Αναδημοσίευση από το The Press Project, της Λαμπρινής Θωμά
Με την ίδια την Γκάρεθ Πηρς, την επικεφαλής των βρετανών δικηγόρων του Τζούλιαν Ασάνζ, εντός της αιθούσης, και τον Έντουαρντ Φιτζέραλντ, που σήκωσε και το βάρος της υπεράσπισης στην πρώτη δίκη, να παίρνει πρώτος το λόγο, ξεκίνησε το πρωί, 10:30πμ τοπική ώρα, 12:30 Ελλάδος, στο Λονδίνο η δεύτερη και τελευταία ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον του ανωτάτου δικαστηρίου (High Court) επί της έφεσης των ΗΠΑ στην απόφαση μη έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ, που έλαβε και ανακοίνωσε η δικαστής Μπαράιτσερ τον περασμένο Ιανουάριο.
Ο ίδιος ο Τζούλιαν Ασανζ δεν ήταν στην αίθουσα και δεν εμφανίστηκε ούτε μέσω βίντεολινκ από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς, οπου κρατείται. Οι δικηγόροι του είπαν ότι και η χθεσινή παρουσία του στο βίντεο λινκ – όπου εμφανίστηκε σε πολύ άσχημη κατάσταση – έγινε από «παρεξήγηση των υπευθύνων της φυλακής». Αντιθέτως, χθες, μετά τη διαδικασία, η σύντροφός του Στέλλα Μόρις, είχε δηλώσει ό,τι ο Τζούλιαν Ασάνζ ήθελε να παραβρεθεί στη διαδικασία αλλά “δεν τον άφησαν”.
Η βασική τοποθέτηση του Έντουαρντ Φιτζέραλντ σήμερα αντιμετώπιζε τα επιχειρήματα των διωκτών του Ασάνζ περί του ρόλου που μπορεί να παίξει η έκδοση και η κράτηση σε απομόνωση στην ψυχική του υγεία. Οι υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ όχι μόνον δεν αρκούν, είπε, αλλά έχουν παραβιαστεί και σε άλλες, παλαιότερες, περιπτώσεις, έκδοσης. Πολλές ήταν οι αναφορές στην υπόθεση του χάκερ Λώρι Λαβ, που οι ΗΠΑ ζητούσαν ως κεντρικό πρόσωπο στην δημιουργία της κολλεκτίβας των Anonymous.
Ο Φιτζέραλντ υπερασπίστηκε επίσης τον ψυχίατρο Μ. Κόπλμαν, που απέκρυψε από το δικαστήριο τη σχέση του Ασάνζ με τη Στέλλα Μόρις, αναφερόμενος σε κάτι που αποδέχθηκε και η δικαστής Μπαράιτσερ, ότι δηλαδή ήταν προσωπική επιλογή του ψυχίατρου, που βρέθηκε μπρος στο ηθικό δίλημμα ή να καταθέσει τα πάντα ή να θέσει σε κίνδυνο την κα Μόρις και τα δύο ανήλικα παιδιά του Ασάνζ.
Τονίστηκε, επίσης, το γεγονός ότι η ψυχική υγεία του Ασάνζ είναι ιδιαίτερα εύθραυστη, μετά τόσα χρόνια ψυχικών βασανιστηρίων, και ότι γίνεται πολύ μεγαλύτερος ο κίνδυνος της αυτοκτονίας, αν μεταφερθεί στις ΗΠΑ, όπου θα κρατείται σε απομόνωση, δεν θα έχει καμμία έξωθεν υποστήριξη – αφού όλη του η οικογένεια είναι ή στο Λονδίνο ή στην Αυστραλία- και όπου (όπως είπαν και οι κατήγοροί του) θεωρείται επαφή με τον κόσμο το να δεις τους δικηγόρους σου. Υπενθυμίστηκε ότι «όλοι οι αμερικάνοι νομικοί που έχουν δει την υπόθεση λένε ό,τι θα καταδικαστεί σε ισόβια» αλλά και ό,τι αν ο Ασάνζ αρνηθεί να καταθέσει – όπως λχ έκανε η Τσέλσι Μάνινγκ- τότε οι «διαβεβαιώσεις» παύουν να ισχύουν γιατί θα υπάρξει νέα δίωξη, για το αδίκημα της περιφρόνησης του δικαστηρίου, που δεν το περιλαμβάνουν οι διαβεβαιώσεις. Άλλωστε, ο Ασάνζ διώκεται με το νόμο περί Κατασκοπείας, που προβλέπει τις αυστηρότερες των ποινών και, πιθανότατα, φυλάκιση σε φυλακές πλήρους απομόνωσης και υψίστης ασφαλείς (ADX).
Υπενθυμίζεται ό,τι χθες ο κατήγορος του Ασάνζ και εκπροσωπών τις ΗΠΑ, Λούις, είχε πει ό,τι πριν τη δίκη του ο Ασάνζ “δεν θα κρατηθεί σε φυλακή” αυτού του τύπου και ότι “αν καταδικαστεί μπορεί και να του επιτραπεί να εκτίσει την ποινή του στην Αυστραλία” – τίποτε από όλα αυτά όμως δεν είναι βεβαιωμένο, τα αν και τα μπορεί είναι πολλά, όπως αναδείχθηκε σήμερα από την υπεράσπιση που χαρακτήρισε “ασαφείς και αναποτελεσματικές” (vague and ineffective) τις υποτιθέμενες δεσμεύσεις των ΗΠΑ, ζητώντας από το δικαστήριο να σταθεί πολύ προσεκτικά στις διατυπώσεις (wording).
Όπως αναμενόταν, έγινε αναφορά και στο συγκλονιστικό ρεπορτάζ του γιαχού νιουζ, που αποκάλυψε, προ μηνός, ότι η CIA σχεδίαζε την δολοφονία ή απαγωγή ή εξαφάνιση του Ασάνζ, επί Μάικ Πομπέο. Αξίζει να αναφερθεί ότι και πάλι ο δημοσιογράφος που έφερε τις αμερικάνικες συνομωσίες στο φως, Μάικλ Ισίκωφ, παρακολούθησε ηλεκτρονικά όλη τη διαδικασία.
Στις σημαντικότερες θέσεις του Φιτζέραλντ η φράση πως «Αν η ψυχική κατάσταση ενός ανθρώπου τον οδηγεί στην αυτοκτονία [παρόρμηση να το πράξει] όποια μέτρα κι αν ληφθούν δεν είναι αρκετά». Εδώ δεν μπορείς να παίζεις με τις πιθανότητες..
Όταν παρατηρήθηκε ότι δεν υπάρχουν αυτοκτονίες μεταξύ όσων έχει εκδώσει η Βρετανία στις ΗΠΑ, η απάντηση ήταν πως αυτό συμβαίνει γιατί η Βρετανία “προσέχει να μην εκδίδει όσους βρίσκονται σε τέτοιο κίνδυνο”. Οι δικαστές “οφείλουν να προστατεύουν τους πολίτες από έκδοση σε ξένο κράτος όπου δεν έχουν οι ίδιοι δικαιοδοσία για όσα θα συμβούν στον εκδοθέντα”, είπε χαρακτηριστικά. Όσο για το πυροτέχνημα των διωκτών του Ασάνζ περί πιθανής έκτισης της ποινής του στην πατρίδα του Αυστραλία, η απάντηση ήταν αυστηρή: η Αυστραλία ποτέ δεν έχει πει ό,τι αποδέχεται μια τέτοια υποχρέωση ή ό,τι επιθυμεί κάτι τέτοιο, αλλά ακόμη κι αν το έκανε η συνολική διαδικασία υλοποίησης ξεπερνά τη δεκαετία.
Δεύτερος από την υπεράσπιση μίλησε ο Μαρκ Σάμερς, ο οποίος ανέλαβε να εξηγήσει τη φρίκη των φυλακών υψίστης ασφαλείας των ΗΠΑ, και ειδικά της φυλακής όπου προβλέπεται η κράτηση του Ασάνζ πριν τη δίκη του αλλά και σε πιθανή καταδίκη του. Τόνισε πως, ακόμη και αν τελικά κρατηθεί σε άλλη φυλακή – κάτι που δεν εγγυάται κανείς – η απομόνωση είναι βέβαιη, άρα και η ζημιά στην εύθραυστη ψυχική του υγεία. «Είναι ένα ρίσκο που μπορεί να οδηγήσει στο θάνατό του». Δικαιολόγησε και εκείνος την απόφαση της δικαστού Μπαράιτσερ να λάβει υπόψιν της δύο καταθέσεις ειδικών (του ψυχίατρου καθηγητή Κόπλμαν, που έχουν στοχοποιήσει οι ΗΠΑ, και του καθηγητή Ντάλυ, διεθνούς φήμης ειδικού στον αυτισμό), και αναφέρθηκε και στις αποκαλύψεις για την σχεδιαζόμενη από τη CIA δολοφονία του Ασάνζ.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι και σήμερα δεκάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί και πάλι έξω από το δικαστήριο, για να ζητήσουν την άμεση απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ. Μεταξύ τους και ο πρώην ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμυ Κόρμπιν, που σε δηλώσεις του ανάφερε ό,τι “ο Ασάνζ δεν πρέπει να εκδοθεί επουδενί (under any circumstances) στις ΗΠΑ”. “Δεν έχει κάνει κανένα έγκλημα και βρίσκεται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας.. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα χαιρετίζονταν σαν μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος (whistleblower) που μας είπε την αλήθεια για όσα αντιμετωπίζουμε, για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ολόκληρος ο κόσμος”, συμπλήρωσε.
Η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνει γνωστή η ημέρα ανακοίνωσης της απόφασης. Στο μεταξύ ο Τζούλιαν Ασάνζ συνεχίζει να κρατείται, ολοφάνερα ασθενής και καταπονημένος, στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς από τον Απρίλιο του 2019, οπότε εξεδιώχθη από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, στην οποία διέμενε, αφού του είχε παρασχεθεί άσυλο, από το 2012. Η δικαστής Μπαράιτσερ, που αποφάσισε ό,τι δεν έπρεπε να εκδοθεί στις ΗΠΑ, διέταξε να συνεχιστεί και η κράτησή του μέχρι την εκδίκαση της έφεσης, διότι θεώρησε ό,τι υπήρχε κίνδυνος απόδρασης, αν αφηνόταν ελεύθερος.
Τέλος, να αναφέρουμε ότι υπάρχει δυνατότητα ακόμη μίας, τελευταίας, προσφυγής σε ακόμη πιο υψηλό επίπεδο, αλλά θεωρείται μάλλον απίθανη αν το τωρινό δικαστήριο αποφασίσει την μη έκδοση του Ασάνζ.