ΑΘΗΝΑ
11:11
|
24.04.2024
Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στη Γλασκώβη προκειμένου να πιέσουν τους ηγέτες όλου του κόσμου να αναλάβουν δράση για το κλίμα.
Πηγή: : Alamy Live News
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στη Γλασκώβη προκειμένου να πιέσουν τους ηγέτες όλου του κόσμου να αναλάβουν δράση για το κλίμα, παραμονή της έναρξης της κρίσιμης συνόδου COP26 του ΟΗΕ.

Πολλοί έφτασαν στη Σκωτία αφού διένυσαν πεζή μια απόσταση δεκάδων ή και χιλιάδων χιλιομέτρων, δίνοντας έτσι το εναρκτήριο λάκτισμα για τις διαδηλώσεις που θα οργανωθούν παράλληλα με τις συζητήσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Διαδηλωτές από την Ισπανία, το Βέλγιο και την ίδια τη Σκωτία, έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης φωνάζοντας συνθήματα όπως «Πράξεις, τώρα», «Πράξεις, όχι λόγια» και «Στοπ στα ορυκτά καύσιμα», ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ομάδας Extinction Rebellion.

«Αναμένουμε πιο φιλόδοξα μέτρα, ότι οι πολιτικοί ηγέτες μας θα συνειδητοποιήσουν πόσο επείγουσα είναι η κατάσταση, επειδή τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, κινδυνεύουν να ζήσουν σε έναν πολύ πιο περίπλοκο κόσμο, που θα υποστεί τις σοβαρές κλιματικές διαταράξεις» εξήγησε ο Ντιρκ Φαν Έσμπροκ, ένας 68χρονος Βέλγος συνταξιούχος.

Μαζί με άλλα 20 μέλη της ομάδας «Παππούδες για το κλίμα» ο Έσμπροκ έφτασε στο Εδιμβούργο με τρένο από το Βέλγιο και κατόπιν πήγε στη Γλασκώβη με τα πόδια.

«Από τις διακηρύξεις στην πράξη, ο δρόμος είναι πολύ μεγάλος», πρόσθεσε ο 68χρονος, ο οποίος έχει πέντε παιδιά και 12 εγγόνια.

Περισσότεροι από 100 ηγέτες, μεταξύ των οποίων οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας και ο πρωθυπουργός της Ινδίας, αναμένονται σε αυτήν τη σύνοδο που θεωρείται κρίσιμη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ακτιβιστές απ’ όλον τον κόσμο θα ταξιδέψουν επίσης στη Σκωτία. Οι διοργανωτές ελπίζουν ότι στη μεγάλη διαδήλωση που θα γίνει την Παρασκευή θα συμμετάσχουν 100.000 άνθρωποι.

«Είμαστε εδώ για να απαιτήσουμε κλιματική δικαιοσύνη» για τις χώρες του νότου, εξήγησε η Μπέκι Στόουκς, μια μεταφράστρια που έφτασε περπατώντας από την Ισπανία. Η COP26 είναι «η τελευταία ευκαιρία», τόνισε, προσθέτοντας ότι ελπίζει να δει «συγκεκριμένα μέτρα».

Για τον Μασιέι Βάλτσι, «έγιναν ήδη 25 COP και η κλιματική κατάσταση δεν ήταν ποτέ τόσο κακή». Ο 19χρονος φοιτητές είπε ότι ελπίζει αυτή η σύνοδος να είναι «διαφορετική» και οι ηγέτες «να δεσμευτούν ότι θα δράσουν για να σώσουν ζωές».

Σύμφωνα με την αστυνομία της Σκωτίας, περίπου 10.000 αστυνομικοί από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο θα αναπτυχθούν στη Γλασκώβη, στη μεγαλύτερη επιχείρηση διατήρησης της τάξης που έχει οργανωθεί ποτέ στην περιοχή.

Οι αυτόχθονες του Αμαζονίου ζητούν από τους ηγέτες να προστατεύσουν το τροπικό δάσος

Ο Βενεζουελάνος Γκρεγκόριο Ντίας Μιραμπάλ, ο οποίος εκπροσωπεί 3,5 εκατομμύρια αυτόχθονες της Λατινικής Αμερικής, υπογράμμισε σήμερα ότι είναι σημαντικό να διαφυλαχθεί το 80% του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, με την ευκαιρία της συνόδου COP26 για το κλίμα που θα ξεκινήσει αύριο τις εργασίες της στη Γλασκώβη.

«Βρισκόμαστε στην COP26 ώστε να επικυρωθεί η πρότασή μας για να παραμείνει ζωντανό το 80% της Αμαζονίας», είπε ο Ντίας Μιραμπάλ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο Βενεζουελάνος είναι ο επικεφαλής του Συντονιστικού των οργανώσεων αυτοχθόνων της λεκάνης του Αμαζονίου (Coica) που εκπροσωπεί λαούς από εννέα χώρες και εδάφη (Βραζιλία, Βολιβία, Περού, Ισημερινός, Κολομβία, Βενεζουέλα, Γουιάνα, Σουρινάμ και Γαλλική Γουιάνα) στις οποίες εκτείνεται το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη.

Σύμφωνα με τον Ντίας Μιραμπάλ «είναι αναγκαίο να διατηρηθεί η ισορροπία την οποία εγγυώνται οι 511 (αυτόχθονες) λαοί των εννέα χωρών».

«Βρισκόμαστε στον Αμαζόνιο για τη ζωή, είμαστε η κραυγή του αέρα, του νερού, των δημιουργών του δάσους, είμαστε εδώ για να πάρουμε απαντήσεις και πράξεις εκ μέρους των κρατών», πρόσθεσε ο Ντίας Μιραμπάλ που προέρχεται από τη φυλή Ουακουενάι Κουριπάκο. «Πρέπει να εφαρμόσουμε μια οικονομία που θα αξιοποιεί κάθε μορφή ζωής, που θα στηρίζει τους αυτόχθονες λαούς και θα διατηρεί όρθιο το δάσος», συνέχισε.

Το δάσος του Αμαζονίου καλύπτει μια έκταση 8,4 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντίας Μιραμπάλ υπενθύμισε ότι το 17% του δάσους έχει ήδη εξαφανιστεί λόγω της εξόρυξης πετρελαίου και ορυκτών, λόγω της ρύπανσης και της αποψίλωσης για να δημιουργηθούν βοσκοτόπια και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Ζήτησε να κινητοποιηθεί όλος ο κόσμος για να αποτραπεί μια παγκόσμια «Αποκάλυψη» λόγω της καταστροφής του δάσους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φλέσσα: Τα παιδιά στα Τέμπη τα σκοτώσαμε όλοι και όλες μαζί

Για να μην κλείσει, το «Αλεξάνδρα», το τελευταίο σινεμά της Καλλιθέας

Πούτιν: Η Ρωσία έτοιμη να συνεργαστεί με όσους ενδιαφέρονται για την παγκόσμια ασφάλεια

Κάλπες στη Βόρεια Μακεδονία και στο βάθος η ευρωπαϊκή πορεία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα