Το Σάββατο 16 Οκτωβρίου το “Κοσμοδρόμιο” δημοσίευσε άρθρο για τις πλημμύρες που σημειώθηκαν στην Ακρόπολη και στην Ακαδημία Πλάτωνος από το πέρασμα του “Μπάλλου” δύο ημέρες νωρίτερα.
Ειδικότερα σε σχέση με την Ακρόπολη, σημειώναμε πως “η πλημμύρα της περασμένης Πέμπτης στην Ακρόπολη, φανερώνει πως το πρόβλημα κάθε άλλο παρά έχει λυθεί. Μάλιστα, αυτή τη φορά πλημμύρισαν και τα κτίσματα που στεγάζουν συνεργεία της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, ενώ προβλήματα από την συγκέντρωση μεγάλης ποσότητας νερού δημιουργήθηκαν και στην βάση του πρόσφατα τοποθετημένου ανελκυστήρα πλαγιάς”.
Προσθέταμε δε πως “από την έντονη βροχόπτωση και τη συγκέντρωση νερού που δεν είχε τρόπο διαφυγής παρασύρθηκαν οικοδομικά υλικά και εργαλεία που χρησιμοποιούνται από τα ιδιωτικά συνεργεία τα οποία έχουν εγκατασταθεί στο Βράχο, φράσσοντας τις διόδους απομάκρυνσης των υδάτων και επιτείνοντας το πρόβλημα. Επιπλέον, η πλημμύρα μπροστά από το παλαιό Μουσείο Ακρόπολης προκάλεσε πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση του Βράχου που παρέμεινε στο σκοτάδι και το βράδυ της Πέμπτης”.
Την Τρίτη 19 Οκτωβρίου η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή “Αταίριαστοι” και στους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Η πρώτη ερώτηση στην οποία κλήθηκε να απαντήσει η υπουργός αφορούσε ακριβώς την πλημμύρα στην Ακρόπολη: “Πλημμύρισε η Ακρόπολη την προηγούμενη εβδομάδα με την κακοκαιρία «Μπάλλος»;”.
Η απάντηση που έδωσε η υπουργός ήταν κατά λέξη η εξής: “Ίσως ήταν η πρώτη φορά που η Ακρόπολη δεν πλημμύρισε, με την έννοια να υπάρχουν νερά, τα οποία να ξεχειλίζουν δεξιά και αριστερά, ή να πλημμυρίσουν οι οικίσκοι οι εργοταξιακοί που υπάρχουν πάνω. Όπως ξέρετε στην Ακρόπολη τους τελευταίους μήνες γίνεται συστηματικά από την Εφορεία Αρχαιοτήτων την αρμόδια, της Ακροπόλεως δηλαδή, γίνεται ένα μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο, το οποίο έχει ξεκινήσει, ήδη από το 2020, μέσα στο πλαίσιο της χορηγίας του Ιδρύματος Ωνάση. Η καταιγίδα «Μπάλος» έδειξε ότι το αντιπλημμυρικό σύστημα δούλεψε πάρα πολύ καλά, και φυσικά αυτό το οποίο υπήρξε πάνω στην Ακρόπολη ήταν στα φυσικά κοιλώματα των βράχων ή σε κάποια κοιλώματα που φυσικά υπάρχουν πάνω στην Ακρόπολη, συγκεντρώθηκε μία μικρή ποσότητα νερού. Από εκεί και πέρα το σύστημα ανταποκρίθηκε πλήρως και έτσι είχαμε μία Ακρόπολη όχι πλημμυρισμένη, και όχι με τα φαινόμενα, τα οποία λίγα χρόνια πριν, ήταν πολύ συχνά σε κάθε μεγάλη βροχόπτωση”.
Το οπτικό υλικό που παρουσιάζουμε σήμερα ελήφθη την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου και είναι αποκαλυπτικό. Παρουσιάζει όψεις των πλημμυρισμένων οικίσκων όπου στεγάζονται τα εργοτάξια της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, καθώς και του περιβάλλοντα χώρου.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η υπουργός Πολιτισμού συλλαμβάνεται ψευδόμενη. Με την (κρυφή) ελπίδα πως δεν υπάρχει οπτικό υλικό από την πλημμύρα της Πέμπτης 14 Οκτωβρίου, η Λίνα Μενδώνη δε διστάζει να διαψεύσει την πραγματικότητα.
Αλλά δεν αρκείται καν σε αυτό. Προχωρά με την ευκαιρία σε διαφήμιση του αμφίβολης αποτελεσματικότητας “αντιπλημμυρικού έργου” που ξεκίνησε “στο πλαίσιο της χορηγίας του Ιδρύματος Ωνάση”, μετά από την πλημμύρα του Δεκεμβρίου του 2020 και όχι βέβαια εντός του 2020, όπως, και πάλι ψευδώς, διατείνεται στην απάντησή της η υπουργός.
Ασφαλώς, δεν λέει τίποτα για τα υπόλοιπα στοιχεία του ρεπορτάζ, το ότι παρασύρθηκαν υλικά και εργαλεία που χρησιμοποιούνται από τα ιδιωτικά συνεργεία, τα οποία έχουν εγκατασταθεί στο Βράχο, φράσσοντας τις διόδους απομάκρυνσης των υδάτων και επιτείνοντας το πρόβλημα ή το ότι η πλημμύρα μπροστά από το παλαιό Μουσείο Ακρόπολης προκάλεσε πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση του Βράχου που παρέμεινε στο σκοτάδι το βράδυ της Πέμπτης. Φυσικά δεν λέει κουβέντα ούτε για την πλημμύρα στην Ακαδημία Πλάτωνος.
“Το σύστημα ανταποκρίθηκε πλήρως”, λοιπόν, για την Λίνα Μενδώνη. Και αν η πραγματικότητα την διαψεύδει τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα…
Να δούμε πόσο ακόμη θα αντέξει το σύστημα εξουσίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ανέχεται μια τόσο ξεδιάντροπα ψευδόμενη υπουργό.