ΑΘΗΝΑ
13:40
|
20.04.2024
Ο πρόεδρος του Ιράν υποστηρίζει πως πρόκειται για αντιιρανική κυβερνοεπίθεση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η χθεσινή παράλυση του δικτύου πρατηρίων βενζίνης σε όλη την επικράτεια του Ιράν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οφείλεται σε “στοχευμένη εξωτερική κυβερνοεπίθεση εις βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας με σκοπό να δημιουργηθεί κλίμα αγανάκτησης του πληθυσμού και κοινωνικό χάος”.

Επισημαίνεται ότι το σύστημα χρήσης ηλεκτρονικών καρτών, με το οποίο η κυβέρνηση δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να προμηθεύονται επιδοτούμενη βενζίνη από τα πρατήρια, έχει καταρρεύσει από χθες, Τρίτη, δημιουργώντας ουρές αγανακτισμένων πολιτών μέχρι σήμερα.

Ο πρόεδρος του Ιράν υποστηρίζει πως πρόκειται για αντιιρανική κυβερνοεπίθεση, παρόμοια με εκείνη που είχε πραγματοποιηθεί στο ιρανικό σιδηροδρομικό δίκτυο τον περασμένο Ιούλιο, μολονότι καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη μέχρι στιγμής για τη χθεσινή επίθεση.

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι διεξάγεται εντατική έρευνα για την προέλευση και τους λόγους της κυβερνοεπίθεσης.

Πάντως, σημερινές πληροφορίες εκ μέρους υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών αναφέρουν πως το 80% των πρατηρίων του Ιράν επαναλειτουργούν και πωλούν βενζίνη κανονικά. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με μαρτυρίες, οι πολίτες αναγκάζονται αυτή τη στιγμή να πληρώσουν παραπάνω από την προβλεπόμενη επιδοτούμενη τιμή για την ίδια ποσότητα βενζίνης, γεγονός που δεν συνηγορεί στη λήξη του προβλήματος.

Η φθηνή βενζίνη θεωρείται αναφαίρετο δικαίωμα από τους Ιρανούς πολίτες, καθώς η χώρα διαθέτει τεράστιο δίκτυο παραγωγής και αποθήκευσης πετρελαίου ως η 4η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του κόσμου. Αυτός ο παράγοντας επιτρέπει στα ιρανικά πρατήρια να αγοράζουν ένα λίτρο βενζίνης για 10 λεπτά του δολαρίου, ενώ την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ η ανάλογη ποσότητα ανέρχεται σε 89 λεπτά του δολαρίου.

Πηγές: WION

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Κασσελάκη θαύματα, σπουδάγματα

Αύριο Κυριακή η 41η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Ζαχάροβα: Σκόπιμη και εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα