ΑΘΗΝΑ
22:26
|
18.04.2024
Σωρεία μαρτυριών επιζωσών σεξουαλικής βίας αποκαλύπτει την κακομεταχείριση των θυμάτων όταν προσέρχονται στα αστυνομικά τμήματα της Γαλλίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ερωτήσεις σχετικά με τα ρούχα που φορούσαν την ημέρα που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά, την ποσότητα αλκοόλ που είχαν καταναλώσει και τους λόγους που δεν αντιστάθηκαν περισσότερο καταγγέλλουν πως δέχονται χιλιάδες επιζώσες σεξουαλικής βίας στη Γαλλία όταν απευθύνονται στις αστυνομικές αρχές. Μέσω αναρτήσεων στο Twitter υπό στο hashtag  #DoublePeine, χιλιάδες γυναίκες αποκαλύπτουν την κακομεταχείριση που υφίστανται τα θύματα και την απαράδεκτη αντιμετώπιση των καταγγελιών σεξουαλικής κακοποίησης από τις γαλλικές αστυνομικές αρχές στις ελάχιστες περιπτώσεις που οι κακοποιημένες γυναίκες και θηλυκότητες προσφεύγουν στα αστυνομικά τμήματα. 

«Στο κεντρικό αστυνομικό τμήμα του Μονπελιέ, τα θύματα βιασμού ρωτώνται αν έχουν απολαύσει την κακοποίηση. Τα θύματα βιασμού μαθαίνουν ότι ένα άτομο που έχει πιει συναινεί απαραιτήτως» έγραψε τον Σεπτέμβριο η ακτιβίστρια Anna Toumazoff, η οποία  ξεκίνησε τη hashtag αφότου έγινε γνωστό ότι μια 19χρονη που κατέθεσε καταγγελία για βιασμό στην πόλη ρωτήθηκε από την αστυνομία εάν βίωσε ευχαρίστηση κατά τη διάρκεια της κακοποίησης.

«Αποφάσισα να βάλω ένα πιο γενικό hashtag καταδεικνύοντας ότι αυτό που συνέβη σε αυτή την πόλη και σε αυτό το αστυνομικό τμήμα συνιστά συστημική εντολή του και έχει καταστεί κανόνας μέσω των αστυνομικών τμημάτων όλης της επικράτειας» σημείωσε η ίδια η ακτιβίστρια, καλώντας μέσω του Twitter τα θύματα σεξουαλικής βίας να μοιραστούν τις εμπειρίες τους από την διαδικασία υποβολής καταγγελίας. Το hashtag εξελίχθηκε σύντομα σε viral, με γυναίκες να περιγράφουν παρόμοιες εμπειρίες στο Μονπελιέ και σε άλλα αστυνομικά τμήματα σε ολόκληρη τη Γαλλία.

Η γαλλική οργάνωση για τα δικαιώματα των γυναικών NousToutes καταμέτρησε τουλάχιστον 30.000 περιστατικά κακομεταχείρισης θυμάτων σε tweets και άλλα μηνύματα που εστάλησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε συγκεκριμένους ιστοτόπους.

«Έπρεπε να τα ξαναπώ όλα. Έπρεπε να κάνω τη χειρονομία έτσι ώστε να δει ότι δεν επρόκειτο για άλλο μέρος του σώματος» δήλωσε μιλώντας στο Associated Press μια 37χρονη γυναίκα από το Παρίσι, η οποία αφού δέχθηκε επίθεση από έναν άνδρα, ο οποίος της έκλεισε το δρόμο και την πίεσε σε έναν τοίχο αγγίζοντάς την και απειλώντας να τη σκοτώσει, αναγκάστηκε να περιγράψει παραστατικά σε έναν δύσπιστο αστυνομικό  την επίθεση και να αγγίξει το στήθος της, προκειμένου αυτός να πειστεί για αυτό που βίωσε. «Το να με κάνεις να επαναλάβω και να μιμηθώ τη χειρονομία μπροστά σε έναν τοίχο, είναι ταπεινωτικό. Το βρήκα πολύ εξευτελιστικό. Ένιωσα σαν μια μαριονέτα» αφηγήθηκε η γυναίκα. 

Ως «ψεύτικες πληροφορίες και ψέματα που έχουν μοναδικό στόχο την απαξίωση της δράσης των δυνάμεων εσωτερικής ασφάλειας στον καθημερινό τους αγώνα κατά της σεξουαλικής βίας» χαρακτήρισε τις δημόσιες καταγγελίες η νομαρχία του Hérault, με την ακτιβίστρια να αντιτείνει πως η νομαρχία επιχειρεί να παρουσιάσει «αυτές τις απολύτως νόμιμες καταγγελίες» ως « μια ακόμη αντι-αστυνομική επίθεση καθοδηγούμενη μόνο από τυφλό μίσος».

«Παρόλο που οι αστυνομικοί κατανοούν την αγωνία των θυμάτων, η στοιχειοθέτηση της αλήθειας απαιτεί από εμάς να κάνουμε “ντροπιαστικές” ερωτήσεις» υποστήριξε από την πλευρά του το περιφερειακό τμήμα του Μονπελιέ της ισχυρής αστυνομικής ένωσης Alliance, ισχυριζόμενο ότι οι αξιωματικοί απλώς κάνουν τη δουλειά τους.

Παρά την αύξηση των προγραμμάτων εκπαίδευσης για τη γαλλική αστυνομία και την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση σχετικά με τη βία κατά των γυναικών, αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι οι αρχές πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν τη σοβαρότητα των σεξουαλικών εγκλημάτων και να εξαλείψουν τις διακρίσεις κατά των θυμάτων.

Αναφερόμενος στο ζήτημα την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν υποχρεώθηκε να ανακοινώσει τη διενέργεια εσωτερικής έρευνας στο αστυνομικό τμήμα του Μονπελιέ, ενώ δήλωσε «υπάρχουν ερωτήσεις που δεν μπορούν να γίνονται στις γυναίκες όταν έρχονται να υποβάλουν καταγγελία» συμπληρώνοντας μάλιστα ότι «δεν εναπόκειται στον αστυνομικό να πει αν υπήρξε ενδοοικογενειακή βία ή όχι, εναπόκειται στον δικαστή να αποφανθεί για αυτό».

Η καμπάνια #DoublePeine, συνιστά πάνω από όλα μια έκκληση για αντίδραση σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με την ακτιβίστρια. «Είναι καιρός οι δημόσιες αρχές να λάβουν έκτακτα μέτρα και να δράσουν στοχευμένα. Είναι απαράδεκτο οι γυναίκες να κακοποιούνται και να βιάζονται, αλλά ακόμη λιγότερο αποδεκτό είναι να τραυματίζονται περισσότερο την μια φορά που θα έχουν το θάρρος να σπρώξουν την πόρτα ενός αστυνομικού τμήματος. Ζούμε σε μια χώρα όπου υποτίθεται ότι ο μεγάλος σκοπός της πενταετίας είναι καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, και τελικά τίποτα δεν έχει αλλάξει».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με…σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα