ΑΘΗΝΑ
09:25
|
23.04.2024
Από τη δερματική αυτοάνοση ασθένεια ταλαιπωρούνται περίπου 223.000 Έλληνες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την πορεία της ασθένειας της ψωρίασης στην Ελλάδα έδωσε σήμερα ο Κώστας Λούμος, πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Ανθρώπων με Ψωρίαση «ΚΑΛΥΨΩ, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Ο Κώστας Λούμος ανέφερε πως τέσσερις στους δέκα ασθενείς έχουν πολύ σοβαρά συμπτώματα, επτά στους δέκα ασθενείς λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή -είτε βιολογικούς παράγοντες (13%) είτε αλοιφές για τοπική χρήση (44%)- ενώ τρεις στους δέκα ασθενείς δεν λαμβάνουν καμία θεραπεία.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης στις 29 Οκτωβρίου, ο Κώστας Λούμος τόνισε ότι το φετινό μήνυμα για τα 125 εκατομμύρια ανθρώπων που πάσχουν παγκοσμίως από αυτή την ασθένεια (συμπεριλαμβανομένων περίπου 223.000 Ελλήνων) είναι το εξής: «Συνεργαζόμαστε, ενημερωνόμαστε, κερδίζουμε»

Ο Δημήτρης Γρηγοράκης, κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος, διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, παίρνοντας το λόγο πρότεινε μια υγιεινή διατροφή – πολλά φρούτα και λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη και δημητριακά ολικής αλέσεως, τονίζοντας:

«Αν πάσχεις από ψωρίαση, θα πρέπει επίσης να προσέξεις και τι βάζεις στο πιάτο σου».

Τι είναι η ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, μη μεταδοτική, αυτοάνοση φλεγμονώδης δερματοπάθεια με περιοδικές υφέσεις και εξάρσεις. Περιβαλλοντικοί παράγοντες (τραύμα, λοιμώξεις, φάρμακα, ορμόνες, stress, αλκοόλ, κάπνισμα) δρουν ως εκλυτικά αίτια εμφάνισης ψωρίασης σε ασθενείς με γενετική προδιάθεση (κληρονομικότητα) και δημιουργείται μια ανοσολογική απάντηση που οδηγεί στην εκδήλωσή της.

Σημαντικό ρόλο στην πορεία της νόσου παίζουν και διάφοροι εποχιακοί παράγοντες. Η ψωρίαση συνήθως παρουσιάζει ύφεση κατά τους θερινούς μήνες λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και της ευεργετικής επίδρασης του ήλιου.

Αντίθετα, το ψυχρό και υγρό κλίμα του χειμώνα κατά κανόνα επιδεινώνει τη νόσο.

Η μετάβαση στο χειμώνα εισάγει επίσης την εποχή του κρυολογήματος, της γρίπης και άλλων λοιμώξεων που δρουν επιβαρυντικά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κορυφώνεται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης

EINAΠ: Κινητοποίηση στο νοσοκομείο Γεννηματάς την Τετάρτη

Θεραπεύτηκε από τη Μεσογειακή Αναιμία 39χρονος εκπαιδευτικός στο Παπανικολάου

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα