ΑΘΗΝΑ
10:38
|
25.04.2024
Την τελευταία θέση στο δείκτη της ισότητας φύλων καταλαμβάνει η Ελλάδα. Αντίστοιχη θέση είχε και στις προηγούμενες μετρήσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την τελευταία θέση στο δείκτη της ισότητας φύλων καταλαμβάνει η Ελλάδα. Δεν αποτελεί έκπληξη, αφού αντίστοιχη θέση είχε και στις προηγούμενες μετρήσεις.

Γενικά, οι χώρες της Ε.Ε. έχουν καταγράψει μικρές βελτιώσεις από το 2019 στο ζήτημα των δικαιωμάτων των γυναικών, τα οποία πάντως “απειλούνται από την πανδημία COVID-19”, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE), οργανισμό που συνδέεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως αναφέρει η έκθεση, από το 2010, η Ελλάδα παραμένει λίγο-πολύ στάσιμη σε ό,τι αφορά την έμφυλη ισότητα στους τομείς χρόνος, χρήμα, υγεία, εξουσία, εκπαίδευση και απασχόληση.

Οι μεγαλύτερες ανισότητες στην Ελλάδα εντοπίζονται στο θέμα της εξουσίας. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 26η θέση στην Ε.Ε., ενώ στον τομέα στον οποίο έχουμε τη χαμηλότερη βαθμολογία είναι σε αυτόν της λήψης οικονομικών αποφάσεων. Κακή τροχιά έχει η χώρα και στον τομέα της πολιτικής, αφού φαίνεται ότι η πρόοδος έχει ανασταλεί, με τα ποσοστά γυναικών υπουργών να έχουν μειωθεί, από το 2021, από 20% στο 16%.

Όπως και πέρυσι, η Σουηδία και η Δανία είχαν τις κορυφαίες επιδόσεις στον φετινό δείκτη ισότητας των φύλων, ο οποίος συνδυάζει 31 διαφορετικούς δείκτες για το θέμα σε μια βαθμολογία 100. Τις σκανδιναβικές χώρες ακολουθούν η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Γαλλία. Η Σλοβενία ήταν η μόνη χώρα της Ε.Ε. που είδε τη βαθμολογία της για την ισότητα των φύλων να μειώνεται φέτος, ενώ η Ελλάδα κατέλαβε την τελευταία θέση στον δείκτη.

Η έκθεση και οι βαθμολογίες της βασίζονται ως επί το πλείστον σε δεδομένα του 2019, πριν η πανδημία Covid-19 χτυπήσει την Ευρώπη. Όμως η έκθεση, η οποία φέτος επικεντρώνεται στην υγεία, εξετάζει πώς η πανδημία επηρεάζει την ισότητα των φύλων σήμερα.

Οι γυναίκες υπερεκπροσωπούνται στους λεγόμενους τομείς πρώτης γραμμής, όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση, όπου είναι περισσότερο εκτεθειμένες στον κορονοϊό, και βιώνουν περισσότερο άγχος που σχετίζεται με την πανδημία. Αλλά αποτελούν επίσης την πλειονότητα των εργαζομένων στους τομείς που αντιμετωπίζουν τις περισσότερες απώλειες θέσεων εργασίας, όπως το λιανικό εμπόριο, η φιλοξενία και οι οικιακές εργασίες.

ΠΗΓΗ: EΦ. ΣΥΝ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στον Άρειο Πάγο μήνυση γονέα θύματος των Τεμπών

Ο Τοκάγιεφ για τους «εχθρούς του Καζακστάν»

Moulin Rouge… χωρίς φτερά-Κατέρρευσε τμήμα του κόκκινου μύλου

Αποδοκιμασία του Μάικ Τζόνσον στο Κολούμπια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα