ΑΘΗΝΑ
13:02
|
27.04.2024
Το Συνταγματικό Δικαστήριο του Βελγίου αποφάσισε ότι ο νόμος που καταδικάζει σε φυλάκιση όσους "προσβάλλουν το Στέμμα" παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Συνταγματικό Δικαστήριο του Βελγίου, με αφορμή την υπόθεση του Καταλανού ράπερ Ζοσέπ Αρένας Μπελτράν, αποφάσισε ότι ο νόμος του 1847 που καταδικάζει σε φυλάκιση όσους “προσβάλλουν το Στέμμα” είναι αντίθετος με το Σύνταγμα και ότι παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης.

Ο μουσικός που είναι γνωστός με το ψευδώνυμο Valtonyc, αυτοεξορίστηκε στο Βέλγιο το 2018 γιατί κινδύνευε να καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης στην Ισπανία για “προσβολή του Στέμματος”. Εδώ και τρία χρόνια οι δικηγόροι του Ζοσέπ Αρένας Μπελτράν προσπαθούν να αποφύγουν την έκδοσή του στη Μαδρίτη, η οποία εξέδωσε πανευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.

Το Δικαστήριο θα αποφανθεί στις 23 Νοεμβρίου για το ένταλμα σύλληψης και έκδοσης του καλλιτέχνη στην Ισπανία.

Ο δικηγόροι του Valtonyc, τονίζουν ότι ο ράπερ έκανε χρήση του δικαιώματός του στην ελευθερία της έκφρασης όταν έγραφε τους στίχους του “Ο βασιλιάς έχει ραντεβού στην πλατεία του χωριού με ένα σκοινί γύρω στον λαιμό του”.

Σήμερα, πέτυχαν μια νίκη με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, στο οποίο το Εφετείο της Γάνδης, που εξετάζει την υπόθεση, είχε θέσει το ερώτημα: η προσβολή του βασιλιά της Ισπανίας καλύπτεται από τον αντίστοιχο νόμο του Βελγίου ή υπερέχει ο νόμος περί ελευθερίας της έκφρασης;

Οι δικαστές έκριναν ότι το πρώτο άρθρο του νόμου της 6ης Απριλίου 1847 που τιμωρεί την “προσβολή σε βάρος του βασιλιά” παραβιάζει το άρθρο 19 του Συντάγματος, σε συνδυασμό με το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το άρθρο 1 του νόμου της 6ης Απριλίου 1847 για την καταστολή των εγκλημάτων κατά του βασιλιά ορίζει ότι όποιος κριθεί ένοχος για προσβολή του βασιλιά θα τιμωρηθεί ή θα φυλακιστεί για περίοδο “μεταξύ έξι μηνών και τριών ετών” ή θα λάβει “Πρότιμο από 300 έως 3.000 φράγκα”. Η διάταξη αυτή, επισημαίνει τώρα το δικαστήριο, “είναι αντίθετη με την ελευθερία της έκφρασης” όταν η τιμωρία οφείλεται σε απόψεις που εκφράζονται “στο πλαίσιο πολιτικής συζήτησης ή άλλων θεμάτων γενικού ενδιαφέροντος”.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο στηλιτεύει επίσης ότι αυτή η διάταξη προστατεύει τη φήμη του βασιλιά περισσότερο από εκείνη των άλλων ανθρώπων.

“Νίκη!” έγραψε στο Twitter ο Σιμόν Μπεκάρτ, ένας από τους δικηγόρους του ράπερ. “Στο μέλλον κανείς δεν θα διώκεται με βάση αυτόν τον νόμο του 1847 επειδή προσέβαλε τον βασιλιά. Το έγκλημα της εσχάτης προδοσίας καταργήθηκε ντε φάκτο”, πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για μια “ιστορική” απόφαση για το βελγικό δίκαιο.

Στην περίπτωση του Valtonyc, η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου σημαίνει ότι οι Βέλγοι δικαστές δεν θα μπορούν να βασιστούν στο αδίκημα της “προσβολής του Στέμματος” για να τον εκδώσουν στην Ισπανία.

Το Εφετείο της Γάνδης θα συνεδριάσει ξανά τις επόμενες εβδομάδες για να κρίνει οριστικά την υπόθεση.

Πηγή: el periodico

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και Κλιματική Αλλαγή

Πυρά κατά της πρύτανη του Κολούμπια για την καταστολή φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών

Αγώνες για τους εκτελεσθέντες της Καισαριανής: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα