ΑΘΗΝΑ
13:07
|
16.01.2022
Το γραμματόσημο του 1840 με την εικόνα της βασίλισσας Βικτώριας εκτιμάται πως θα αγγίξει τα έξι εκατομμύρια λίρες σε δημοπρασία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το γραμματόσημο  του 1840 με την εικόνα της βασίλισσας Βικτώριας και με μέγεθος λίγων εκατοστών και τότε κόστος ενός βρετανικού σεντ, εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα έξι εκατομμύρια (εκ.) λίρες σε δημοπρασία.

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, το μαύρο αυτό γραμματόσημο είναι το πρώτο στο είδος του στην Αγγλία και εγκαινίασε μια επαναστατική περίοδο για την μέχρι τότε επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων, καθώς κατέστησε εφικτή την αποστολή γραμμάτων βάρους έως 150 γραμμαρίων σε όλα τα σημεία της Αγγλίας με μόνο ένα σεντ. Και αυτό, δεδομένου ότι μέχρι την έκδοση του στις 6 Μαΐου 1840 οι τηλεπικοινωνίες μεταξύ των πολιτών ήταν εξαιρετικά περίπλοκες και ακριβές, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις ο παραλήπτης του γράμματος υποχρεούνταν να καταβάλλει και ο ίδιος ένα σημαντικό ποσό. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο σερ Ρόουλαντ Χιλ, τότε βουλευτής, είχε σκεφτεί τη λύση της δημιουργίας ενός προπληρωτέου ταχυδρομικού συστήματος με τη χρήση γραμματόσημων, το οποίο και παγιώθηκε στη συνέχεια. Η εικόνα του προφίλ της δεκαπεντάχρονης τότε βασίλισσας Βικτώριας διατηρήθηκε στο πρώτο αυτό γραμματόσημο μαύρου χρώματος για 60 χρόνια μέχρι το θάνατό της το 1901.

Πάντως συγκεκριμένο γραμματόσημο σημείωσε τεράστια εμπορική επιτυχία και κοινωνική αναγνωρισιμότητα ήδη από το πρώτο διάστημα της έκδοσης του. Σταδιακά αγοράστηκαν 68 εκ. “μαύρα γραμματόσημα του σεντ”.

Αυτό το γραμματόσημο έχει πλέον τεράστια συλλεκτική και συμβολική αξία λόγω της ιστορικότητάς του, γεγονός που για το χώρο των συλλεκτών αιτιολογεί και την σημερινή αξία του. Η δημοπράτησή του θα πραγματοποιηθεί από την βρετανοαμερικανική πολυεθνική συλλεκτικών ειδών πολυτελείας Sotheby’s τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Σύμφωνα με την εταιρεία το γραμματόσημο είναι το σημαντικότερο κομμάτι στην ιστορία του βρετανικού φιλοτελισμού.

Πηγές: ABC, The Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δικό_σας_συνάδελφοι

Ατέλειωτο το πάρτι και ανεξάντλητη η φαντασία των χρηστών του Τουίτερ με τα χάσταγκ #δικό_σας_συνάδελφοι και #γ@μιέσ@ι Μητσοτάκη. Αφορμή έδωσε και πάλι ο Χρήστος Δάντης.
ΣΥΝΑΦΗ

Εμβόλιο ή πρόστιμο για τους άνω των 60 ετών από αύριο Δευτέρα

Νεκρός αξιωματικός σε συμπλοκή του ιορδανικού στρατού με λαθρεμπόρους

Υπόθεση βιασμού 24χρονης, Θεσσαλονίκη «Δεν κάνω πίσω»-Γνωστά ονόματα

Κακόβουλο λογισμικό πίσω από την κυβερνοεπίθεση στην Ουκρανία, εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα