ΑΘΗΝΑ
06:08
|
27.04.2024
Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην επαναβεβαίωση ότι το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αποτελεί συνεχή προτεραιότητα της κυβέρνησης Μπάιντεν προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συναντήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η συνάντηση είχε διευρυμένο χαρακτήρα και έγινε με τη συμμετοχή ανώτερων αξιωματούχων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι δύο πλευρές συζήτησαν τη “δέσμευση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν τη θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο και τις ευκαιρίες συνεργασίας με την Ορθόδοξη Χριστιανική κοινότητα παγκοσμίως σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς επίσης και για τις θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία και στην περιοχή. Συζήτησαν επίσης την επιτακτική ανάγκη για την επείγουσα αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης”.

Από την πλευρά της πατριαρχικής αντιπροσωπείας, τονίστηκε ότι η υπάρχουσα κατάσταση με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης δεν μπορεί να συνεχιστεί. Όπως υπογραμμίστηκε, η Τουρκία επιχειρεί να θέσει το θέμα στη βάση της αμοιβαιότητας με την Ελλάδα και ζητάει παράλογα αντίτιμα, τα οποία φυσικά δεν μπορούν να γίνουν δεκτά από την πλευρά της Αθήνας. Υπό αυτό το πρίσμα, η πατριαρχική αποστολή ζήτησε να αποσυνδεθεί το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης από την ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Για τον λόγο αυτό, ζήτησαν από τις ΗΠΑ να αναβαθμίσουν πολιτικά το θέμα και να κάνουν ένα επιπλέον βήμα που θα κινείται πέρα από το επίπεδο της ρητορικής. Όπως μάλιστα ειπώθηκε χαρακτηριστικά, η Ουάσιγκτον πρέπει να αλλάξει τακτική, καθώς η πολιτική της δεν έχει αποδώσει κανένα αποτέλεσμα για τη Χάλκη. Όσον αφορά την κατάσταση στην Τουρκία, ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την αίσθηση ότι ο πρόεδρος Ερντογάν είναι ιδιαίτερα στριμωγμένος, καθώς η οικονομία της χώρας του βρίσκεται σε δεινή κατάσταση, και εμφανίστηκε περίεργος για το πως θα αντιδράσει από εδώ και πέρα.

Διαθρησκευτικός Διάλογος

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης γνωρίζει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι πιστός καθολικός. Ως εκ τούτου, του μετέφερε τις ευχές και τους εγκάρδιους χαιρετισμούς από τον Πάπα Φραγκίσκο, με τον οποίο είχε συναντηθεί πριν από μια εβδομάδα. Επιπλέον, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον διαθρησκευτικό διάλογο που διεξάγεται με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και με άλλες χριστιανικές ομολογίες. Υπό αυτό το πρίσμα, παρουσίασε στον Αμερικανό πρόεδρο την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει το Οικουμενικό Πατριαρχείο από κοινού με την Ρωμαιοκαθολική και την Αγγλικανική Εκκλησία για τη παροχή εμβολίων σε χώρες του τρίτου κόσμου που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα αποκτήσουν άνετα. Ο κ. Μπάιντεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σχολιάζοντας ότι είναι μια κίνηση τόσο ηθικά όσο και πρακτικά ορθή.

Αυτοκεφαλία Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους, στις συναντήσεις τέθηκαν επί τάπητος οι συστηματικές κινήσεις που γίνονται από την πλευρά του Πατριαρχείου Μόσχας εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Οι συγκεκριμένες ενέργειες που γίνονται με πρόσχημα τη παροχή αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας αντίκεινται στην εκκλησιαστική κανονικότητα και υποσκάπτουν την ενότητα της Ορθοδοξίας. Όπως ειπώθηκε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης διαπιστώθηκε ότι υπάρχει δυσαρέσκεια στον αμερικανικό παράγοντα για τον μη εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι οι συναντήσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη στις ΗΠΑ λίγο έλειψαν να μην γίνουν ποτέ λόγω ξαφνικής αδιαθεσίας και νοσηλείας του κ. Βαρθολομαίου, η οποία τελικά αποδόθηκε σε υπερβολική κόπωση. Λίγες ώρες μετά την προσγείωσή του στη στρατιωτική βάση Άντριους στο Μέριλαντ ο Οικουμενικός Πατριάρχης εισήχθη σε νοσοκομείο της Ουάσινγκτον. Ο κ. Βαρθολομαίος θα συναντηθεί τελικά και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αλλά και με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι. Το δωδεκαήμερο ταξίδι του θα ολοκληρωθεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα τελέσει, μεταξύ άλλων, στα θυρανοίξια του ναού του Αγίου Νικολάου στο σημείο Ground Zero, στις 2 Νοεμβρίου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη στις 3 Νοεμβρίου. 

Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ στον ιστότοπο “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ” η επίσκεψη του κ. Βαρθολομαίου έχει έντονο παρασκήνιο, αφού κάποιοι από την “παλιά φρουρά” της Αρχιεπισκοπής και κάποια στελέχη της ομογένειας που συνδέονται μαζί τους θα προτιμούσαν το ταξίδι να μην γινόταν τη δεδομένη χρονική στιγμή, αφού θεωρούν ότι ενισχύει το κύρος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, λίγο καιρό μετά τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει η παρουσία του τελευταίου στα εγκαίνια του “σπιτιού της Τουρκίας” παρουσία του προέδρου Ερντογάν. Είναι χαρακτηριστικό των αντιδράσεων, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ότι παρά την αρχική  δέσμευση ομογενών για να ναυλωθεί ιδιωτικό αεροσκάφος για το ταξίδι του Οικουμενικού Πατριάρχη πρότειναν να ταξιδεύσει με το αεροσκάφος της γραμμής, δηλαδή με την… Turkish Airlines. Τελικά, ναυλώθηκε ένα falcon -900 με δαπάνη του ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Πάνου Ξενοκώστα (που πρόσφατα εξαγόρασε και λειτουργεί τα ναυπηγεία του Νεωρίου Σύρου) που μετέφερε τον κ. Βαρθολομαίο και τη δεκαμελή συνοδεία του στις ΗΠΑ και τη στρατιωτική βάση όπου προσγειώνονται τα αεροσκάφη των αρχηγών κρατών που επισκέπτονται επίσημα τη χώρα.

Το ταξίδι του Οικουμενικού Πατριάρχη επρόκειτο αρχικά να γίνει πέρσι τον Μάιο και θα γινόταν δεκτός από τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Πασχαλινή έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα