ΑΘΗΝΑ
07:52
|
26.01.2022
Ομόφωνα ένοχος κρίθηκε ο 72χρονος ιδιοκτήτης του κολαστηρίου αλόγων στον Ασπρόπυργο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Δ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετών και 6 μηνών, με αναστολή, και χρηματική ποινή 3.600 ευρώ στον 72χρονο ιδιοκτήτη μονάδας ιπποειδών στον Ασπρόπυργο, όπου πριν από πέντε χρόνια σε αυτοψία της Εισαγγελίας είχαν εντοπιστεί άλογα σε άθλια κατάσταση.

Η κατηγορία για την οποία κρίθηκε ομόφωνα ένοχος από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας είναι αυτή της παράβασης του νόμου περί κακοποίησης ζώων. Η απόφαση ωστόσο έχει αναστέλλουσα δύναμη μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.

Στον κατηγορούμενο, που ήταν απών από το δικαστήριο, δεν αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη που ζήτησε ο συνήγορός του, ο οποίος μάλιστα έκανε λόγο για “στοιχεία υπερβολής” εκ μέρους των μαρτύρων, μελών φιλοζωικών οργανώσεων.

“Δεν αμφισβητώ το σκέλος παραβίασης των κανόνων ευζωίας που αποδείχθηκε. Ζητούμε ελαφρυντικό καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη γιατί έχει εγκαταλείψει αυτή τη δραστηριότητα” είπε ο συνήγορος του ιδιοκτήτη στο δικαστήριο.

Από την πλευρά του, ο εισαγγελέας ανέφερε ότι “από τις καταθέσεις των μαρτύρων που έδωσαν με σαφήνεια και πληρότητα και με βάση τις φωτογραφίες που παρουσιάστηκαν προκύπτει σαφώς πως δεν είχε ληφθεί το παραμικρό μέτρο ευζωίας των ζώων που εντάσσεται στην διάταξη περί κακοποίησης των ζώων. Να κηρυχθεί ένοχος όπως κατηγορείται”.

Τα στοιχεία που περιέχονται στη δικογραφία και επιδείχθηκαν στο δικαστήριο, δεν άφησαν καμία αμφιβολία για τις άθλιες συνθήκες στις οποίες βρίσκονταν τα 16 άλογα στη μονάδα. Τα ζώα ζούσαν μέσα σε ακαθαρσίες, ήταν σκελετωμένα από την έλλειψη τροφής, πληγωμένα και δεμένα, ενώ εντός του χώρου βρισκόταν ένα νεκρό καμένο άλογο.

Το φωτογραφικό υλικό της δικογραφίας είχε συλλεχθεί κατά τη διάρκεια αυτοψίας που είχε διατάξει η Εισαγγελία, ύστερα από καταγγελία του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών. Ο κατηγορούμενος “είναι κακοποιητής ζώων για χρόνια” υπογράμμισε η πρόεδρος του συλλόγου Ρόζα Ρούσου, που ήταν παρούσα στην αυτοψία, τονίζοντας πως “και στο παρελθόν έχει καταδικαστεί για βάναυση συμπεριφορά σε ζώα”. “Τα άλογα μπορούν να είναι δεμένα με μακρύ σχοινί για λίγες ώρες την ημέρα, όχι για ημέρες ολόκληρες και με κοντές αλυσίδες. Ήταν 16 ζώα, διασώσαμε τα 12, τα 4 τα εξαφάνισε ο κατηγορούμενος και είναι άγνωστη η τύχη τους. Τα 2 από τα 12 δεν μπορέσαμε να τα σώσουμε και πέθαναν από ασιτία. Όλα ήταν σε άθλια κατάσταση. Χρειάζονταν ορούς και άμεση περίθαλψη” είπε η κ. Ρούσσου.

“Όταν πήγαμε με την αστυνομία να τα πάρουμε ήταν κάτι το σοκαρίστικο. Δεν πιστεύαμε ποτέ ότι θα βλέπαμε τέτοιες τραγικές και άθλιες εικόνες”, κατέθεσε από την πλευρά της η εθελόντρια του συλλόγου για θέματα περίθαλψης αλόγων, Σταματίνα Ψιμοπούλου. “Τα ζώα ήταν δεμένα τα περισσότερα, με σχοινιά ή αλυσίδες, ακόμα και στα 10 εκατοστά από τον τοίχο. Δεν υπήρχε φαγητό ή νερό. Ακόμη κι αν πει ο ιδιοκτήτης ότι τα τάιζε κάθε 2 ημέρες, είναι καταστροφικό, καθώς τα άλογα πρέπει να τρέφονται το λιγότερο 2 φορές την ημέρα.  Ζούσαν μέσα στα κόπρανα και τα ούρα τους. Κάποια είχαν και ψώρα. Εκτός από σκελετωμένα, είχε ανοίξει το δέρμα τους, είχαν πληγές. Κάποια ήταν μόνο ο σκελετός τους. Σκεφθείτε ότι για μήνες ζούσαν όρθια” σημείωσε.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την πλευρά του κατηγορούμενου δεν προτάθηκε κανένας μάρτυρας προς υπεράσπισή του, ενώ πρόταση ενοχής υπέβαλε στο δικαστήριο και η εισαγγελέας έδρας, η οποία τόνισε πως είναι ολοφάνερη από το υλικό της δικογραφίας η πράξη του κατηγορούμενου.
 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Προετοιμασίες στην Πάτρα για τη μεγάλη πορεία στην Αθήνα το Σάββατο

Μεγάλη πυρκαγιά σε εργοστάσιο στην Πάτρα

Έρευνες για τον εντοπισμό κτηνοτρόφου στο Οροπέδιο Λασιθίου

Ακυρώνονται δεκάδες πτήσεις της Aegean και της Olympic Air για αύριο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα