακα δεν είναι πιθανόν να επαρκούν προκειμένου να αντισταθμίσουν τη γενική πτώση των φορολογικών εσόδων, αν και θα βοηθήσουν στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυροσβεστική: 45 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα-Μαίνονται οι φωτιές σε Μεγάπολη-Κρανίδι-Σβήστηκε η φωτιά στο Μαύρο Λιθάρι

Δύο τα πύρινα μέτωπα στην Αργολίδα -Εκκενώνονται οικισμοί

Υπό έλεγχο η φωτιά στο Μαύρο Λιθάρι- Επαναφορά κυκλοφορίας στην Αθηνών-Σουνίου

Πυρκαγιά στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας- Κάηκαν σπίτια στο χωριό Χωρέμη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα