ΑΘΗΝΑ
13:35
|
25.04.2024
Η υπάρχουσα κατάσταση με τη Θεολογική Σχολή δεν μπορεί να συνεχιστεί διαμηνύει στις ΗΠΑ η πατριαρχική αντιπροσωπεία – Συναντήσεις με Πελόζι, Σούμερ και Μενέντεζ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με ανάρτηση που δημοσίευσε στα κοινωνικά δίκτυα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο Παναγιότατος έθεσε εκ νέου στον κ. Μπάιντεν την ανάγκη άμεσων ενεργειών για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με αφορμή την συμπλήρωση 50 ετών από την παύση της λειτουργίας της. Η πατριαρχική αντιπροσωπεία, μάλιστα διεμήνυσε ότι η υπάρχουσα κατάσταση με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Οι Μπάιντεν και Βαρθολομαίος συζήτησαν για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και της διάθεσης εμβολίων κατά της νόσου Covid-19 στις αναπτυσσόμενες χώρες αλλά και για την κλιματική αλλαγή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχάρη επίσης τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την τριακοστή επέτειο της Πατριαρχίας του. Ακόμη, ο κ. Μπάιντεν αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη του στη Ρώμη και τη συνάντηση που θα έχει με την Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό.

Εξερχόμενος από τον Λευκό Οίκο ο κ. Βαρθολομαίος δήλωσε: “Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας, θίξαμε πολλά θέματα που αφορούν στην ειρήνη παγκοσμίως και στην ελπίδα για αυξημένη περιβαλλοντική δικαιοσύνη σε αυτόν τον πλανήτη που μοιραζόμαστε όλοι. Επισημαίνουμε με εκτίμηση την δέσμευση του Προέδρου για περιβαλλοντική ευθύνη και την προθυμία του να πρωτοστατήσει. Έχουμε υποστηρίξει αυτές τις προσπάθειες στα 30 χρόνια Πατριαρχίας μου, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

Επίσης, εκφράσαμε στον Πρόεδρο τις ανησυχίες μας για παγκόσμια σταθερότητα, και τον ρόλο που θα μπορούσαν να φέρουν τα εποικοδομητικά και θετικά θρησκευτικά κινήματα.

Ο Πρόεδρος μας ευχαρίστησε για τις δεκαετείς προσπάθειές μας. Οι προσπάθειές μας για προώθηση της χριστιανικής ενότητας και της διαθρησκειακής κατανόησης και συνεργασίας, έχουν μόνο μία αρχή, τον διάλογο. Θεωρούμε τον διάλογο ως το πιο αποτελεσματικό μέσο για την αντιμετώπιση κάθε πρόκλησης του παρόντος ή του μέλλοντος. Έχουμε ευθύνη να καθοδηγούμε τις τοπικές Αυτοκέφαλες Εκκλησίες ως μεγαλύτερος αδερφός μιας οικογένειας. Αυτή η αίσθηση οικογένειας είναι εγγενώς Ορθόδοξη, και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε καμία κοντόφθαλμη πολιτική ατζέντα να παρεμβαίνει στις σχέσεις μας που είναι μέσω και με τον Ιησού Χριστός, τον Κύριο και Σωτήρα του κόσμου. Επομένως, εκφράζουμε την αμέριστη ικανοποίηση μας για τη συνάντηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Είναι ένας άνθρωπος με πίστη και όραμα και ξέρουμε ότι θα προσφέρει σε αυτή την υπέροχη χώρα και στον κόσμο, την καλύτερη διακυβέρνηση και κατεύθυνση, στο πλαίσιο των σημαντικών εξουσιών του”.

Το θέμα της Χάλκης τέθηκε επίσης στη συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Συναντήσεις με Πελόζι, Μενέντεζ και Σούμερ

Η σημασία προώθησης των θρησκευτικών ελευθερίων αλλά και η ανάγκη υποστήριξης των αναπτυσσόμενων εθνών για την εξασφάλιση εμβολίων κατά της COVID-19 υπογραμμίστηκε στις συναντήσεις που είχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου. Ο Πατριάρχης έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη για μια κοινωνικά δίκαιη διαχείριση της πανδημίας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Κογκρέσο με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι. Στη συνέχεια, ακολούθησε γεύμα προς τιμήν του με τη συμμετοχή Αμερικανών βουλευτών και γερουσιαστών. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Βαρθολομαίος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνόδευαν ο Γέρων Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Εμμανουήλ και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος. Η Πατριαρχική αποστολή έθεσε εμφατικά την ανάγκη να επαναλειτουργήσει άμεσα η Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Η πατριαρχική πλευρά επιχείρησε να διεθνοποιήσει το πρόβλημα και να το αποσυνδέσει από την ατζέντα των ελληνοτουρκικών διαφορών. Για τον λόγο αυτό, ζήτησε από τις ΗΠΑ να αναβαθμίσουν πολιτικά το θέμα και να κάνουν ένα επιπλέον βήμα που θα κινείται πέρα από το επίπεδο της ρητορικής.

Κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος, ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ πραγματοποίησε ομιλία και καλωσόρισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για μια ακόμα φορά στο Καπιτώλιο. Υπενθυμίζεται, ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει λάβει το 1997 το Χρυσό Μετάλλιο της Τιμής, το οποίο είναι η υψηλότερη διάκριση που απονέμει το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Σούμερ σημείωσε ότι “εκ μέρους της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών, εξ ονόματος της πολιτείας καταγωγής μου, της Νέας Υόρκης, και εξ ονόματος του αμερικανικού λαού – θέλω να καλωσορίσω τον Παναγιώτατο Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών. Ευχαριστούμε επίσης τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο για την παρουσία του. Προς την Παναγιότητά σας: είναι πάντα μια χαρούμενη ευκαιρία να καλωσορίζουμε επισκέπτες σε αυτόν τον ναό της Δημοκρατίας-αλλά είναι σπάνια τιμή και ευλογία να καλωσορίζουμε τον πνευματικό ηγέτη των Ορθοδόξων Χριστιανών της Ανατολής του κόσμου. Η Νέα Υόρκη είναι ένα περήφανο σπίτι για εκατοντάδες χιλιάδες Ορθόδοξους Χριστιανούς και όλοι μαζί γιορτάζουμε την επίσκεψή σας στη χώρα μας”.

Συνεχίζοντας, ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία εξήρε τον ηγετικό και πρωτοποριακό ρόλο που διαδραμάτισε ο κ. Βαρθολομαίος στην προώθηση των περιβαλλοντικών θεμάτων. «Και επιπλέον, θεωρώ την επίσκεψη της Παναγιότητάς σας ως ένδειξη της χάρης του Θεού, γιατί καθώς και τα δύο Σώματα του Κογκρέσου εργάζονται για την οριστικοποίηση της ιστορικής νομοθεσίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, είναι σωστό να μας επισκεφθεί ο ίδιος ο “Πράσινος Πατριάρχης”. Καθ’ όλη τη διάρκεια της Πατριαρχικής σας θητείας, ήσασταν ένας από τους κορυφαίους ηγέτες στον κόσμο στην περιβαλλοντική διαχείριση και στην προστασία της δημιουργίας του Θεού. Σήμερα, μαζί με τους συναδέλφους μου, σας ευχαριστώ για την ευαισθητοποίηση της ανθρωπότητας για την επιδίωξη αυτού του στόχου.

O πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ αναφέρθηκε με ανάρτησή του στο Twitter στη συνάντηση που είχε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. “Είχα την τιμή να καλωσορίσω μαζί με τους συναδέλφους μου τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ. Είμαι ευγνώμων που μοιράζομαι τον θαυμασμό μας για τη δέσμευσή του στην ειρήνη και στη συνεργασία και αισθάνομαι εμπνευσμένος από την παγκόσμια ηγεσία του στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στην υπεράσπιση του διαθρησκευτικού διαλόγου”, έγραψε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανατόλι Αντόνοφ: Αδικαιολόγητη η μεταφορά ATACMS στην Ουκρανία

Μαδούρο: Η Μπολιβαριανή Συμμαχία υποστηρίζει τον πολυπολικό κόσμο

Ο Τοκάγιεφ για τους «εχθρούς του Καζακστάν»

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα