ΑΘΗΝΑ
17:07
|
16.04.2024
Ο frontman των Pink Floyd στο πλευρό του Τζούλιαν Ασάνζ – “Δικαστήριο ανδρεικέλων” εκδικάζει την έφεση των ΗΠΑ επί της απόφασης βρετανικού δικαστηρίου να μην…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η υπόθεση έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα καταστροφικό πλήγμα για την ελευθερία του Τύπου σε όλο τον κόσμο, δήλωσε ο frontman των Pink Floyd, Ρότζερ Γουότερς, μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας επί της έφεσης των Ηνωμένων Πολιτειών στην απόφαση βρετανικού δικαστηρίου για τη μη έκδοση του συνιδρυτή των WikiLeaks. Ο Ασάνζ κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 175 ετών στις ΗΠΑ, επειδή έδωσε στη δημοσιότητα χιλιάδες απόρρητα έγγραφα.

Η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε χθες 28 Οκτωβρίου στο Λονδίνο και η ημερομηνία έκδοσης της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου παραμένει άγνωστη. Ωστόσο, ο Βρετανός μουσικός εξέφρασε τη “βαθύτατη ανησυχία” του για την υπόθεση που, όπως είπε εκδικάζεται σε ένα “δικαστήριο ανδρεικέλων”. Μιλώντας στο δίκτυο RT News ο Ρότζερ Γουότερς είπε: “Αυτή η διαδικασία δεν έχει καμία σχέση με τη δικαιοσύνη ή με νομικά επιχειρήματα. Είναι μια απόλυτη ανοησία ο εγκλεισμός αυτού του ανθρώπου – είτε στην πρεσβεία του Ισημερινού είτε στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς”.  

Ο Τζούλιαν Ασάνζ βρίσκεται έγκλειστος στις φυλακές Μπέλμαρς από το 2019, όταν συνελήφθη από τις βρετανικές αρχές μετά από παραμονή επτά ετών στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο με το καθεστώς χορήγησης πολιτικού ασύλου.

Η δικαστής Βανέσα Μπαράιτσερ είχε απορρίψει το αίτημα έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ στις Ηνωμένες Πολιτείες επικαλούμενη την ψυχική υγεία του κατηγορούμενου και τον κίνδυνο να δώσει τέλος στη ζωή του σε περίπτωση που βρεθεί έγκλειστος σε αμερικανικό σωφρονιστικό κατάστημα. Οι συνήγοροι του Τζούλιαν Ασάνζ επέμειναν χθες ήμερα ότι ο Αυστραλός συνιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks μπορεί να βάλει τέλος στη ζωή του εάν η βρετανική δικαιοσύνη αποφασίσει να τον εκδώσει στις ΗΠΑ. Ο Ρότζερ Γουότερς επέκρινε την απόφαση της Μπαράιτσερ υποστηρίζοντας ότι η δικαστής όφειλε να δώσει ένα οριστικό τέλος στη μακρόχρονη δικαστική διαμάχη και να μην επιτρέψει στους Αμερικανούς να εφεσιβάλουν την απόφασή της. “Ψεύδονται ασυστόλως”, τόνισε ο Βρετανός μουσικός σχολιάζοντας τις “διαβεβαιώσεις” της νομικής ομάδας των Αμερικανών ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν κινδυνεύει με κακομεταχείριση στις αμερικανικές φυλακές. Ο Ρότζερς, μάλιστα, υπενθύμισε ότι πρόκειται για τη χώρα που κρατά έγκλειστους χωρίς απαγγελία κατηγοριών δεκάδες ανθρώπους στη βάση του Γουντάναμο στην Κούβα.  Οργανώσει ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία, χαρακτήρισαν σαθρά τα επιχειρήματα και τις διαβεβαιώσεις των νομικών των ΗΠΑ για την υπόθεση έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ.

Τέλος, ο Ρότζερ Γουότερς τόνισε ότι εάν το δικαστήριο αποφασίσει να ικανοποιήσει το αίτημα των ΗΠΑ, η ομάδα υπεράσπισης του Ασάνζ θα έχει την ευκαιρία να ασκήσει τη δική της έφεση και “θα έχει την ευκαιρία να αμφισβητήσει όλες τις γελοίες ανοησίες που έχουν ακουστεί μέχρι σήμερα”. Ανεξάρτητα από το νομικό αποτέλεσμα, ο Γουότερς προέτρεψε τους υποστηρικτές του Ασάνζ, του WikiLeaks και του ελεύθερου τύπου να “συνεχίσουν να κάνουν όσο περισσότερο θόρυβο μπορούν”.

Πηγή: RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην 24ωρη απεργία όλων των ΜΜΕ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα