ΑΘΗΝΑ
11:02
|
24.04.2024
Θρύψαλα κάνουν τον... μαγικό καθρέφτη της κυβέρνησης για την αγορά εργασίας, τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, του ΕΦΚΑ και του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Θρύψαλα κάνουν τον… μαγικό καθρέφτη της κυβέρνησης για την αγορά εργασίας, τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, του ΕΦΚΑ και του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Κυβερνητικά στελέχη, σε κάθε ευκαιρία προβάλλουν στους πολίτες μια εικόνα ενίσχυσης της απασχόλησης και του εισοδήματος, ένα στιγμιότυπο το οποίο -υποτίθεται ότι- αποτελεί το είδωλο της κοινωνίας στον μαγικό καθρέφτη της ανάπτυξης.

Πρόκειται, κατά τους κυβερνώντες, για τα αποτελέσματα της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε κατά περίπου 5% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο και κατά 8% από τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Παράλληλα, από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ εμφανίζονται οι προσλήψεις του Σεπτεμβρίου αυξημένες κατά 44.479 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020.

Από τα στοιχεία του ΕΦΚΑ μετά την επεξεργασία των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων Απριλίου, προκύπτει ότι ο μέσος μηνιαίος μισθός πλήρους απασχόλησης είναι 1.255,48 ευρώ, μεικτά.

Η άλλη πλευρά του καθρέφτη

Ωστόσο, μια προσεκτική ανάγνωση των στοιχείων, οδηγεί σε εντελώς διαφορετικά συμπεράσματα σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας, αποκαλύπτοντας την αυξημένη ανεργία, τους εγκλωβισμένους μακροχρονίως ανέργους και τη βίαιη φτωχοποίηση των εργαζομένων:

  • Οι άνεργοι, παραμένουν αυξημένοι, καθώς σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2019 (προ υγειονομικής κρίσης), όταν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 913.282, φέτος είναι περισσότεροι κατά 34.010.
  • Οι μακροχρονίως άνεργοι, δηλαδή όσοι βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας για τουλάχιστον ένα έτος, ανήλθαν στις 574.262 και αποτελούν περίπου το 61% του συνόλου των εγγεγραμμένων ανέργων στον Οργανισμό.
  • Μειωμένοι καταγράφονται οι επιδοτούμενοι άνεργοι, οι οποίοι δεν ξεπέρασαν τις 137.197 και μόλις ένας στους έξι ανέργους επιδοτείται. Αριθμός μικρότερος κατά 24.073 (-14,93%),  σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2020.
  • Αυξάνονται δραματικά οι φτωχοί εργαζόμενοι. Ένας στους τρεις, λαμβάνει μηνιαίο μισθό 543 ευρώ μεικτά, δηλαδή 440 ευρώ καθαρά. Μάλιστα, το ποσό αυτό, δεν αποτελεί το κατώτατο όριο, αλλά τον μέσο μισθό με μερική απασχόληση.
  • Η μερική απασχόληση και οι ευέλικτες μορφές εργασίας, γενικότερα, εμφανίζουν σταθερά αυξητική τάση. Από τα 2.105.783 ασφαλισμένους στον ιδιωτικό τομέα, το 1.348.817 εργάζεται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης, ενώ περίπου 790.000 με μερική.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Για να μην κλείσει, το «Αλεξάνδρα», το τελευταίο σινεμά της Καλλιθέας

Κάλπες στη Βόρεια Μακεδονία και στο βάθος η ευρωπαϊκή πορεία

Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Δεν κλείνει με τη συνάντηση Ιερώνυμου-Μητσοτάκη το ζήτημα «ομόφυλα ζευγάρια»

5,4 εκ. ευρώ στην Κύπρο έδωσε το Τζόκερ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα