ΑΘΗΝΑ
06:05
|
27.04.2024
Οι διοργανωτές της κινητοποίησης διαμαρτυρήθηκαν για την αστυνομική βία και καταστολή. Το φωτορεπορτάζ του Κωνσταντίνου Ζήλου από την πορεία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένταση επικράτησε το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας καθώς σημειώθηκαν επεισόδια στο πλαίσιο συγκέντρωσης για τον θάνατο του 20χρονου Ρομά μετά από καταδίωξη από αστυνομικούς στο Πέραμα.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης που έγινε με πρωτοβουλία οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς καταγράφηκε ένταση με τους άνδρες των ΜΑΤ να προχωρούν στη χρήση χημικών. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν δύο τραυματίες.

Οι διοργανωτές της κινητοποίησης διαμαρτυρήθηκαν για την αστυνομική βία και καταστολή. Το ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΙΟ απαθανάτισε τις κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας με την κάμερα του Κωνσταντίνου Ζήλου.

“Η δολοφονία του 18χρονου στο Πέραμα αποτελεί ένα ακόμα έγκλημα της αστυνομίας. Το οπτικοακουστικό υλικό και οι μαρτυρίες δεν αφήνουν αμφιβολία ότι δεν έχουμε να κάνουμε με νόμιμη άμυνα, αλλά με μια αιματοβαμμένη επίδειξη αστυνομικού αγριανθρωπισμού. Η επιχείρηση συγκάλυψης πέφτει στο κενό, αφού πια έχει αποδειχτεί ότι ούτε ένοπλη συμπλοκή έγινε ούτε οι ζωές των αστυνομικών κινδύνευσαν. Άλλωστε πώς μπορούν να δικαιολογηθούν οι σαράντα πυροβολισμοί εναντίον των άοπλων επιβαινόντων στο αυτοκίνητο;”, σημειώνει χαρακτηριστικά το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα στο κάλεσμά του στη σημερινή διαδήλωση.

“Σύμμαχος της κυβέρνησης και της εξουσίας είναι όλο αυτό το οργανωμένο ψέμα που λέγεται Μ.Μ.Ε. και που σαν φερέφωνο της αστυνομίας προσπαθεί να νομιμοποιήσει και να δικαιολογήσει την καταστολή, τον αυταρχισμό τη θανατοπολιτική. Δυστυχώς κανένας αστυνομικός δεν τραυματίστηκε και καμιά ανταλλαγή πυροβολισμών δεν έγινε στο Πέραμα όπως με πολύ άγχος μετέδιδαν τα γεγονότα στην αρχή του συμβάντος, εκφράζοντας ταυτόχρονα την συμπάθειά τους για τους “τραυματισμένους” αστυνομικούς. Όπως και στη Ν. Σμύρνη, έτσι και στο Πέραμα η προσπάθεια συγκάλυψης έπεσε στο κενό. Όπως και στη Ν. Σμύρνη οι διώξεις, οι φυλακίσεις, οι βασανισμοί και στο Πέραμα οι δολοφονίες δεν μπορούν πλέον να ανακόψουν την αντίσταση της νεολαίας στην κρατική καταστολή”, αναφέρει στο κάλεσμά της η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας.

Η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε συμμετείχε επίσης στη συγκέντρωση στα Προπύλαια τη Δευτέρα 25/10, στις 6 μμ, ενάντια στην αστυνομική αυθαιρεσία που δολοφονεί και την πολιτική της κρατικής καταστολής “Αυτή τη φορά, το δόγμα του Νόμου και της Τάξης δεν αρκέστηκε στο να αυθαιρετήσει, να καταπατήσει θεμελιώδη δικαιώματα, να συλλάβει αθώους ή να βασανίσει. Προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα, στην στυγνή δολοφονία”, αναφέρει στην ανακοίνωση της η Ροσινάντε.

Η Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική και Διεθνιστική Αριστερά σημείωσε στο κάλεσμά της για τη διαδήλωση πως “σε πολλές περιπτώσεις αισθανόμαστε τον φόβο μήπως ζούμε σε μια κοινωνία που τείνει να αποδεχτεί τη βία της εξουσίας, και τον θάνατο για τους «αόρατους»: στην Ομόνοια το 2019, τον Μάρτιο του 2020 στα σύνορα του Έβρου, στην καθημερινότητα των εργατικών ατυχημάτων όπως του Ανέες Μιρ”.

Φωτορεπορτάζ: Κωνσταντίνος Ζήλος

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα