Πάνω από πέντε ώρες κράτησε σήμερα η πρώτη συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Ισραηλινό, νέο πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας.
Η συνάντηση γνωριμίας είχε βαριά ατζέντα με πιο σημαντικά ζητήματα τις προσπάθειες της ισραηλινής κυβέρνησης να εξασφαλίσει διατήρηση της ρωσικής “ασυλίας” στις ισραηλινές επιδρομές στη Συρία και την κατανόηση της Μόσχας στις έντονες ισραηλινές ανησυχίες για την εξέλιξη του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος μετά την μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα το Μάη του 2018.
Σε δεύτερη μοίρα ήταν ζητήματα περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών σχέσεων σε επίπεδο οικονομίας,εμπορίου και πολιτιστικών σχέσεων δεδομένου ότι στο Ισραήλ υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο ρωσόφωνοι, γεγονός που καθιστά τη χώρα πατρίδα της μεγαλύτερης ρωσόφωνης κοινότητας εκτός Ρωσίας.
Από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού η πολύωρη συνάντηση χαρακτηρίστηκε “θερμή και θετική” με την επισήμανση πως αντιμετώπισε “σειρά σημαντικών ζητημάτων και για τις δύο χώρες”. Δεν υπήρχε ωστόσο άλλη επεξήγηση για το εάν και πού υπήρχε σύγκλιση κατά την πολύωρη συνάντηση των δύο ηγετών που έθεσε εκτός προγράμματος τον Ναφτάλι Μπένετ με αποτέλεσμα να παρατείνει την επίσκεψή του στο Σότσι μέχρι αύριο, Σάββατο. Πάντως και η Συρία και το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα δεν είναι από τα θέματα που συνιστούν απαραίτητα σύγκλιση των θέσεων ανάμεσα σε Ρωσία και Ισραήλ. Το αντίθετο.
Το Ισραήλ για παράδειγμα αντιτίθεται σφόδρα στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα επιθυμώντας την ακύρωσή της και την αντικατάστασή της από άλλη που θα περιορίζει δραστικά το γεωπολιτικό ρόλο του Ιράν στην ευρύτερη περιφέρεια της Μέσης Ανατολής και θα θέτει αυστηρά όρια στο πυρηνικό και το ζηλευτό βαλλιστικό του πρόγραμμα.
Σε ό,τι αφορά τη Συρία, το Ισραήλ επί του πρώην πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και της προσωπικής καλής σχέσης που είχε αναπτύξει με τον Ρώσο πρόεδρο είχε εξασφαλίσει μία σχετική “ανοχή” από τη Μόσχα και ως εκ τούτου μία παρεπόμενη “ασυλία” σε στοχευμένες πυραυλικές επιθέσεις σε αποθήκες, στρατόπεδα εκπαίδευσης σιιτικών φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών. Ο νέος πρωθυπουργός θεωρεί απαραίτητο να εξασφαλίσει τουλάχιστον κάποιο είδος συνεννόησης με το Κρεμλίνο. Και αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να το προεξοφλήσει ή να το θεωρεί “σίγουρο” δεδομένων των σημαντικών εξελίξεων που παρατηρούνται τα τελευταία σε πρώην πεδία συγκρούσεων αλλά και στη διπλωματική σκακιέρα που φέρει αδιαφιλονίκητο νικητή τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ (χάρη στη συμμαχία με τη Ρωσία, το Ιράν και τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ).
Από τη ρωσική πλευρά πάντως δεν εξεδόθη άμεσα αντίστοιχη ανακοίνωση σε σχέση με την συνάντηση Μπένετ-Πούτιν που έγινε σημειωτέον στην προεδρική κατοικία. Ωστόσο διπλωματικές πληροφορίες που διέρρευσαν αργότερα σε ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν πως επιτεύχθη “συνεννόηση” μεταξύ των δύο ηγετών σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τη Συρία.
Σε κάθε περίπτωση, η πολύωρη παράταση της συνάντησης ενδεχομένως να υποδηλώνει διάθεση συνεργασίας ή διμερούς συνεννόησης ακόμη και σε θέματα αντικρουόμενων γεωπολιτικών συμφερόντων όπως π.χ. τα εναπομείναντα θέατρα συγκρούσεων στη Συρία.
Όπως και να έχει όμως, ο Ναφτάλι Μπένετ έκανε το πρώτο του ταξίδι στη Ρωσία με την ιδιότητα του πρωθυπουργού…”αρμένικη επίσκεψη” καθώς σεβόμενος την εβραϊκή παράδοση που απαγορεύει κάθε είδους εργασίας αλλά και μετακίνησης μετά τη Δύση του ηλίου την Παρασκευή ως το βράδυ του Σαββάτου, θα αναχωρήσει αργότερα αύριο το βράδυ από το Σότσι για το Τελ Αβίβ.