ΑΘΗΝΑ
06:53
|
24.04.2024
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας σχεδιάζει μεγάλες μειώσεις επιτοκίων με σκοπό να μπορέσει να συγκρατήσει και να μειώσει το κόστος δανεισμού
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

H τουρκική λίρα αναμένεται να φτάσει σε ιστορικό χαμηλό στην ισοτιμία της με το δολάριο μέχρι τον επόμενο Μάρτιο, καθώς η κεντρική τράπεζα σχεδιάζει περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων, στο πλαίσιο “ενός επικίνδυνου πειράματος νιμισματικής πολιτικής” δήλωσαν χθες, Τετάρτη, εκπρόσωποι της γερμανικής Commerzbank.

Μια “μεγάλη υπέρβαση της συναλλαγματικής ισοτιμίας είναι πολύ πιθανή”, τονίζουν εκπρόσωποι του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού, η οποία μπορεί μέχρι τον επόμενο Μάρτιο να φτάσει το 1 προς 11.

Η τουρκική λίρα έφτασε τη Δευτέρα σε ένα ακόμα ιστορικό χαμηλό στην συναλλαγματική της ισοτιμία με το δολάριο (1 προς 9,58), έχοντας αυξήσει φέτος τις απώλειές της κατά 25%.

Οι εντολές που φτάνουν από τον Ταγίπ Ερντογάν φέρνουν πολύ μεγάλες μειώσεις των επιτοκίων των τραπεζών, έχοντας ως απώτερο στόχο τη μείωση του κόστους δανεισμού. Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστηρίζει πως η μείωση των επιτοκίων θα οδηγήσει στη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος σήμερα έχει σκαρφαλώσει στο 20%.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους Γερμανούς, ο πληθωρισμός στην Τουρκία είναι ένα συνεχές φαινόμενο την τελευταία δεκαετία, ενώ η επιχειρούμενη περαιτέρω υποτίμηση της λίρας θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, συντηρώντας τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα και προωθώντας εντέλει αναγκαστικά στην αύξηση των επιτοκίων.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε τα επιτόκια σε αρνητικό έδαφος όλο τον προηγούμενο χρόνο, προσπαθώντας να βοηθήσει την κυβέρνηση Ερντογάν να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη. Εντούτοις, η αδυναμία της λίρας και το έλλειμμα στο ισοζύγιου τρεχουσών συναλλαγών την ανάγκασαν στην αύξησή τους ξανά στο τέλος του έτους.

ΠΗΓΗ:Ahval.io

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Ψηφίστηκαν οι αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα