ΑΘΗΝΑ
06:00
|
26.04.2024
Το γεγονός έχει ήδη αρχίσει να δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με την προστασία της βρετανικής κυριαρχίας, αλλά και με την ασφάλεια των ευαίσθητων αυτών δεδομένων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συμφωνία με την Amazon έκαναν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, ώστε τα απόρρητα αρχεία τους να “φιλοξενηθούν” στο σύστημα cloud της θυγατρικής της εταιρείας Amazon Web Services (AWS). Στη συμφωνία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Financial Times, θα συμπεριληφθούν τα αρχεία των MI5, MI6 και GCHQ (Κέντρο Πληροφοριών της Βρετανικής Κυβέρνησης), και στόχο έχει την “ενίσχυση της χρήσης ανάλυσης δεδομένων και της ψηφιακής κατασκοπίας”.

Η συμφωνία προβλέπει ότι μέσω του GCHQ στο σύστημα θα έχουν πρόσβαση διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες, ενώ η αξία της υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 500 εκατ. έως 1 δισ. λιρών.

Το γεγονός έχει ήδη αρχίσει να δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με την προστασία της βρετανικής κυριαρχίας, αλλά και με την ασφάλεια των ευαίσθητων αυτών δεδομένων, τα οποία θα «φιλοξενούνται» από μια αμερικανική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας.

Ήδη, ο Γκας Χοσέιν, διευθύνων σύμβουλος της Privacy International, δήλωσε στους Financial Times ότι είναι πολλά τα ερωτήματα σχετικά με τη συμφωνία, τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν τόσο στο κοινοβούλιο όσο και σε όλες τις αρμόδιες ανεξάρτητες αρχές και για τα οποία θα πρέπει να ενημερωθούν οι πολίτες.

Μέχρι στιγμής, ούτε το GCHQ ούτε η θυγατρική της Amazon έχουν σχολιάσει το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας, ωστόσο το GCHQ ήδη από τον Φεβρουάριο έχει ανακοινώσει ότι χρησιμοποιεί μεθόδους της τεχνητής νοημοσύνης για να αναλύσει δεδομένα και να εντοπίσει εγκληματίες που σχετίζονται με κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών ή επιθετική παραπληροφόρηση.

Τη Δευτέρα ο επικεφαλής του GCHQ, Τζέρεμι Φλέμινγκ, είπε ότι μέσα στο 2021, οι ηλεκτρονικές επιθέσεις κακόβουλων λογισμικών, με στόχο την αποκόμιση λύτρων, έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με έναν χρόνο πριν, προφανώς στρώνοντας το έδαφος για την επικείμενη συμφωνία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Οι προηγούμενες εκλογές μέτρο σύγκρισης στις ευρωεκλογές λέει ο Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα