ΑΘΗΝΑ
17:26
|
23.06.2026
Ανησυχία πως η "πυριτιδαποθήκη" των Βαλκανίων βρίσκεται ξανά σε κίνδυνο έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες δηλώσεις του Μίρολαντ Ντόντικ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανησυχία πως η “πυριτιδαποθήκη” των Βαλκανίων βρίσκεται ξανά σε κίνδυνο έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες δηλώσεις του ηγέτη της Σερβικής ενότητας της Βοσνίας και συν-προέδρου της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ.

Ο Σέρβος ηγέτης σκοπεύει “να αλλάξει τα πάντα”, όσον αφορά τη συμμετοχή της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας στις δι-ομοσπονδιακές δομές και θεσμούς που υποστηρίζονται από τον ΟΗΕ και κατάφερναν με δυσκολία να διασφαλίσουν μέχρι σήμερα την ενότητα της χώρας.

Στις προθέσεις του Ντόντικ είναι η δημιουργία αυτόνομων κυβερνητικών σωμάτων αλλά και η κατάργηση της υποχρέωσης να ελέγχουν οι ομοσπονδιακοί θεσμοί τις αποφάσεις στο εσωτερικό της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας. Επιπλέον, εξέφρασε την πρόθεσή του για τη δημιουργία ενός αυτόνομου Βοσνιακού Σερβικού στρατού.

Ο Μίλοραντ Ντόντικ κατεχει την εξουσία στη σερβική ενότητατης χώρας τα τελευταία 15 χρόνια και έχει πολύ συχνά στο παρελθόν απειλήσει να αυτονομηθεί από το έθνος-κράτος της Βοσνίας Ερζεγοβίνης.

Στις πρόσφατες δηλώσεις του υποστήριξε πως τα σχέδιά του έχουν τη σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας, τον Υπουργό Εξωτερικών της οποίας Σεργκέι Λαβρόφ ενημέρωσε κατ’ ιδίαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα σε συνάντησή τους στο Βελιγράδι.

ΠΗΓΗ: France24

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πανελλαδική απεργία οικοδόμων στις 24 Ιουνίου-«Τέρμα τα ψέματα, λύσεις και συγκεκριμένες πράξεις»

Σε 24ωρη απεργία προχωρά η Ομοσπονδία Οικοδόμων, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις με φόντο τα οξυμένα προβλήματα, τα εργατικά ατυχήματα και την κλοπή των ενσήμων.
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερικανός πιλότος F-15 είδε ιρανικά drone σε σχηματισμό μέδουσας κινούμενα σαν…εξωγήινα

Απορρίπτει την κατοχή λιβανικού εδάφους από το Ισραήλ ο Λιβανέζος Πρόεδρος

Φωτιά σε χώρο εργοστασίου με πλαστικά στο Αιγάλεω (upd)

Εκδήλωση ευρωβουλευτών του ΚΚΕ για το μύθο του «κράτους δικαίου» της Ε.Ε.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα