ΑΘΗΝΑ
03:34
|
02.05.2024
Η δίκη ξεκίνησε με την κατάθεση του πατέρα και της οικογένειας του θύματος. Επόμενη δικάσιμος ορίστηκε για το μεσημέρι της 9ης Νοέμβρη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ολοκληρώθηκε πριν λίγη ώρα η δίκη για τη δολοφονία του 33χρονου ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου, το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου του 2018 στην οδό Γλάδστωνος στο κέντρο της Αθήνας. Η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε για το μεσημέρι (14:44) της 9ης Νοέμβρη στην ίδια δικαστική αίθουσα.

Η δίκη ξεκίνησε με την κατάθεση του πατέρα ο οποίος παρίσταται και ως πολιτική αγωγή και της οικογένειας του θύματος. Είχε προηγηθεί αίτημα της υπεράσπισης για αναβολή της δίκης, ενώ η πολιτική αγωγή επανέφερε το δικό της αίτημα για μετατροπή της κατηγορίας από θανατηφόρα σωματική βλάβη σε ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Υπενθυμίζεται πως ο Ζακ Κωστόπουλος (Zackie Oh) έχασε τη ζωή του το 2018, έπειτα από την εξαιρετικά βίαιη επίθεση που δέχτηκε. Τόσο οι δύο πολίτες, ο κοσμηματοπώλης και ένας μεσίτης, όσο και οι τέσσερις αστυνομικοί, από τους τουλάχιστον οκτώ που είχαν σπεύσει στο σημείο για το συλλάβουν, κατηγορούνται για θανατηφόρα σωματική βλάβη και όχι της ανθρωποκτονίας από δόλο, όπως ζητούσε η οικογένεια του θύματος.

Η Διεθνής Αμνηστία, τον Ιανουάριο του 2020, συγκέντρωσε περισσότερες από 101.000 υπογραφές από όλο τον κόσμο, ανθρώπων που ζητούν εις βάθος διερεύνηση της υπόθεσης και απόδοση δικαιοσύνης. Το ελληνικό τμήμα της διεθνούς οργάνωσης έχει επίσης αιτηθεί να συμμετέχει ως επίσημος παρατηρητής της δίκης, πρακτική, που όπως σημειώνει, είναι συνδεδεμένη με τα διεθνή πρότυπα δίκαιης δίκης.

Πατέρας Ζακ: Είχαν κάτω το παιδί μέσα στα αίματα και το κλωτσοπατούσαν

“Είδα το βίντεο. Είχαν κάτω το παιδί μέσα στα αίματα και το κλωτσοπατούσαν. Και πριν λίγους μήνες ένας σκότωσε ένα γατάκι και τώρα είναι μέσα. Και αυτοί είναι έξω! Πώς είναι δυνατόν; Συγγνώμη για την οργή μου, αλλά έχω θυμό μέσα μου για αυτό που συνέβη! Δεν είναι πράγματα αυτά σε μια πολιτισμένη χώρα” τόνισε ο πατέρας του Ζακ Κωστόπουλου, που πρώτος ανέβηκε σήμερα στο βήμα για να καταθέσει στη δίκη για τον βάναυσο θάνατο του γιου του.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο Ευθύμιος Κωστόπουλος διευκρίνισε πως ο γιος του δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα υγείας και πως είχε δεχτεί επιθέσεις στον παρελθόν και είχε γράψει άρθρα κατά της βίας. “Δεν ήταν βίαιος, κάθε άλλο. Όταν μας είπαν ”ο Ζαχαρίας πήγε και λήστεψε” κανείς δεν το πίστεψε. Δήλωνε κατά της βίας και θα ήταν ο ίδιος βίαιος; Δεν στέκει αυτό. Μακάρι να ήταν ληστής και να τον έπιαναν. Θα ήταν εδώ και ζωντανός. Πολλά είναι τα γιατί και θα τα δείτε κι εσείς” τόνισε.

Αναφέρθηκε επίσης στη στάση των αστυνομικών. “Για εμένα οι αστυνομικοί είναι διπλά δολοφόνοι. Απέκρυψαν στοιχεία. Έκαναν έλεγχο στο κινητό τού γιου μου και όχι στων κατηγορουμένων”.

Ο πατέρας του Ζακ, τόνισε πως ο γιος του δεν είχε κανένα οικονομικό πρόβλημα και ούτε ήταν αυτό που θα αποκαλούσε κάποιος “περιθωριακός”. Όπως κατέθεσε, ο 33χρονος είχε την απόλυτη στήριξη τους οικονομικά και εργαζόταν ο ίδιος. Όπως είπε ήταν “ένας κοινωνικός, χαρούμενος άνθρωπος. Δεν υπήρχε περίπτωση να τον αφήσω χωρίς χρήματα κι εγώ. Ήμουν δίπλα του και το ήξερε. Μια μέρα πριν φύγω, μου είπε να πάμε στα κλαρίνα και πήγαμε. Ήταν χαρούμενος, είχε διάθεση”.

Η σημερινή ακροαματική διαδικασία στη δίκη για το λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου, που ξεκίνησε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο (ΜΟΔ), ολοκληρώθηκε με τις καταθέσεις της οικογένειας, ενώ από το πρωί έξω από το δικαστήριο βρέθηκαν πλήθος πολιτών και οργανώσεις που ζητούν να αποδοθεί Δικαιοσύνη και άνοιξαν πανό με συνθήματα όπως: “Η Zackie ζει”, “Μην κλείνετε τα μάτια” και “Παλεύουμε ενάντια σε φασισμό, ρατσισμό, σεξισμό”.

Δέον να σημειωθεί ότι το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα να γίνει η δίκη σε μεγαλύτερη αίθουσα όπως επίσης να παρίστανται φωτορεπόρτερ επιτρέποντας την είσοδο μόνο σε επτά άτομα από ΜΜΕ και οργανώσεις.

Πηγές: Dikastiko.gr, To Βήμα

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα