ΑΘΗΝΑ
10:53
|
27.01.2022
Η απολογητική δήλωση του Ελπιδοφόρου αλλάζει το κλίμα και ξανανοίγει τον δρόμο της συνάντησης με τον πρωθυπουργό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με μια απολογητική δήλωση ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος παίρνει δημόσια θέση για τον σάλο που προκλήθηκε από την παρουσία του στα εγκαίνια του “Σπιτιού της Τουρκίας” στη Νέα Υόρκη δίπλα στον επικεφαλής του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα της Κύπρου, Ερσίν Τατάρ.

Η δήλωση: 

“Ως έλληνας της Κωνσταντινούπολης έχω βιώσει εγώ και η οικογένειά μου τις φοβερές συνέπειες του ξεριζωμού από τις πατρογονικές μας εστίες, όπως πλήθος συμπατριωτών μου, αλλά και των Ιμβρίων και των Τενεδίων, λόγω μιάς ακόμα έξαρσης του κυπριακού ζητήματος τη δεκαετία του 70. Έχω μεγαλώσει με αυτό τον πόνο, γι᾽ αυτό και καταλαβαίνω τον πόνο των Κυπρίων αδελφών μας, όπως και τα αισθήματά τους και τις αντιδράσεις τους. Θεωρώ ότι είναι εκφράσεις πόνου ανθρώπων που έχασαν τα πάντα: περιουσίες, πατρίδες, όνειρα, οικογένεια, συγγενείς.

Θέλω, λοιπόν, να δηλώσω σε όλους ότι η παρουσία μου στην εκδήλωση της Δευτέρας, δε θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί αναγνώριση μιας συμφοράς, μιας προσφυγιάς, μιας κατοχής. Η παρουσία μου είχε πάντα τον ίδιο σταθερό προσανατολισμό: τον έντιμο και θαρραλέο διάλογο, για ένα μέλλον με ειρήνη και προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας. Είμαστε όλοι ενωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, ο καθένας με τον τρόπο του και με το ρόλο του. Αλλά ενωμένοι, προσηλωμένοι στον ίδιο στόχο.

Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου, ιδιαίτερα στο αγαπημένο μου ποίμνιο. Προσεύχομαι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη μαρτυρική Κύπρο, όπως την προσδοκά ο Κυπριακός λαός, με βάση το διεθνές δίκαιο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και εργάζομαι για αυτό το σκοπό.

Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής βρίσκεται έναν αιώνα δίπλα στον απανταχού Ελληνισμό, υπερασπιζόμενη τις προσδοκίες του. Η ενότητά μας είναι η διακονία και το χρέος μου”.

Το χρονικό

Την περασμένη Δευτέρα (20.09.2021) όταν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής παρευρέθηκε στα εγκαίνια του νέου ουρανοξύστη στο Μανχάταν, απέναντι από τον ΟΗΕ, όπου θα στεγαστεί το τουρκικό προξενείο, θα έχει τα γραφεία της η μόνιμη αντιπροσωπεία της χώρας στον ΟΗΕ και γραφεία το κατοχικό καθεστώς. Το “παρών” του Ελπιδοφόρου δίπλα στον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ, που καταγρ΄άφηκε από τον φωτογραφικό φακό ενόχλησε τη Λευκωσία, την ομογένια αλλά και την Αθήνα, με τον πρωθυπουργό να σκέφτεται να ακυρώση την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο στη Νέα Υόρκη.

Η απολογητική δήλωση του Ελπιδοφόρου έρχεται ακριβώς μετά το τελεσίγραφο που του εστάλη από την κυβέρνηση με την ματαίωση της προγραμματισμένης επίσκεψης του πρωθυπουργού στο “Σημείο Μηδέν” (Ground Zero) για να καταθέσει στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και να ξεναγηθεί από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που είχε καταστραφεί μαζί με τους Δίδυμους Πύργους και οι εργασίες της ανοικοδόμησής του βρίσκονται κοντά στην αποπεράτωση.

Επιπλέον, ο Ελπιδοφόρος δεν παρέστη σε δεξίωση που παρέθεσαν Έλληνες ομογενείς προς τιμήν του πρωθυπουργού. Και αυτό παρά το γεγονός ότι νωρίτερα είχε απαιτήσει να είναι εκείνος που θα προσφωνούσε τον κ. Μητσοτάκη, απαίτηση που απορρίφθηκε από κυβερνητικής πλευράς.

Ωστόσο, η αναδίπλωση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, που είπε ότι λυπάται για την οδύνη που προκάλεσε σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς, αλλάζει πλέον το κλίμα και ανοίγει ξανά τον δρόμο για τη συνάντηση των δύο ανδρών.

Πληροφορίες από ελληνικές διπλωματικές πηγές στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών αναφέρουν ότι η αναγνώριση της λανθασμένης συμπεριφοράς που έκανε ο Αρχιεπίσκοπος, αφού δέχθηκε ισχυρές πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση, οδήγησε σε καταλλαγή η οποία δεν αποκλείεται να επισημοποιηθεί με μια – έστω ανεπίσημη- συνάντηση που ενδέχεται να έχουν σήμερα Παρασκευή ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος.


Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι εκτιμήθηκε και από τις δύο πλευρές ότι δεν είναι προς το συμφέρον κανενός η παράταση της έντασης και η διαιώνιση της κρίσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κατέρρευσε από το χιόνι οροφή πρατηρίου υγρών καυσίμων

Πολωνία: Μία ακόμη γυναίκα πεθαίνει λόγω άρνησης των ιατρών να της κάνουν έκτρωση

Επιμένουν οι σκληροί δείκτες της πανδημίας

Διαμαρτυρία στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης για τον θάνατο του 60χρονου άστεγου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα