ΑΘΗΝΑ
23:46
|
01.05.2024
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης του ΟΗΕ, περίπου 22,8 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν με έντονη τροφική ανεπάρκεια.
Afghan children enjoy American candy given to them by a U.S. Army Soldier with Special Operations Task Force - South, Nov. 27, 2010, in Maiwand District, Kandahar Province, Afghanistan. (U.S. Army photo by Spc. Daniel P. Shook / Special Operations Task Force - South)(Released)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης του ΟΗΕ (WPF), περίπου 22,8 εκατομμύρια άνθρωποι -περισσότερο από το μισό του αφγανικού πληθυσμού- κινδυνεύουν με έντονη τροφική ανεπάρκεια, ενώ 3,2 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών ενδέχεται να υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό.

Ο Ντέιβιντ Μπίσλι, εκτελεστικός διευθυντής του WPF, επεσήμανε μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο του BBC ότι αυτή τη στιγμή η χώρα διανύει μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως, ως αποτέλεσμα της ανατροπής του προηγούμενου πολιτικού καθεστώτος από τους Ταλιμπάν στο φόντο ταραχωδών εξελίξεων που σφραγίστηκαν με την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το αφγανικό έδαφος.

Η αστάθεια της εύθραυστης οικονομικής και κοινωνικής ζωής του Αφγανιστάν πολλαπλασιάστηκε εξαιτίας των εξελίξεων, δημιουργώντας ακόμη σοβαρότερα προβλήματα σε μια χώρα που φυτοζωούσε από εξωτερική βοήθεια. Ειδικά, η Δύση ανέστειλε την οικονομική στήριξη που παρείχε στη χώρα και η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πάγωσαν τις χρηματοδοτήσεις ενίσχυσης της οικονομίας του Αφγανιστάν. Σύμφωνα, μάλιστα, με την Παγκόσμια Τράπεζα, η χώρα της Μ. Ανατολής παρήγαγε το ΑΕΠ της κατά 40% αποκλειστικά από διεθνή χρηματοδότηση, καθιστώντας τη εξαρτημένη χώρα με οικονομικούς όρους.

Η τραγικότητα της κατάστασης αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι πολλοί Αφγανοί έχουν καταλήξει να πωλούν τα υπάρχοντά τους για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν την απαραίτητη τροφή, αφού το καθεστώς των Ταλιμπάν έχει αποκλειστεί από την παγκόσμια αγορά και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ώστε τα δυτικά έθνη να καταλήξουν στον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούν την πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι και άλλοι εργαζόμενοι έχουν υποστεί παρακρατήσεις στους μισθούς τους.

“Έχω να πληρωθώ πάνω από πέντε μήνες. Η ζωή είναι πολύ δύσκολη. Πουλάω ό,τι έχω στο σπίτι, τα ζώα μας και τα δέντρα που κόβουμε”, δήλωσε επίσης μιλώντας στο BBC καθηγητής στη Χεράτ.

“Εχθές είδα μια γυναίκα να ψάχνει στα σκουπίδια για απομεινάρια φαγητού. Όταν τη ρώτησα τι πρόβλημα αντιμετώπιζε μου απάντησε πως δεν είχε άλλη επιλογή, καθώς δεν έχει τίποτα να ταΐσει τα παιδιά της”, υποστήριξε ένας κάτοικος της Κανταχάρ. 

Πρόκειται για την πρώτη φορά που στο Αφγανιστάν κάτοικοι των αστικών κέντρων υποφέρουν από υποσιτισμό στον ίδιο βαθμό με εκείνους της υπαίθρου.

“Είναι επιτακτική ανάγκη να δράσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά για να πετύχουμε την επιτάχυνση της παροχής βοήθειας στο Αφγανιστάν πριν μπει ο χειμώνας και πλήξει με ασιτία μεγάλο τμήμα της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των αγροτών, των γυναικών, των παιδιών και των ηλικιωμένων”, επεσήμανε υψηλόβαθμο στέλεχος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

Επιπλέον, τον περασμένο Σεπτέμβριο συγκεντρώθηκαν πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια από τη διεθνή κοινότητα προς στήριξη του αφγανικού λαού, μόνο το 5% των οικογενειών του οποίου είχε πρόσβαση σε επαρκή ποσότητα τροφής καθημερινά. Μάλιστα, οι τιμές σε βασικά αγαθά όπως το μαγειρικό λάδι και το αλεύρι απογειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα εξαιτίας της κρίσης. Παρόλα αυτά, ο Οργανισμός του ΟΗΕ δήλωσε σήμερα, πως το ανθρωπιστικό πρόγραμμα χρηματοδότησης βρίσκεται ακόμη στο 1/3 του απαραίτητου ποσού. Χρειάζονται ακόμα 220 εκ. δολάρια το μήνα για να υπάρξει ουσιαστική δράση.

Στην επισιτιστική κρίση του Αφγανιστάν έρχεται να προστεθεί και η σοβαρή λειψυδρία που οφείλεται στην ξηρασία που πλήττει αυτή τη στιγμή τη χώρα για δεύτερη φορά μέσα σε 4 χρόνια.

Πηγές: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα