ΑΘΗΝΑ
13:53
|
25.04.2024
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα αργήσει να αποκλιμακωθεί περισσότερο από όσο είχαμε αρχικώς προβλέψει τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα αργήσει να αποκλιμακωθεί περισσότερο από όσο είχαμε αρχικώς προβλέψει, τόνισε κατά τη συνέντευξη που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τη νομισματική πολιτική η πρόεδρός της, Κριστίν Λαγκάρντ.

“Τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού, οι τιμές της ενέργειας και η έλλειψη εργατικού δυναμικού δημιουργούν “σύννεφα” για την οικονομία για τα επόμενα τρίμηνα. Αναμένουμε περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού από το 3,4% του Σεπτεμβρίου μέσα στο 2021, ενώ αναμένουμε σταδιακή αποκλιμάκωσή του μέσα στο 2022.

Το ζήτημα του πληθωρισμού κατέλαβε μεγάλο κομμάτι της συζήτησής μας, κυρίως όσον αφορά τους παράγοντες που τον κινούν. Δύο είναι οι βασικότεροι: πανδημία και ανάκαμψη, από τη μία πλευρά και τιμές στον κλάδο της ενέργειας, από την άλλη.

Όσον αφορά τον πρώτο, βλέπουμε ελλείψεις σε εξοπλισμό και σε εργατικό δυναμικό, καθώς έχουμε μια αποσύνδεση προσφοράς και ζήτησης, με τη δεύτερη να ξεπερνά την πρώτη.

Στην ενέργεια, υπάρχουν πολλοί παράγοντες – από κλιματικοί, μέχρι συντηρήσεις που λαμβάνουν χώρα στη Νορβηγία, την ζήτηση από την Κίνα και την παροχή ποσοτήτων φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Η αναπροσαρμογή στον ΦΠΑ στη Γερμανία έχει επηρεάσει επίσης τη βάση υπολογισμού των τιμών. Η ανάλυσή μας για την παροδικότητα του πληθωρισμού θεωρούμε ακόμη ότι έχει βάση, έχοντας συζητήσει και ελέγξει ενδελεχώς τα δεδομένα”, υπογράμμισε η κ. Λαγκάρντ.

Σημείωσε ακόμη ότι η ανάκαμψη συνεχίζεται, αν και επιβραδυμένη, με την κατανάλωση να παραμένει ισχυρή.

“Η διευκολυντική νομισματική πολιτική πρέπει και μπορεί να συνεχιστεί, με μετρίως μειωμένες αγορές περιουσιακών στοιχείων. Είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε τη χρήση όλων των εργαλείων μας προκειμένου να πλησιάσουμε τον στόχο για σταθεροποίηση του πληθωρισμού κοντά στο 2%”, είπε.

Τόνισε ακόμη ότι η παραγωγή αναμένεται να έχει ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα μέχρι το τέλος του 2021 για την ζώνη των 19 χωρών του ευρώ.

“Καθώς η ανάκαμψη συνεχίζεται, η επιστροφή της οικονομίας στην προ πανδημίας κατάσταση θα οδηγήσει και σε αύξηση μισθών. Η ανάκαμψη εξαρτάται βασικά από την πορεία της πανδημίας και της εκστρατείας εμβολιασμών. Οι κίνδυνοι πάντως εκτιμώνται ως αρκετά ισορροπημένοι”, είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Επιτόκια

Για το ζήτημα μιας πιθανής αύξησης επιτοκίων και το σχετικό χρονοδιάγραμμα, η κ. Λαγκάρντ ξεκαθάρισε: “Δεν συμμεριζόμαστε τις εκτιμήσεις της αγοράς ότι θα χρειαστεί αύξηση επιτοκίων νωρίτερα όσων προβλέπονται στο guidance της ΕΚΤ. Όσον αφορά τις αγορές στο πλαίσιο του PEPP και την επιβράδυνσή τους, δεν πρόκειται για σταδιακή περιστολή (tapering), αλλά για εξισορρόπηση. Το PEPP, όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, θα ολοκληρωθεί μέσα στον Μάρτιο του 2022”.

Η σύγκριση με τις κινήσεις άλλων κεντρικών τραπεζών είναι αδύνατη, καθώς μιλάμε απλούστατα για άλλες οικονομίες, οι οποίες ανταποκρίνονται σε άλλα στοιχεία ανάπτυξης και πληθωρισμού, απάντησε η επικεφαλής της ΕΚΤ σε σχετικό ερώτημα.

Σε ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου για το πότε η ΕΚΤ θα επιστρέψει στην “κανονικότητα”, την οποία όρισε ως συνδεδεμένη με την αύξηση επιτοκίων και την μείωση ή και εξάλειψη των αγορών περιουσιακών στοιχείων, η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι η Τράπεζα δεσμεύεται από το guidance της για το μέλλον και από την αποστολή της, όπως αυτή ορίζεται στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες, που είναι η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών.

Δεν αντιμετωπίζουμε στασιμοπληθωρισμό, μολονότι έχουμε μία μικρή επιβράδυνση της δυναμικής ανάκαμψης, υπογράμμισε η κ. Λαγκάρντ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι οι τιμές της ενέργειας θα αποκλιμακωθούν στις αρχές του 2022, γεγονός που θα απελευθερώσει την αναπτυξιακή δυναμική.

Εξέφρασε τέλος την εκτίμησή της για τον πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank) Γενς Βάιντμαν, ο οποίος αποχωρεί από τη θέση του μετά από 10 χρόνια, σημειώνοντας ότι η απόφασή του ήταν προσωπική και δεν έχει σε τίποτε να κάνει με ζητήματα διαφωνιών στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής ή πιέσεων από πλευράς ισχυρών οικονομιών της ευρωζώνης.

ΠΗΓΗ: Capital.gr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στα δικαστήρια ο Κωνσταντίνος Φλώρος για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή – Αρνείται τις κατηγορίες

Ξεκίνησε η δίκη 3 χρόνια μετά τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Celebrities στα εστιατόρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα