ΑΘΗΝΑ
03:12
|
27.04.2024
O υπουργός Υγείας του Ισραήλ, εξέφρασε έντονη διαφωνία σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης για εγκατάσταση άνω από 1300 στεγαστικών μονάδων στην κατειλημμένη Δυτική Όχθη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

O υπουργός Υγείας του Ισραήλ και ηγέτης του κεντροαριστερού κόμματος Μερέτζ, Νιτζάν Χόροβιτς, εξέφρασε έντονη διαφωνία σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης για εγκατάσταση πάνω από 1300 στεγαστικών μονάδων στην κατειλημμένη Δυτική Όχθη, αναδεικνύοντας τις θεμελιακές διαφωνίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή ανάμεσα στα ιδεολογικά ετερόκλητα μέλη της συγκυβέρνησης των 8 κομμάτων.

Ειδικότερα, ο κ. Χόροβιτς, δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη πως το κόμμα του δεν θα συναινέσει σε ενέργειες που υπονομεύουν την προσπάθεια εύρεσης μίας συμφιλιωτικής λύσης με τους Παλαιστίνιους, και κάλεσε την κυβέρνηση να ανακαλέσει.

“Καταλαβαίνω, ότι η τωρινή κυβέρνηση, στην παρούσα κατάσταση, δεν μπορεί να υπογράψει συμφωνία ειρήνης με τους Παλαιστίνιους, αλλά και πάλι, πρέπει να αποφύγουμε μονοπάτια που επιδεινώνουν την κατάσταση”, ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας, και δήλωσε αισιόδοξος ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα παραμείνει ενωμένος στις βασικές πολιτικές επιλογές στο εσωτερικό της χώρας.

Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες (Κυριακή, 24/10) ότι θα διευρύνει την οικιστική έκταση του ισραηλινού κράτους με 1355 σπίτια για πρώτη φορά στην περιοχή της κατειλημμένης Δυτικής Όχθης από τότε που ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν. Η κίνηση αυτή εκ μέρους της κυβέρνησης φαίνεται να αντιτίθεται στη δέσμευση της να παραμερίσει τους ιδεολογικούς παράγοντες στην αντιπαράθεσή Ισραήλ-Παλαιστίνης με σκοπό να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Από τη μεριά τους οι ΗΠΑ έκαναν έκκληση να μην προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια το Ισραήλ, σε μία περιοχή στην οποία ήδη βρίσκονται 1600 παλαιστινιακά σπίτια υπό το διοικητικό έλεγχο του Ισραήλ. Είχε προηγηθεί δημόσια επίπληξη του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, μετά τον χαρακτηρισμό των έξι οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών ως τρομοκρατικών.

Πάντως, η ανακοίνωση του εποικισμού σε συνδυασμό με την ποινικοποίηση ομάδων υπέρ των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων με το πρόσχημα της τρομοκρατικής δράσης έχουν δημιουργήσει αισθητούς τριγμούς στο εσωτερικό του ετερογενούς κυβερνητικού συνασπισμού, η σύνθεση του οποίου αποτελείται από εθνικιστικά μέχρι μετριοπαθή κεντρώα κόμματα.

Πηγές: Haaretz, The Jerusalem Post

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα