ΑΘΗΝΑ
18:03
|
19.04.2024
Η Γερουσία εισηγείται την παραπομπή του προέδρου της Βραζιλίας σε δίκη για εγκλήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση της πανδημίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επιτροπή της Γερουσίας της Βραζιλίας εισηγήθηκε την παραπομπή του προέδρου της χώρας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, σε δίκη για εγκλήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Επτά από τα 11 μέλη της επιτροπής της Γερουσίας στήριξαν το πόρισμα που προτείνει την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του Μπολσονάρου για συνολικά εννέα εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της κατηγορίας για “εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”. Ο πρόεδρος της επιτροπής, γερουσιαστής Ομάρ Αζίζ, θα αποστείλει το κείμενο των συμπερασμάτων του πορίσματος στη γενική εισαγγελία της Βραζιλίας σήμερα Τετάρτη. Από την πλευρά του, ο ακροδεξιός, λαϊκιστής πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, εμμένει ότι “ένοχος για το απόλυτο τίποτα”.

Περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι στη Βραζιλία απεβίωσαν εξαιτίας επιπλοκών που σχετίζονται με τη νόσο Covid-19 από την έναρξη της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Ο απολογισμός των θυμάτων είναι ο δεύτερος υψηλότερος στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το πόρισμα που ενέκρινε η εξεταστική επιτροπή της Γερουσίας ζητεί επίσης να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βάρος άλλων 77 φυσικών και νομικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένων πρώην και νυν υπουργών, επιχειρήσεων, καθώς και των τριών μεγαλύτερων γιων του Βραζιλιάνου ακροδεξιού προέδρου. Σύμφωνα με το πόρισμα η κυβέρνηση Μπολσονάρου ακολούθησε μια πολιτική που επέτρεψε εσκεμμένα τη διάδοση του ιού με την ελπίδα να χτιστεί η “πολυπόθητη” ανοσία της αγέλης. Ο Μπολσονάρου κατηγορείται επίσης για πλαστογράφηση εγγράφων, για υποκίνηση βίας, παραβιάσεις κοινωνικών δικαιωμάτων, για γενοκτονία των ιθαγενών της χώρας του, διασπάθιση δημόσιου χρήματος και διασπορά ψευδών ειδήσεων για τον νέο κορονοϊό.  


Δεν είναι υπάρχουν εγγυήσεις ότι ο κ. Μπολσονάρου θα βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης καθώς ο τελικός κριτής των εισηγήσεων της εξεταστικής επιτροπής είναι ο διορισμένος από τον πρόεδρο της Βραζιλίας γενικός εισαγγελέας, ο οποίος αναμένεται να τον προστατεύει. Το μόνο βέβαιο είναι το πόσο έχει πληγεί η δημοφιλία του λαϊκιστή προέδρου Μπολσονάρου από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα.

Στο μεταξύ, η διαδικτυακή πλατφόρμα YouTube ανέστειλε τη Δευτέρα για μία εβδομάδα κάθε δραστηριότητα στο κανάλι του προέδρου της Βραζιλίας, ενώ διέγραψε βίντεο στο οποίο ο Ζαΐχ Μπολσονάρου επικαλέστηκε ψευδείς πληροφορίες συνδέοντας τα εμβόλια κατά της νόσου Covid-19 με το AIDS. Σε διαγραφή του βίντεο προχώρησαν και τα Twitter και Facebook. Το YouTube, πλατφόρμα που ανήκει στην Google, δήλωσε σχετικά:

“Διαγράψαμε βίντεο από το κανάλι του Ζαΐχ Μπολσονάρου διότι παραβίασε την πολιτική χρήσης μας όσον αφορά την παραπληροφόρηση για ιατρικά ζητήματα που αφορούν την COVID-19», καθώς ο πρόεδρος της Βραζιλίας υπονόησε «πως τα εμβόλια δεν μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης της ασθένειας και προκαλούν άλλες μολυσματικές ασθένειες”.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέος γύρος κυρώσεων από ΗΠΑ σε Εβραίους εξτρεμιστές εποίκους

Τέμπη: Απορρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού- Θα απολογηθεί στον εφέτη ανακριτή

Κακοκαιρία: Μήνυμα του 112 για ισχυρές καταιγίδες σε αρκετές περιοχές

Τέμπη: Αίτημα στον ανακριτή για τους αγοραστές των 25 τόνων κατασχεμένου χημικού διαλύτη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα