ΑΘΗΝΑ
01:15
|
08.09.2024
Υπό έντονη πίεση βρίσκεται η κυβέρνηση συνασπισμού της Πορτογαλίας, καθώς σήμερα έρχεται προς ψήφιση στο κοινοβούλιο το ν/σ για τον προϋπολογισμό του 2022.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υπό έντονη πίεση βρίσκεται η κυβέρνηση συνασπισμού της Πορτογαλίας, καθώς σήμερα έρχεται προς ψήφιση στο πορτογαλικό κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2022, το οποίο η αντιπολίτευση έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει.

Αν συμβεί αυτό, η κυβέρνηση Σοσιαλιστών-Αριστερού Μπλοκ-Κομμουνιστικού Κόμματος Πορτογαλίας του Αντόνιο Κόστα, που κυβερνά από το 2015, είναι πολύ πιθανό να διαλυθεί και να κηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Το σενάριο αυτό παρουσίασε πρώτος ο συντηρητικός Πρόεδρος της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, σε μία προσπάθεια αντιστροφής της κατάστασης, η οποία ο ντε Σόουζα φιλοδοξεί να καταλήξει σε έναν συμβιβασμό μεταξύ κυβέρνησης-αντιπολίτευσης. Ο ίδιος δήλωσε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του ’22 “είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για την ανάκαμψη της πορτογαλικής οικονομίας χάρη στους ευρωπαϊκούς πόρους που έχουν διατεθεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας”.

“Από την στιγμή που ο προϋπολογισμός του 2022 δεν θα εγκριθεί, αρχίζει αμέσως η διαδικασία προετοιμασίας της διάλυσης του κοινοβουλίου”, προειδοποίησε στη συνέχεια ο ΠτΔ, ο οποίος δεν διαθέτει εκτελεστικές εξουσίες, αλλά έχει διαιτητικό ρόλο σε περίπτωση πολιτικής κρίσης.

“Θα κάνουμε τα πάντα για να φθάσουμε σε συμφωνία, αλλά όχι και με κάθε τίμημα”, σημείωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο παραίτησης, δεσμεύτηκε όμως να ξαναδώσει τη μάχη σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.

Η ψήφιση του φετινού προϋπολογισμού βρίσκει εμπόδια στην επιμονή των δύο παρατάξεων της συγκυβερνώσας ριζοσπαστικής αριστεράς για κατάργηση των ρυθμίσεων του εργασιακού νόμου που εφαρμόσθηκε την περίοδο της επιτροπείας τω διεθνών πιστωτών (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) και άμεση αύξηση του μισθού στα 850 ευρώ (αντί 750 για το 2023 που προτείνουν οι Σοσιαλιστές).

Καθώς φαίνεται, μετά την πρώτη ημέρα συζήτησης στο κοινοβούλιο, η παράταξη μειοψηφίας του Κόστα μοιάζει να έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια να πείσει οποιαδήποτε από τις δύο παρατάξεις της συγκυβέρνησης να απόσχει για να επιτρέψει την έγκριση του νομοσχεδίου κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Πηγές: Politico, Euronews

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα